Google a Facebook žiadajú od zamestnancov, aby boli zaočkovaní

Internetoví giganti budú požadovať od ľudí pred návratom do kancelárií svojich firiem, aby sa nechali zaočkovať proti covidu.

29.07.2021 06:05 , aktualizované: 23:08
debata (83)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:07 Všetci zamestnanci federálnych úradov v Spojených štátoch, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu, sa budú musieť dať pravidelne raz až dva razy týždenne testovať a takisto povinne nosiť rúška. Oznámil to Biely dom, píše agentúra DPA.

Okrem toho budú pre neočkovaných pracovníkov federálnych úradov platiť obmedzenia aj počas služobných ciest a budú musieť dodržiavať fyzický odstup od kolegov. Spomenuté pravidlá sa budú vzťahovať na štyri milióny osôb vrátane spolupracovníkov zmluvných partnerov, ktorí pracujú v zariadeniach vlá­dy.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtkovom prejave prisľúbil, že „spraví všetko, čo dokáže, aby sa nezaočkovaní dali zaočkovať“. „Momentálne mnohí ľudia vidia ako ich milovaní umierajú,“ citovala jeho slová stanica Sky News. „Nemusíte zomrieť,“ vyhlásil a dodal, že „rozhodnutie nedať sa zaočkovať ovplyvní niekoho iného“.

„Máme nástroje na to, aby sme zabránili tejto novej vlne covidu v zatvorení podnikov, škôl a spoločnosti, ako sa to stalo vlani,“ zdôraznil podľa agentúry AFP.

Biden poveril navyše rezort obrany úlohou, aby preveril možnosť zavedenia očkovacej povinnosti aj v radoch ozbrojených síl. Biden však odmietol plošnú povinnosť očkovania v krajine.

Medzičasom oznámili viaceré americké firmy, ako napríklad Google a Facebook, že od svojich zamestnancov vracajúcich sa do kancelárií budú žiadať očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Dosiaľ je v USA kompletne zaočkovaných 49 percent ľudí (164 miliónov) zo zhruba 330 miliónov obyvateľov.

Biden v snahe urýchliť vakcinačnú kampaň tiež žiada jednotlivé štáty USA a lokálne samosprávy, aby ľudí, ktorí sa zatiaľ nedali zaočkovať, motivovali odmenou vo výške 100 dolárov (85 eur).

22:20 Vakcináciou proti covidu-19 sa v Anglicku predišlo asi 60 000 úmrtiam. V rozhlasovom rozhovore to uviedol zdravotnícky expert britskej vlády Jonathan Van-Tam, ktorý hovoril o „skutočne obrovskom“ úspechu. Spravodajca BBC však v komentári poznamenáva, že uvedený počet údajne zachránených životov je mierne prehnaný.

Van-Tam vychádza totiž z analýzy úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE), ktorá hľadala odpoveď na otázku, koľko úmrtí po nákaze koronavírusom by nastalo bez vakcín a zároveň bez zavedenia nových protiepidemických reštrikcií. „Nemalo by ale byť prekvapením, že takýto model naznačuje, že vakcíny mohli len v Anglicku zachrániť desaťtisíce životov,“ hodnotí analytik BBC Robert Cuff. Dodal, že aj pri jednoduchej aplikácii podielu smrteľných prípadov na počet nákaz zaznamenaný v tomto roku by mohol rozdiel v počtoch úmrtí byť v rádoch tisícov.

Podľa PHE pritom vakcinácia zabránila asi 22 miliónom infekcií vírusom SARS-CoV-2. Van-Tam o odhadoch informoval v diskusnej relácii stanice Radio 1, do ktorého sa zapájali aj ľudia, ktorí vyjadrovali obavy z očkovania proti covidu-19. Poradca vlády vo vysielaní okrem iného povedal, že čím viac obyvateľov bude naočkovaných, tým nižšia bude pravdepodobnosť nového lockdownu.

Británia sa radí ku krajinám s najvyšším podielom zaočkovaných obyvateľov, aspoň jednu dávku vakcíny tu dostalo skoro 90 percent dospelých, zatiaľ čo očkovanie má ukončených 71,4 percenta dospelej populácie.

21:58 Izrael začne od nedele podávať tretie dávky proticovidovej vakcíny osobám starším ako 60 rokov. Oznámil to predseda vlády židovského štátu Naftali Bennett.

Podľa agentúry AP tak bude Izrael prvou krajinou, ktorá začne tretie dávky Pfizera ponúkať širokej verejnosti. Ako prvý bude už v piatok ráno preočkovaný prezident Jicchak Herzog.

Očkovanie treťou dávkou je súčasťou „doplnkového očkovacieho programu“ pre ľudí nad 60 rokov, ktorí boli plne zaočkovaní pred viac ako piatimi mesiacmi, priblížil Bennett. „Vyzývam všetkých starších ľudí, ktorí už boli očkovaní (dvoma dávkami), aby sa dali zaočkovať touto dodatočnou dávkou,“ dodal izraelský premiér.

Vďaka obzvlášť rýchlej očkovacej kampani je plne zaočkovaných približne 55 percent deväť miliónovej populácie Izraela.

Počet prípadov nákazy v židovskom štáte najprv výrazne klesol, na čo vláda v júni reagovala uvoľnením mnohých protiepidemických obmedzení. Nákaza sa však opäť začala šíriť a úrady opäť zaviedli povinné nosenie rúšok v interiéroch verejných priestorov.

Izrael od 11. júla ponúka tretiu dávku vakcíny od spoločnosti Pfizer dospelým osobám s oslabeným imunitným systémom.

21:40 Rakúske úrady zaznamenali už 215 prípadov nákazy koronavírusom medzi ľuďmi, ktorí sa vrátili z festivalu na chorvátskom ostrove Pag. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Podujatie s názvom Austria Goes Zrce (Rakúsko ide na Zrče) sa konalo na pláži Zrče a trvala od 17. do 24. júla. Podľa odhadov sa na nej zúčastnilo takmer 8000 ľudí vo veku od 19 do 27 rokov. Iné zdroje uvádzajú až zhruba 19.000 účastníkov.

Úrady teraz vyzývajú účastníkov tejto plážovej párty, aby sa po návrate do Rakúska dali otestovať na koronavírus.

V Hornom Rakúsku odhalili testy podľa rakúskych médií doteraz 67 nakazených, v Dolnom Rakúsku 50, v Tirolsku 29, v Salzbursku 14, vo Vorarlbersku troch a vo Viedni 15. Burgenland vo štvrtok nahlásil deväť nových prípadov.

Podľa organizátora párty Martina Reitstättera všetkých, ktorí sa na nej zúčastnili, pred vstupom skontrolovali hneď dvakrát. Museli sa preukázať buď potvrdením o očkovaní, prekonaní covidu, alebo negatívnym výsledkom testom. „Riadili sme sa opatreniami rakúskej a chorvátskej vlády,“ dodal Reitstätter. Zároveň odmietol tvrdenia jedného z účastníkov, ktorý pre rakúsky denník Der Standard uviedol, že organizátori kontroly občas zanedbávali.

Ako uvádza DPA, podľa prieskumu organizátorov bolo na festivale Austria Goes Zrce zaočkovaných proti koronavírusu zhruba 60 percent zúčastnených.

Podľa rakúskeho ministra zdravotníctva Wolfganga Mücksteina je v súčasnosti približne tretina nových infekcií v krajine zavlečená zo zahraničia.

Sedemdňová incidencia, teda počet prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za posledný týždeň, v Rakúsku nedávno stúpla na hodnotu 32.

20:07 Maďarsko darovalo mongolským nemocniciam 33 pľúcnych ventilátorov. Oznámil to v Ulanbátare maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii so svojou mongolskou rezortnou partnerkou Batceceg Batmunchovou.

Šéf maďarskej diplomacie po odovzdaní týchto zariadení pripomenul, že Maďarsko si na základe skúseností riešenia doterajších vĺn koronavírusovej pandémie vytvorilo vlastné výrobné kapacity kritických prostriedkov, akými sú napríklad dýchacie prístroje. Práve preto teraz podľa jeho slov môže pomôcť spriateleným krajinám.

Maďarské prístroje dostanú tri centrálne kliniky, deväť nemocníc v mongolskom hlavnom meste a 21 župných nemocníc, spresnil Szijjártó, ktorého citovala agentúra MTI.

Mongolská ministerka sa za dar poďakovala a poznamenala, že vzájomná pomoc a spoločné úsilie v prekonaní pandémie sú neodmysliteľné. „V tomto čase ponúklo Maďarsko pomocnú ruku a poskytlo zariadenia, ktoré nutne potrebujeme,“ dodala Batmunchová.

Ministri rokovali o zintenzívnení mongolsko-maďarskej ekonomickej a investičnej spolupráce, ako aj o projektoch v oblastiach kultúry.

19:32 Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) označilo 13 gréckych ostrovov ležiacich na juhu Egejského mora za oblasti s vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Cestovať na tieto ostrovy preto ECDC odporúča iba v nevyhnutných prípadoch, uviedla agentúra Reuters.

Medzi týmito ostrovmi, ktoré každoročne navštívia milióny ľudí, sa nachádzajú aj známe turistické destinácie ako Santorini, Mykonos či Rodos.

Námestník gréckeho ministra civilnej ochrany Nikos Hardalias v tejto súvislosti vo štvrtok uviedol, že ostrovy Mykonos a Ios sú „iba krok“ od toho, aby na nich úrady zaviedli prísnejšie protipandemické opatrenia. Dodal, že situácia je znepokojujúca aj na ďalších ostrovoch.

Grécko pred tohtoročnou letnou turistickou sezónou v snahe prilákať turistov rozbehlo na ostrovoch iniciatívu za účelom vakcinácie miestneho obyvateľstva a vytvorenia oblastí bez epidemiologického rizika. Atény dúfali, že po nevydarenej vlaňajšej sezóne prinesie tento rok oživenie cestovného ruchu, od ktorého je grécka ekonomika závislá. Napriek silnému júnu však v krajine vládne neistota, ako sa bude sezóna ďalej vyvíjať.

ECDC aktualizuje epidemiologickú mapu Európy každý týždeň. Vychádza zo 14-dňovej incidencie (počtu prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za posledné dva týždne) a z podielu pozitívnych testov.

Epidemiologickú mapu ECDC využívajú štáty eurobloku pri určovaní svojich vlastných opatrení pre cestovanie a návrat z jednotlivých krajín a regiónov.

19:04 Nemecká vláda plánuje od najbližšieho víkendu zaviesť pre osoby prichádzajúce do Nemecka povinnosť preukázať sa potvrdením o očkovaní proti novému koronavírusu, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu. S odvolaním sa na vládne zdroje o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

Nemecko v súčasnosti vyžaduje potvrdenie o imunizácii či negatívny výsledok testu iba od osôb, ktoré prichádzajú z krajín s nepriaznivou epidemickou situáciou. Ide o tzv. rizikové oblasti, oblasti s vysokou incidenciou nákazy koronavírusom či regióny, kde sa vyskytujú nové varianty ochorenia koronavírusu. Z európskych krajín sa na tomto zozname nachádzajú Británia, Španielsko a Holandsko.

Plánované kroky podľa agentúry Reuters odrážajú zvýšené obavy z toho, že rastúci počet infikovaných v turistických destináciách by mohol byť jednou z príčin príchodu štvrtej vlny pandémie po tom, ako sa Nemci vrátia z dovoleniek.

17:53 Pandémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 mala za následok aj nárast prípadov vrážd ľudí postihnutých albinizmom. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informovala nezávislá expertka OSN pre oblasť rešpektovania ľudských práv ľudí s albinizmom Ikponwosa Eroová.

K nárastu počtu týchto prípadov došlo v súvislosti s tým, že ľudia, ktorých ekonomická situácia sa pre pandémiu zhoršila, sa často utiekali k čarodejníckym obradom a praktikám v nádeji, že takto zbohatnú.

