Mikulec obhajuje postup polície. Šeliga sa pýta: Dokedy budeme ustupovať

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rozumie snahe polície vyhnúť sa využitiu donucovacích prostriedkov v súvislosti s protestom v centre Bratislavy. Mrzí ho, že neohlásené zhromaždenie znepríjemnilo deň vodičom aj obyvateľom mesta. V reakcii na priebeh protestu to uviedla riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Barbara Túrosová.

29.07.2021 16:22 , aktualizované: 18:33
protest proti zvýhodňovaniu očkovaných,... Foto: ,
Protest proti zvýhodňovaniu očkovaných pred Prezidentským palácom 29. 7. 2021.
debata (104)

„Minister vnútra je od začiatku informovaný o priebehu zhromaždenia viceprezidentom Policajného zboru (PZ) aj riaditeľom Krajského riaditeľstva PZ Bratislava. Rozumie snahe polície vyhnúť sa použitiu donucovacích prostriedkov, ktoré by mohlo viesť k eskalácii napätia,“ uviedla Túrosová.

Ministra podľa jej slov tiež mrzí znepríjemnenie situácie obyvateľom Bratislavy. „O to viac, že jeho motívom je nezodpovedné zneužívanie pandémie a vytĺkanie politického kapitálu na úkor ochrany života a zdravia občanov SR,“ dodala.

Video

Heger: Ak majú ľudia otázky, nech sa pýtajú lekárov

Jediné, čo pomôže „vyprevadiť“ koronavírus zo sveta, je vybudovanie kolektívnej imunity prostredníctvom očkovania. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na protest v Bratislave. Ak majú ľudia otázky ku koronavírusu, majú sa podľa neho opýtať lekárov.

„Chcel by som sa poďakovať všetkým zodpovedným občanom SR, ktorí sa dali zaočkovať a chránia tým nielen seba a svojich blízkych, ale práve aj tých nezaočkovaných. Chránia celú populáciu, pretože dobre vieme, že jediné, čo nám pomôže ‚vyprevadiť‘ tento vírus zo Slovenska, Európy, sveta, je vybudovanie kolektívnej imunity,“ povedal Heger, ktorý vo štvrtok navštívil región hornej Nitry.

Protest proti zvýhodňovaniu očkovaných

29. 7. 2021, pred Prezidentským palácom v Bratislave.

Fotogaléria
Účastníci protestného zhromaždenia proti...
Účastníci protestného zhromaždenia proti...
+7Policajné zložky na Hodžovom námestí v...

Premiér podľa svojich ďalších slov rozumie, že ľudia majú otázky, a to je podľa neho legitímne, ale dnes máme i odpovede. „Ľudia môžu navštíviť vakcinačné centrá, kde im radi poskytnú odpovede. Máme všeobecných lekárov, každý sa môže obrátiť na svojho všeobecného lekára, ktorý ho najlepšie pozná. Lekári sú kvalifikovaní na to, aby poskytli odpovede k otázkam, ktoré ľudia majú,“ ozrejmil s tým, že je to o diskusii, prijať odpovede. „Verím v to, že každý racionálny človek sa potom pre vakcínu rozhodne, lebo je to momentálne jediné a najefektívnejšie riešenie, ktoré máme,“ dodal Heger.

Remišová odsudzuje útoky

Vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová odsúdila protesty končiace sa útokmi na políciu, novinárov, vulgárnym správaním sa a ničením verejného majetku. Poznamenala, že v demokratickej a slušnej spoločnosti sa dá protestovať ohľaduplne, bez obmedzovania spoluobčanov a narúšania verejného poriadku.

„Nemyslím si, že blokovanie dopravy v rámci neohlásenej demonštrácie je druh protestu, ktorým sa kultivovane presadia nejaké požiadavky. Bezpečnostné zložky majú povinnosť chrániť životy, zdravie a majetok, preto v prípade narušenia verejného poriadku majú plné právo zasiahnuť,“ skonštatovala Remišová s tým, že je na vyhodnotení kompetentných príslušníkov polície, kedy je zásah nutný. O pochybení polície by sa podľa nej dalo hovoriť, ak by si povinnosť pomáhať a chrániť nesplnila. Zároveň apelovala na politikov, aby nepodnecovali vášne a neživili konšpirácie a dezinformácie. Poznamenala, že v čase pandémie je takéto konanie v rozpore so záujmom krajiny a smeruje proti zdraviu občanov.

Šeliga: Dokedy ideme ustupovať

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga sa ohradil voči šíreniu dezinformácií na protestoch. Demonštrantov vyzval, aby sa presunuli na námestia, splnili si oznamovaciu povinnosť o verejnom zhromaždení a uvoľnili cesty. Od policajného prezidenta Petra Kovaříka očakáva vysvetlenie, čo robí od rána polícia, keď je hlavný ťah v meste blokovaný.

„Dokedy ideme ustupovať hoaxom a hlúpostiam. Veci sú hore nohami a je na čase riadiť sa zdravým rozumom a nie donekonečna byť korektní a chápaví. Najmä, keď nezaznievajú argumenty, ale hlúposti,“ podčiarkol Šeliga. Okrem priestoru pre dezinformácie musia podľa neho bežní ľudia trpieť blokovanie ciest skupinkou ľudí. Kritizuje, že hoci demonštranti hovoria o slobode, blokovaním dopravy obmedzujú práva ostatných.

