Ekologická katastrofa: V Hrone vyzbierali vyše päť ton mŕtvych rýb

Silná búrka spôsobila nehodu, ktorá zabila tisícky rýb. Z masívneho úhynu sa rieka bude spamätávať roky.

28.07.2021 16:46 , aktualizované: 19:19
ryby, hron Foto: ,
Nehybné ryby zbierali na šesťkilometrovom úseku rieky Hron tri dni.
debata (23)

Katastrofu zapríčinila nehoda v Bioplynovej stanici Budča. Konateľ spoločnosti Vasilii Repela potvrdil, že počas búrky unikol digestát z roztrhnutého vaku, na ktorý spadol obrovský strom. „Ten ho poškodil. Žiaľ, v takýchto prípadoch sme proti prírode bezmocní,“ povedal s tým, že ho to mrzí. Zároveň spomenul, že majú environmentálnu poistku a momentálne čakajú na vyčíslenie škôd. Stanicu prevádzkujú už sedem rokov, no v minulosti sa im vraj nič podobné nestalo. Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová uviedla, že bolo začaté trestné stíhanie za zločin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. „Vyšetrovanie pokračuje, zobrali sa vzorky vody aj rýb,“ doplnila.

VIDEO: Úhyn rýb.

Video

Zbierali tri dni

Žiarski rybári aj tretí deň po udalosti vyzbierali desiatky vriec uhynutých kusov. Zastihli sme ich práve v momente, keď ich nakladali do kafilérneho auta. Okolím sa niesol neznesiteľný zápach. „Máme toho už vyše hlavy. Zajtra pokračovať nebudeme, nemalo by to význam. Všetko už bude v rozklade,“ povedal v stredu poobede jeden z nich.

Ichtyológ a zároveň hlavný hospodár Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Žiari nad Hronom Richard Štencl objasnil, že prvú informáciu o úhyne dostali v pondelok ráno. „Telefonoval nám človek, ktorý chytal ryby v obci Jalná. Vravel, že tam vidí nejaké uhynuté kusy,“ povedal. Hneď to teda išli preveriť. Keď videli, v akom je to rozsahu, postupovali štandardne. „Kontaktovali sme inšpekciu životného prostredia a políciu,“ podotkol.

zväčšiť Muži nakladajú vrecia s mŕtvymi rybami do... Foto: Eva Štenclová, Pravda
ryby, hron Muži nakladajú vrecia s mŕtvymi rybami do kafilérneho vozidla.

Vyšetrovaním sa zistilo, že ryby sa zadusili. „Niektoré boli vyskákané po brehoch. Tým, že v prvý deň boli ešte čerstvé, po uhynutí padli na dno. Ten obrovský rozmer sa začal naplno ukazovať až na druhý deň, teda v utorok, keď ich naplynovalo a začali tam prebiehať rozkladné procesy. Zdvihlo ich to na hladinu a už to bolo zreteľné, “ vysvetlil ichtyológ.

100-tisícová škoda

V prvý deň do deviatej večer vyzbierali 4 100 kusov, čo bolo 1,9 tony. Pokračovali v utorok aj v stredu. Výsledkom je, že kafiléria odviezla ďalších 3,4 tony mŕtvych rýb. „Teda dokopy 5,3 tony, ktoré sme našli prevažne v okolí Jalnej a odtiaľ smerom k Žiaru. Ide zhruba o šesťkilometrový úsek, aj to len v prístupných miestach, kde sa dalo vojsť do Hrona,“ pokračoval Štencl.

Finančná škoda zatiaľ vyčíslená nie je, no po prvom dni ju odhadovali priamo na rybách na 31-tisíc eur. „V súčasnosti to môže byť na úrovni nejakých 100-tisíc eur. Potom sa ešte bude vyčísľovať spoločenská hodnota rýb, lebo sú medzi nimi rôzne vzácne druhy,“ zdôraznil odborník. Vzápätí podčiarkol, že prišli aj o generačné ryby a tiež o druhy európskeho významu, medzi ktoré patrí hlavátka podunajská. Celkovo zmonitorovali úhyn 25 druhov, z nich najväčšie straty utrpeli podustvy, mreny, jalce, kapry, šťuky a zubáče.

uhynuté ryby Čítajte viac V rieke Hron hromadne uhynuli ryby. Spadnutý strom zapríčinil únik digestátu

Hron je momentálne po búrkach zakalený, takže rybári zatiaľ nevedia, v akom stave je postihnutý úsek. „Čakáme na prečistenie vody. Potom budeme musieť urobiť ichtyologický prieskum elektrickým agregátom, aby sme zistili, či tam niečo zostalo, a ak áno, v akom množstve a druhovom zložení. Následne tomu budeme prispôsobovať aj ďalšie hospodárenie,“ doplnil Štencl s tým, že kým sa Hron dostane do stavu, v akom sa nachádzal pred otravou, môže to trvať osem až desať rokov. Najmä dlhoveké podustvy a mreny totiž pohlavne dospievajú až v šiestom roku života. Až potom môže nastať ich samoreprodukcia a vytvorí sa generačné stádo.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #úhyn rýb #Hron