15:28 Podanie tretej dávky vakcíny proti COVID-19 je otázkou odborných diskusií a štúdií. V reakcii na otázku TASR, či sa Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zaoberá aj touto otázkou, to povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. „Pre Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR je bezpečnosť pacienta prioritou, preto sa v tejto oblasti riadime výhradne odbornými odporúčaniami,“ povedala s tým, že pri dvojdávkových vakcínach sa na Slovensku očkuje nateraz dvomi dávkami.

V susednom Maďarsku umožnia občanom Maďarska dať sa zaočkovať aj treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od 1. augusta. Tá by podľa odborníkov mala zabezpečiť ochranu pred novými agresívnymi mutáciami vírusu.

V susednom Česku má do konca roka prísť ešte desať miliónov dávok, časť z nich bude pripravená aj na prípadné očkovanie treťou dávkou. Zatiaľ však platí, že nikto nevie, či a kedy to bude potrebné. Klinická skupina by sa k tomu podľa českého premiéra Andreja Babiša mala vyjadriť do konca augusta. Aj srbskí zdravotnícki predstavitelia v stredu oficiálne odporučili tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu.

15:00 Slovensko darovalo Českej republike 10 000 dávok vakcíny Moderna. Vakcíny, ktoré nebudú použité na očkovanie na Slovensku, budú predané ďalším krajinám, prípadne darované. Pre TASR to povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Doplnila, že odpredané boli aj prebytočné vakcíny Sputnik V. O ďalších krokoch v tejto oblasti bude rezort zdravotníctva informovať.

Lídri členských štátov EÚ sa zaviazali do konca tohto roka zdieľať aspoň 100 miliónov dávok vakcín pre tretie krajiny v rámci iniciatívy COVAX ako tzv. tím Europe. Podľa aktuálnych predpokladov by Európska únia v druhej polovici 2021 mala mať nadbytok vakcín, a to v prípade všetkých členských štátov. Je preto potrebné, aby si Slovenská republika, ako členský štát EÚ, plnila svoje povinnosti voči medzinárodnému spoločenstvu.

13:58 V Izraeli zaznamenávajú nárast v počte nakazených koronavírusom, preto sa obyvatelia od štvrtka v určitých situáciách znovu musia preukazovať špeciálnymi certifikátmi – takzvanými zelenými pasmi. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Na zhromaždeniach viac ako 100 ľudí musia mať účastníci starší než 12 rokov certifikát potvrdzujúci, že sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo ho prekonali, prípadne majú aktuálny negatívny výsledok testu na koronavírus.

Týka sa to napríklad športových a kultúrnych podujatí, ako aj fitnes centier, konferencií a modlitební.

13:08 Chorvátsko zaznamenalo 188 nových prípadov nákazy koronavírusom, oznámil vo štvrtok na zasadnutí vlády minister zdravotníctva Vili Beroš. Zdôraznil, že nárast v počte nových infekcií si vyžaduje ostražitosť. Uviedla to chorvátska tlačová agentúra HINA.

Podiel nových nakazených v počte otestovaných ľudí za posledných 24 hodín je 3,21 percenta. Podľa slov ministra je v súčasnosti hospitalizovaných 143 pacientov, z ktorých 11 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Minister znovu vyzval Chorvátov, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom.

Chorvátsko zatiaľ podalo tri milióny dávok vakcín a zaočkovalo 48,2 percenta dospelých obyvateľov. Obe dávky vakcíny už dostalo 43 percent ľudí.

12:56 Farmaceutická firma AstraZeneca vo štvrtok oznámila, že v druhej polovici tohto roku plánuje požiadať o schválenie svojej vakcíny proti koronavírusu na použitie v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra AP.

Spoločnosť spolu s ďalšími držiteľmi licencie na výrobu spomenutej vakcíny dodala v prvej polovici roku 2021 viac ako 700 miliónov dávok očkovacej látky do vyše 170 krajín, vyplýva z jej finančných výsledkov druhého kvartálu. V rámci toho bolo 80 miliónov doručených do iniciatívy COVAX, ktorej cieľom je zabezpečiť dostatok vakcín i pre nízko- a strednepríjmo­vé štáty.