Poznamenal, že si váži prácu polície, no nerozumie, ako je možné už niekoľkohodinové zablokovanie dopravného ťahu v centre mesta. Pripomenul, že v minulosti spoluorganizoval protesty s účasťou 70.000 ľudí a s políciou mali korektnú spoluprácu. „Keď sme sa dohodli, že prejdeme cez ulicu do 30 minút, tak to bolo 30 minút. Keď tu boli farmári, tak polícia bola ochotná tolerovať blokádu 15 minút. Farmári sa zdvihli uvoľnili cestu a povedali: ‚nebudeme obmedzovať Bratislavčanov‘,“ namieta.

Klus: Rezort vnútra by mal vysvetliť situáciu

Ak sú výsledkom protestov v hlavnom meste zablokované cesty a strach občanov z agresivity, ministerstvo vnútra by malo situáciu vysvetliť. Vyplýva to z vyjadrenia podpredsedu SaS a štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa v súvislosti s protestami. Hnutie OĽANO si uvedomuje, že nepovolená akcia znepríjemnila život obyvateľov Bratislavy. Príčinu vidí v nezodpovednom správaní opozície. Jej predstaviteľov hnutie vyzvalo, aby prestalo s rozoštvávaním verejnosti.

„Ak sú výsledkom taktiky zablokované cesty a pocit strachu občanov Bratislavy z narastajúcej agresivity niektorých účastníkov protestu, tak je určite na mieste, aby ministerstvo vnútra celú situáciu čím skôr vysvetlilo a ponúklo opatrenia, aby sa podobné situácie neopakovali,“ uviedol Klus.

protest Čítajte viac Odporcovia očkovania zablokovali Bratislavu, vytlačili ich ťažkoodenci

OĽANO hovorí o dôsledku nezodpovedného zneužívania pandemickej situácie opozíciou, ktorá uprednostňuje zisk preferencií aj za cenu zdravia a životov. „Vyzývame preto všetkých nezodpovedných politikov, aby s týmto rozoštvávaním verejnosti prestali, pretože na toto ich správanie doplácajú len slušní a ohľaduplní občania, a to nielen zhoršenou bezpečnosťou v uliciach hlavného mesta,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

SaS vyzýva demonštrantov, aby nemanipulovali s dátami

Koaličná SaS vyzýva demonštrantov, aby protestovali kultivovane a nemanipulovali s dátami. Klus označil očkovanie za cestu, ako sa vrátiť k životu pred pandémiou. Neohľaduplnosť a prepadnutie klamstvám je podľa neho to posledné, čo v tejto chvíli potrebujeme.

„Rešpektujeme právo občanov slobodne vyjadrovať svoj názor a demonštrovať, ale aj to by sa podľa nás malo diať pokojným a vecným spôsobom. Nemôžeme tolerovať urážky a vulgarizmy, napríklad len pre to, že podporujeme očkovanie, a tým aj spoločenskú zodpovednosť voči druhým. Navyše, protestujúci okrem osobných útokov tiež zavádzajú a klamú verejnosť vymyslenými dátami a hoaxmi,“ podotkol Klus s tým, že riadiť sa faktami je výzvou pre nás všetkých.

Štvrtkové protesty proti pandemickým opatreniam vlády sa začali pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí. Demonštranti sa neskôr pohli a zablokovali cestu. Obmedzili tak dopravu v meste, keďže pri Hodžovom námestí sa nachádza dôležitá spojnica ciest. Neskôr sa začali presúvať aj smerom ku Kollárovmu námestiu, kde rovnako zablokovali križovatku.

Starostka Starého mesta: Aj sloboda prejavu je spojená so zodpovednosťou

Každá sloboda, teda i sloboda prejavu a zhromažďovania, ide ruka v ruke so zodpovednosťou. Zdôraznila to starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová v súvislosti s protestom.

„Vyzývam preto organizátorov a aj účastníkov neoznámeného zhromaždenia, aby rešpektovali pokyny polície a bezpečnostných zložiek štátu, neblokovali komunikácie a zdržali sa akýchkoľvek prejavov násilia či porušovania zákonov Slovenskej republiky,“ apelovala starostka.

Mestská časť už počas dňa informovala, že zhromaždenie nebolo oficiálne oznámené, to však nie je dôvod na jeho zakázanie. „Bezpečnostné zložky o ňom vedeli a pripravili opatrenia vrátane napríklad dočasného zatvorenia blízkej Grassalkovichovej záhrady. Predpokladáme, že aj počas protestu konala polícia tak, aby protest prebehol čo najpokojnejšie, bez násilností a potýčiek,“ uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Problémom takýchto neohlásených a nepovolených zhromaždení je podľa jeho slov chýbajúci, respektíve úradom neznámy organizátor a to, že nekontrolovaný dav sa nespráva štandardne.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #protest #OĽaNO #očkovanie #demonštrácia #Martin Klus #koronavírus #Roman Mikulec #SASKA