Gašparovič a Vičan žiadajú súd o prepustenie z väzby

Obžalovaný bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Gašparovič a bratislavský expolicajt Ladislav Vičan požiadali počas štvrtkového hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku o prepustenie z väzby. Sudkyňa rozhodne v nasledujúcich dňoch.

29.07.2021 11:23
ladislav vlčan Foto: ,
Na snímke obžalovaný Ladislav Vičan počas príchodu na pojednávanie na ŠTS 28. júla 2021 v Pezinku.
debata (1)

Obhajca Adrián Kucek navrhuje prepustenie obžalovaných na slobodu za uloženia primeraných obmedzení. Mám za to, že dôvody väzby u obžalovaného Petra Gašparoviča, ako aj obžalovaného Ladislava Vičana, stále existujú, zareagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Nesúhlasí ani s nahradením väzby.

Na dnešnom pojednávaní sa súd zaoberal listinnými dôkazmi. Pojednávanie v tejto kauze bude pokračovať 7. septembra.

ŠTS v rámci procesu pravdepodobne opätovne predvolá vypovedať stíhaného Petra P. prezývaného Tiger. Uviedla to dnes samosudkyňa Ružena Sabová s tým, že svedok, po ktorom vyhlásili pátranie, by mal byť predvedený na súd políciou. Na pojednávanie v stredu 28. júla sa totiž nedostavil.

Peter Gašparovič Čítajte viac Podnikateľ Bočkay potvrdil, že od neho exšéf SIS žiadal 400-tisíc eur

Na osobnom výsluchu tohto svedka trval obhajca obžalovaných. Podľa sudkyne by však najskôr mala obhajoba súdu predložiť otázky, ktoré sa chcú svedka pýtať. Prokurátor sa na súde už v stredu vyjadril, že podľa neho osobný výsluch Petra P. nie je potrebný a postačuje prečítať jeho výpoveď z prípravného konania. V celej veci je totiž podľa neho výpoveď tohto svedka len okrajová a pozostávajúca zo sprostredkovaných informácii. Súd tiež ako svedka predvolá bývalého zástupcu riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Karola Ceba. Ten sa totiž údajne zúčastnil na stretnutí obžalovaných, bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa a podnikateľa Dušana Bočkaya. Ten pred súdom vypovedal, že obžalovaní od neho pýtali úplatok.

Dvojica Gašparovič a Vičan je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Zadržaní boli na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský, či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #SIS #ŠTS #akcia Judáš