Keď britsko-švédsky výrobca vakcíny AstraZeneca zverejnil 22. marca údaje o klinických testoch v USA, predstavitelia firmy avizovali, že o povolenie vakcíny požiadajú Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) už v prvej polovici apríla. V apríli potom tvrdili, že žiadosť podajú v „nasledujúcich týždňoch“.

9:40 Thajsko zaznamenalo rekordný počet nakazených za posledných 24 hodín. Celková bilancia stúpla o 17 669 prípadov na viac ako 560 000 nakazených od začiatku pandémie a pribudlo tiež 165 obetí. COVID-19 už si v Thajsku vyžiadal najmenej 4562 mŕtvych. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na zhoršujúcu sa situáciu v Thajsku sa rozhodla zareagovať susedná Kambodža, ktorá od dnešnej polnoci vyhlási uzáveru v ôsmich provinciách hraničiacich s Thajskom, aby zabránila šíreniu nákazlivého delta variantu na svojom území. Kambodži sa po väčšinu uplynulého roka darilo mať koronavírus pod kontrolou. Celkový počet nakazených v tejto krajine s 16,5 miliónom obyvateľov dosiahol 75 152, z ktorých 1339 zomrelo.

V Thajsku medzitým dobrovoľníci dokončujú premenu nákladného skladisko na letisku v Bangkoku na poľnú nemocnicu s 1800 lôžkami pre covidových pacientov s menej závažnými symptómami. Nárast nakazených v Thajsku a predovšetkým v hlavnom meste Bangkoku značne zaťažuje miestny zdravotný systém a vláda je terčom kritiky kvôli pomalému očkovaniu. Z 66 miliónov obyvateľov Thajska má zatiaľ dokončené očkovanie len 5,6 percenta, zatiaľ čo necelých 20 percent obyvateľov dostalo aspoň jednu dávku vakcíny.

9:19 V uplynulých 24 hodinách v Maďarsku potvrdili testy nákazu vírusom SARS-CoV-2 v 65 prípadoch. V súvislosti s covidom nikto nezomrel, informoval vo štvrtok operačný štáb na svojej webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Počet infikovaných od vypuknutia koronavírusovej pandémie stúpol na 809 427 a počet obetí covidu tak zostáva na hodnote 30 025. Aktuálne je nakazených 31 890 osôb. Hospitalizovaných s covidom je 79, z ktorých 13 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti covidu je vyše 5,6 milióna, z ktorých vyše 5,4 milióna dostalo aj druhú dávku. Maďari z ohrozených skupín – starší, chronicky chorí a pacienti s oslabeným imunitným systémom – sa od 1. augusta budú môcť zaregistrovať aj na tretiu dávku očkovacej látky. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

9:13 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v stredu znovu predĺžil exspiračnú lehotu vakcíny proti covidu od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) a poskytol zdravotníkom šesť ďalších týždňov na použitie miliónov dávok. Americký regulačný orgán FDA v liste spoločnosti J&J napísal, že dávky vakcíny sú bezpečné a účinné najmenej šesť mesiacov, ak sa správne skladujú a chladia. FDA predĺžil trvanlivosť vakcíny od júna už druhýkrát – vtedy uviedol, že dávky sa môžu používať štyri a pol mesiaca.

Keď FDA prvýkrát povolil vakcínu od spoločnosti J&J, oznámil, že sa môžu skladovať tri mesiace pri bežných teplotách v chladničkách. Americké zdravotnícke úrady v mnohých štátoch nedávno varovali, že bez predĺženia exspirácie budú nútené vyhodiť tisíce dávok tejto jednodávkovej vakcíny.

Zmena teraz dáva poskytovateľom zdravotnej starostlivosti viac času na využitie zvyšných dávok vakcíny nachádzajúcich sa v lekárňach, nemocniciach a na klinikách. Miera očkovania začala po určitom stagnovaní zo začiatku leta znova rásť, pretože v mnohých častiach USA výrazne silnie nákaza infekčnejším koronavírusovým variantom delta.

