Slovensko ostáva podľa COVID automatu zelené. Tretia vlna sa začala, tvrdí ministerstvo

Epidemická situácia sa na Slovensku z hľadiska farby regiónov nemení. Všetky okresy zostávajú od pondelka v zelenej farbe, teda v stupni monitoringu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

28.07.2021 14:34 , aktualizované: 14:50
debata (667)
Regionálne opatrenia platné od

V monitoringu sú zaradené okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce a okres Zvolen.

76 percent nakazených bolo nezaočkovaných

Z pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 za posledné dva týždne bolo 76 percent nezaočkovaných voči koronavírusu. Uvedený fakt podľa rezortu zdravotníctva naznačuje, že tretia vlna epidémie sa sústredí na nezaočkovaných. Zaočkovanosť sa v regiónoch pohybuje rozdielne. Aspoň prvú dávku očkovacej látky má od 26 do 59 percent ľudí na Slovensku, plne zaočkovaných oboma dávkami vakcíny je v našej krajine z pohľadu optiky na jednotlivé regióny od 23 do 54 percent osôb.

„Reprodukčné číslo je na Slovensku už tretí týždeň po sebe nad svojou kritickou hodnotou 1. Otvorene teda môžeme skonštatovať, že na Slovensku sa už začala tretia epidemická vlna. Táto epidemická vlna je charakterizovaná novým variantom delta, ktorý bol prvýkrát detekovaný v Indii a ktorý je infekčnejší ako predošlé varianty. Do stretu s ním sa dostane každá jedna osoba,“ uviedol epidemiológ Martin Pavelka z Inštitútu zdravotníckych analýz MZ SR. Súčasne sa variant delta podľa neho prejavuje ťažším priebehom ochorenia COVID-19 a ťažký priebeh nastáva už aj v nižších vekových kategóriách.

„V porovnaní s predošlým variantom alfa, ktorý bol prvýkrát detekovaný vo Veľkej Británii, sa riziko ťažkého priebehu spojeného s hospitalizáciou zvyšuje zhruba dvakrát,“ poznamenal Pavelka. Ako doplnil, rôzne epidemiologické štúdie potvrdzujú, že najúčinnejšou formou ochrany pred variantom delta je očkovanie. Kriticky dôležité je však nezmeškať druhú dávku. Okno príležitosti sa teda postupne zatvára a teraz je posledná šanca stihnúť sa kompletne zaočkovať ešte pred tým, kým sa tretia vlna môže dostať do vysokých čísiel.

SR Prešov OC koronavírus očkovanie Janssen POX Čítajte aj Malo by byť očkovanie proti COVID-19 povinné? Ak áno, podľa veku či profesie?
667 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat