Zomrel exprokurátor Michal Serbin, ktorý dozoroval kauzu únosu Michala Kováča mladšieho

Vo veku 68 rokov zomrel v stredu bývalý prokurátor Michal Serbin, ktorý dozoroval kauzu zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska a podával obžalobu na exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu.

30.07.2021 07:16 , aktualizované: 10:25
Michal Serbin Foto:
Prokurátor Michal Serbin na snímke z roku 2017
debata (128)

Správu priniesol portál noviny.sk. Z únosu Kováča ml. Serbin obžaloval 13 ľudí vrátane bývalého šéfa SIS Ivana Lexu. Od toho momentu ho 24 hodín denne museli strážiť ozbrojení policajti.

Obrovský tlak vyvíjaný na Serbinovu osobu sa odrazil aj na jeho psychike, keď v roku 2003 skončil na psychiatrii. Neskôr odišiel do invalidného dôchodku a venoval sa hudbe.

Portál ďalej uvádza, že Serbin z práce odišiel v dôsledku ochorenia maniodepresívnej psychózy, uprostred prebiehajúceho súdneho konania. Sám svoju hospitalizáciu na psychiatrii odôvodnil veľkou medializáciou prípadu a stresovým faktorom na svoju osobu.

„Nič lepšie sa mi nemohlo stať. Nemusím si ničiť nervy so všetkými idiotmi. V najlepšom treba odísť. Snažil som sa, ale všetko to išlo navnivoč. Nemalo to žiadny efekt.“ povedal Serbin na koniec svojho pôsobenia na prokuratúre.

„Myslím si, že tie kauzy okolo exriaditeľa SIS Ivana Lexu a tlak, ktorý bol na neho vyvíjaný, mali vplyv na jeho zdravotný stav a psychické napätie. Teda mali vplyv na to, že nás nie v takom pokročilom veku opustil,“ povedala bývalá prokurátorka a advokátka Eva Mišíková, ktorá potvrdila úmrtie Serbina.

„Jeho smrťou sa končí jedno z dôležitých období Slovenska, na ktoré však Slováci nemôžu byť hrdí,“ zdôraznil bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

Michal Serbin sa ku práci prokurátora na Krajskej prokuratúre v Bratislave dostal po roku 1998. Mal na starosti všetky kauzy Ivana Lexu. Prokurátorom bol do roku 2004. Spracoval obžalobu v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny.

Prokurátor Michal Serbin Čítajte viac Bývalý prokurátor Serbin: Dostal som vyhrážku, že skončím ako Gaulieder
128 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Serbin #únos Michala Kováča ml.