Exspiračné lehoty vakcín vychádzajú z informácií od výrobcu očkovacej látky o tom, ako dlho si dávky zachovávajú správnu silu. FDA prehodnocuje exspiračné lehoty všetkých troch vakcín povolených v USA, keďže farmaceutické spoločnosti ich stále testujú, aj mesiace po tom, čo boli podané vôbec prvé dávky. Vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech a Moderna, schválené vlani v decembri, majú šesťmesačnú trvanlivosť. (ap, tasr)

9:03 Pred Prezidentským palácom v Bratislave protestujú desiatky ľudí. Dôvodom má byť novela zákona zvýhodňujúca očkovaných, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v pondelok 26. júla. Polícia situáciu monitoruje.

protest Čítajte viac Odporcovia očkovania zablokovali Bratislavu, vytlačili ich ťažkoodenci

7:29 Karikatúra 29.07.2021 (Danglár)

Danglár, 29.07.2021

7:22 Nemecko za posledný deň ohlásilo 3 520 nových prípadov covidu a 10 úmrtí. Minulý štvrtok bolo novo nakazených 1 890 a úmrtí bolo 42. Vyplýva to z dnešných ranných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa za túto dobu v priemere nakazilo na 100-tisíc obyvateľov, od 6. júla stúpla zo 4,9 na dnešných 16,0. Tento údaj sa za uplynulé tri týždne viac ako strojnásobil a stále stúpa.

Úrady sa práve týmto číslom riadia pri posudzovaní nutnosti zmien protiepidemických opatrení, v budúcnosti by sa však mali brať do úvahy aj ďalšie údaje, napríklad počet hospitalizovaných.

Od začiatku pandémie na začiatku minulého roka Nemecko eviduje 3,77 milióna nakazených a 91 702 ľudí s vírusom SARS-CoV-2 zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo 3,655 milióna ľudí. Skutočný celkový počet infikovaných bude pravdepodobne výrazne vyšší, pretože na mnohé prípady infekcie covidom sa nepríde. (dpa, rki, čtk)

7:03 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte varoval obyvateľov Filipín, ktorí sa nechcú dať zaočkovať proti koronavírusu, že v rámci opatrení proti nákazlivejšiemu variantu delta im môže nariadiť zákaz vychádzania. Duterte vo vysielaní televízie uviedol, že na podobný zákaz síce neexistuje zákon, avšak dodal, že je pripravený čeliť za jeho zavedenie aj súdnym žalobám.

Podľa neho je toto opatrenie potrebné, aby sa po uliciach nemohli pohybovať ľudia, ktorí „šíria vírus na všetky strany“. „Pre mňa za mňa môžete kedykoľvek umrieť,“ odkázal prezident tým obyvateľom Filipín, ktorí odmietajú očkovanie. Skôr ako neochota Filipíncov nechať sa zaočkovať, túto krajinu trápi nedostatok vakcín proti koronavírusu.

Na vyše 100-miliónových Filipínach je v súčasnosti plne zaočkovaných len necelých sedem miliónov ľudí, najmenej jednu dávku vakcíny dostalo viac ako 11 miliónov obyvateľov. Tieto počty sú však veľmi vzdialené cieľom, ktoré si určila vláda. Tá by chcela zaočkovať minimálne 60 – 70 miliónov Filipíncov. (ap, tasr)

6:51 V austrálskom štáte Nový Južný Wales zaznamenali vo štvrtok 239 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Počet novoinfikovaných každým dňom stúpa aj napriek viac ako mesiac trvajúcemu lockdownu v hlavnom meste Sydney.

Vláda Nového Južného Walesu v stredu pre šíriaci sa variant delta predĺžila lockdown v Sydney o ďalší mesiac. Reštrikcie v meste trvajú už od 26. júna. V tomto austrálskom štáte momentálne evidujú viac ako 2 800 aktívnych prípadov nákazy koronavírusom, hospitalizovaných je 182 ľudí, z toho 54 na jednotkách intenzívnej starostlivosti; 22 pacientov je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Po zverejnení nových alarmujúcich čísel pristúpila vláda Nového Južného walesu k sprísneniu protipandemických opatrení. V niekoľkých oblastiach Sydney budú musieť obyvatelia nosiť rúška vždy, keď opustia svoje domovy, pričom od miesta svojho bydliska sa nemôžu vzdialiť na viac ako päť kilometrov. Toto opatrenie sa má týkať viac ako dvoch miliónov ľudí.

