Počas protestu v hlavnom meste bolo poškodené auto. K útokom podľa polície nedošlo

Počas protestov v centre hlavného mesta nezaznamenala polícia vážne porušenie verejného poriadku. Nedošlo k žiadnym útokom na osoby. Poškodené bolo jedno auto, páchateľa na mieste zadržali. Uviedol to počas tlačovej konferencie Róbert Bozalka, viceprezident Policajného zboru. Celodenného štvrtkového protestu sa podľa Bozalku zúčastnilo tisíc až 1500 ľudí.

29.07.2021 17:05
polícia protest hodžovo námestie Foto: ,
Policajné zložky na Hodžovom námestí v Bratislave počas demonštrácie. 29. júl 2021.
debata (19)

Podľa jeho slov budú pátrať po zvolávateľovi protestu a bude stíhaný za priestupok, že podujatie neoznámil mestskej časti.

VIDEO: Proč polícia nezasiahla proti protestu v Bratislave.

Video

Bozalka upozorňuje, že protest je od rána monitorovaný kamerami a policajti budú v najbližších dňoch riešiť všetky priestupky. Podľa viceprezidenta PZ polícia reagovala zákonne, doterajší priebeh protestu považuje za celkom pokojný.

Krajský policajný riaditeľ Viliam Adamec uviedol, že je veľmi ťažké zasahovať proti protestujúcim, pretože policajti ich nevedia rozoznať od turistov. „Od Kancelárie prezidentky SR sme dostali požiadavku, aby sme zabezpečili ochranu oplotenia Prezidentského paláca, čo sme aj urobili,“ spresnil Adamec.

VIDEO: Protestujúci sa snažili vysvetliť svoje postoje aj policajtom.

Video

Policajti zatiaľ nevedia, ako dlho by malo toto zhromaždenie trvať. Samotní protestujúci sa vyhrážajú, že v centre mesta budú až do soboty.

Riaditeľ Adamec, aj viceprezident Bozalka vyvrátili informácie, že by boli pred Bratislavou zastavované autobusy s ľuďmi, ktorí prichádzali na protest.

Bozalka tvrdí, že polícia sleduje situáciu, ale nemôže prekročiť svoju právomoc. Adamec dodal, že preverovali niekoľko oznámení na čísle 158, ku každému bola vyslaná policajná hliadka. „Situácia nie je vyeskalovaná do protiprávnych konaní účastníkov,“ objasnil Adamec.

Podľa Bozalku musí polícia postupovať takticky, aby sa situácia „nehrotila a nešpičkovala“. „Nedochádza tam k vážnym útokom, k vážnemu narúšaniu verejného poriadku,“ zdôraznil.

protest proti zvýhodňovaniu očkovaných, Prezidentský palác Čítajte viac Mikulec obhajuje postup polície. Šeliga sa pýta: Dokedy budeme ustupovať

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Krátko po 11.00 h sa demonštrujúci presunuli na cestu a zablokovali ju. Zablokovali aj viaceré ulice v okolí Hodžovho námestia, čím spôsobili dopravný kolaps v centre Bratislavy.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #protest