Žilinka sfúkol Lipšica. Dôvodom je vojna policajtov

Ešte tento týždeň chce Rastislav Remeta z bratislavskej krajskej prokuratúry začať s trestným stíhaním v kauze prerušenia zaisťovacieho úkonu, pri ktorom ušli Peter Petrov a Matej Zeman, ktorí sú podozriví z ovplyvňovania svedkov v niekoľkých toxických kauzách. Podľa Remetu prerušenie zásahu nariadil policajný prezident Peter Kovařík.

28.07.2021 20:25
Maroš Žilinka Foto:
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (319)

Ten počas týždňa priznal, že zásah prerušil, vinu však kladie vyšetrovateľke inšpekčnej služby, ktorá o zásahu neinformovala nadriadených. Kovařík tvrdí, že polícia sledovala objekty, kde sa mal zásah vykonať.

Naopak, podľa Remetu sa podarilo zadržať len Csabu Dömötöra, ktorého bratislavský okresný súd poslal do väzby. Dömötör sa novinárom priznal, že bol ovplyvňovaný a budú vraj "prekvapení, kto ho ovplyvňoval“. Po Zemanovi a Petrovovi polícia pátra. Zeman je pritom svedkom aj v kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Chýbajúca žiadosť

Na aktuálnu situáciu reagoval Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), podľa ktorého ide o snahu spomaliť a zabrzdiť vyšetrovanie mimoriadne závažnej trestnej činnosti, ktorú vyšetrujú vyšetrovatelia NAKA pracovnej skupiny Očistec pod dozorom prokurátorov ÚŠP.

Polícia / Kukláči / NAKA / Čítajte viac Otvorená vojna: Policajný prezident mal zmariť zadržanie dvoch obvinených

Vyhlásenie špeciálnej prokuratúry sprostredkoval jej šéf Daniel Lipšic. Z vyhlásenia vyplýva, že zásah Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) na pôde Národnej kriminálnej agentúry, pri ktorom vyšetrovatelia inšpekcie pod dozorom prokurátora vzali aj živé spisy, aby si ich mohli skopírovať, nebol oprávnený. Lipšic tvrdí, že NAKA inšpekcii vychádzala v ústrety, ale v tomto prípade nedostala žiadosť o dodanie spisového materiálu.

Výsledkom je obvinenie, ktoré vzniesol tím z úradu inšpekcie. Podľa Lipšica je kľúčovým svedkom v obvinení špecializovaného tímu ÚIS bývalý vedúci jedného z operatívnych oddelení NAKA Ján Kaľavský. „Zo zverejneného uznesenia je zrejmé, že kľúčovým svedkom v danej veci je bývalý vedúci jedného z operatívnych oddelení NAKA Ján Kaľavský. Tento vypovedá, že známa SMS medzi ním a vyšetrovateľom NAKA Jánom Čurillom zo dňa 22. 8. 2020 bola zaslaná ešte pred výsluchom svedka Csabu Dömötöra, a teda zápisnica z výsluchu tohto svedka zo dňa 20. 8. 2020 bola antedatovaná. Samotné uznesenie však z evidencie vstupu osoby C. Dömötor konštatuje, že táto osoba bola v budove NAKA len dňa 18. 8. 2020 a dňa 20. 8. 2020 (teda v deň vykonania výsluchu),“ reagoval oficiálne Lipšic.

Csaba Dömötör, súd, kajúcnik, polícia Čítajte viac Takáčovca Dömötöra dostali krivé výpovede do väzby. Fico chce hlavu Mikulca

V sms správe sa píše, ako Čurilla inštruoval Dömötöra, ako má vypovedať.

Výzva k zdržanlivosti

Na Lipšicovo vyhlásenie reagoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. Verejne Lipšica upozornil, že princíp zdržanlivosti platí pre všetkých. "Spôsob, akým sa v médiách špeciálny prokurátor vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia, považujem za neakceptovateľný. Nielenže sa špeciálny prokurátor vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor (dozor vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava), ale špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustným spôsobom vlastným pre obhajobu,“ napísal Žilinka.

Upozornil Lipšica, že "zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym“. "Špeciálny prokurátor navyše verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatne skončená. Špeciálny prokurátor bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry, čo ja ako generálny prokurátor SR nebudem tolerovať,“ dodal Žilinka.

© Autorské práva vyhradené

319 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #NAKA #Maroš Žilinka #Úrad inšpekčnej služby #vojna policajtov