„Stačí len hŕstka alebo malé percento ľudí, ktorí sa nezachovajú správne, a zabrzdí nás to všetkých,“ uviedla premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová. Austrálsky premiér Scott Morrison vo štvrtok vyhlásil, že na zastavenie šírenia vírusu a ukončenie lockdownu bude potrebné urobiť viac, než len zaočkovať obyvateľstvo.

V Novom Južnom Walese je proti koronavírusu plne zaočkovaných iba 17 percent obyvateľov starších ako 16 rokov. Miestne úrady pritom uviedli, že lockdown v Sydney bude možné ukončiť až vtedy, keď sa počet prípadov priblíži k nule. (reuters, tasr)

6:36 Srbskí zdravotnícki predstavitelia v stredu oficiálne odporučili tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Tamojší krízový tím navyše kritizoval skutočnosť, že prvú dávku vakcíny dostala zatiaľ len menej než polovica obyvateľstva krajiny.

Členka krízového pandemického tímu a ministerka práce Darija Kisičová Tepavčevičová oznámila, že prvou dávku proti covidu bolo v Srbsku zaočkovaných 2 684 000 osôb (49,7 percenta) a kompletne zaočkovaných je 47,6 percenta ľudí. Prvou skupinou ľudí, ktorí by mali dostať tretiu dávku proticovidovej vakcíny, by mali byť osoby s poruchami imunitného systému spôsobenými chronickými chorobami, uviedla ministerka.

V stredu hlásili v Srbsku 332 nových prípadov nákazy spomedzi 9 709 vykonaných testov. Za uplynulých 24 hodín nezaznamenali nové úmrtia. Momentálne je hospitalizovaných 357 pacientov vrátane 11 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V krajine potvrdili od vypuknutia pandémie 720 975 infiko­vaných a 7 108 obetí infekcie. (hina, tasr)

6:05 Internetoví giganti Google a Facebook v stredu oznámili, že od svojich zamestnancov budú pred ich návratom do spoločných kancelárií požadovať očkovanie proti covidu. Viac ako 130-tisíc zamestnancov Googlu to emailom oznámil šéf firmy Sundar Pichai.

V prípade Facebooku sa povinné očkovanie zatiaľ bude vzťahovať na zamestnancov v Spojených štátoch, informovala. Oznámenie prichádza krátko po tom, čo o podobnom kroku rozhodli americké verejné inštitúcie.

Väčšina zamestnancov firmy Google by mala opäť zasadnúť do spoločných priestorov od polovice októbra, hoci pôvodne sa počítalo s návratom už na začiatku septembra. Dôvodom na odklad návratu sú obavy z nákazlivejšej varianty delta. Povinné očkovanie Google zavedie v USA „rádovo v týždňoch“, v ďalších častiach sveta potom „v najbližších mesiacoch“. Pravidlo sa nebude vzťahovať na krajiny, kde je vakcín nedostatok, ani na zamestnancov, u ktorých očkovanie nedovoľuje ich zdravotný stav.

Facebook zatiaľ počíta s otvorením svojich kancelárií s obsadením polovice ich kapacity od septembra, na plno potom od októbra. Zamestnanci sociálnej siete, ktorí si želajú pokračovať pracovať z domu, o to môžu požiadať, rozhodla firma v júni.

Federálna komisia pre rovnosť príležitostí v zamestnaní (EEOC) vlani v decembri firmám umožnila, aby zabránili pri vstupe do kancelárií tým, ktorí sa nechcú nechať očkovať. Výnimkou sú ľudia, ktorí sa tak rozhodnú z náboženských alebo zdravotných dôvodov. (ap, afp, čtk)

83 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus