OĽANO do parlamentu predloží uznesenie deklarujúce podporu a ochranu menšín

Vyslať jasný signál v slovenskom i európskom kontexte o nevyhnutnosti rešpektovať práva menšín má za cieľ návrh uznesenia, ktorý na septembrovú schôdzu Národnej rady SR predložia poslanci OĽANO.

28.07.2021 16:54
oľano Foto: ,
Poslanci za OĽaNO počas tlačovej besedy.
debata (23)

Na stredajšej tlačovej konferencii jeho formuláciu zdôvodnili obavou z narastajúcej agresie a dešpektu voči príslušníkom menšín a komunít, prejavujúcej sa na rôznych fórach.

Uznesenie dôrazne odsudzuje akúkoľvek diskrimináciu menšín a komunít a vyzýva zodpovedné orgány a inštitúcie SR, aby monitorovali prejavy nenávisti vo verejnom priestore vrátane prejavov volených zástupcov voči právam menšín.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský upozornil, že jedným zo znakov demokracie je proaktívna ochrana menšín zo strany majority. "Je preto čas vyslať takýto pozitívny signál voči minoritám,“ uviedol v súvislosti s predkladaným uznesením. Poslankyňa a primátorka Skalice Anna Mierna poukázala na dôležitosť vyjadrenia podpory zo strany zákonodarcov aj preto, lebo i na pôde parlamentu sa objavujú návrhy, ktoré sa snažia obmedziť práva menšín.

Jej kolega Andrej Stančík vníma uznesenie tiež ako vyjadrenie postoja v európskom kontexte a reakciu na to, čo sa deje v okolitých krajinách, spomenul pritom vytváranie zón bez LGBTI v poľských samosprávach či kontroverzný maďarský zákon, ktorý na školách obmedzuje možnosť informovať žiakov o homosexualite či transrodových otázkach. Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa verí, že uznesenie nájde bez problémov podporu u väčšiny poslancov NRSR.

Čekovský informoval, že uznesenie už prerokovali na koaličnej rade.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #menšiny #OĽaNO #práva menšín