Protest pri Prezidentskom paláci bol pokojný. Polícia prijala opatrenia

Priebeh piatkových zhromaždení v Bratislave bol pokojný. Polícia doposiaľ nezaznamenala prípady narušenia poriadku. Situáciu v hlavnom meste aj naďalej monitoruje. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

30.07.2021 10:59 , aktualizované: 19:48
protest proti zvýhodňovaniu očkovaných,... Foto: ,
Protest proti zvýhodňovaniu očkovaných pred Prezidentským palácom 29. 7. 2021.
debata (766)

V piatok sa znova konal protest na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom. Zúčastnili sa na ňom desiatky ľudí. „Priebeh tohto zhromaždenia bol pokojný, bez prípadov výtržností alebo komplikácií v doprave,“ povedal Szeiff. Polícia iba zadržala muža, ktorý sa nahý a zjavne pod vplyvom alkoholu v popoludňajších hodinách kúpal vo fontáne. Ľudia protestujú na Hodžovom námestí od štvrtka rána (29. 7.) proti očkovaniu, pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády i parlamentu.

Na bratislavskom Námestí slobody v piatok organizovalo mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) zhromaždenie na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zúčastnilo sa ho niekoľko stoviek ľudí. Odtiaľ policajti predviedli 70-ročného muža, ktorý nerešpektoval výzvu usporiadateľa a svojim hlučným správaním narúšal zhromaždenie. „Z rovnakého dôvodu bol z námestia predvedený ešte jeden muž,“ poznamenal Szeiff.

očkovanie Čítajte viac Stovky ľudí vyjadrili v Bratislave podporu očkovaniu

Polícia prijala opatrenia

„V súvislosti s verejnými zhromaždeniami, ktoré sa počas dnešného dňa uskutočnia na území Bratislavy, prijala bratislavská polícia adekvátne opatrenia. Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocujeme s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov,“ uviedla bratislavská polícia na sociálnej sieti. Dodala, že ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, v zmysle zákona o Policajnom zbore využije polícia všetky zákonné možnosti na dosiahnutie nápravy a obnovenie verejného poriadku.

VIDEO: Odporcovia očkovania blokovali vo štvrtok centrum Bratislavy.

Video

Polícia vyzýva ľudí, aby jej poslali videá z protestu

Policajti žiadajú ľudí, aby im zaslali videá zo štvrtkového protestu v Bratislave, ktoré zachytávajú protiprávne konanie demonštrantov. Informoval o tom hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff. „V prípade, ak občania disponujú audiovizuálnymi záznamami, zachytávajúcimi protiprávne konania účastníkov včerajšieho neoznámeného zhromaždenia vo vzťahu k občanom Bratislavy alebo k návštevníkom mesta (napríklad fyzické napadnutia, výtržnosti a podobne), žiadame ich, aby ich poskytli polícii s cieľom ďalšieho objasňovania,“ uviedol Szeiff.

Po analýze videí bude podľa Szeiffa prebiehať stotožňovanie trestne zodpovedných osôb. Príslušné útvary Policajného zboru potom vykonávajú úkony smerujúce k vyvodeniu možnej trestno-právnej zodpovednosti.

protest hodžovo  prezidentský palác Čítajte viac Protesty nemôžu prerásť do agresie a porušovania zákona, reagujú politici

Polícia zároveň žiada občanov, aby im poskytli informácie k mužovi, ktorý obťažoval vodiča v bielom aute značky BMW.

Záznamy môžu ľudia odovzdať na USB, CD alebo osobne na ktoromkoľvek oddelení Policajného zboru. Taktiež ich môžu zaslať e-mailom na adresu krpzba@minv.sk, prostredníctvom stránok na úschovu videí, alebo formou súkromnej správy na oficiálnej stránke polície na sociálnej sieti.

Protest pred palácom na Hodžovom námestí sa začal vo štvrtok ráno. Neskôr sa protestujúci dav pohol a zablokoval komunikácie v okolí, čo spôsobilo kolóny v meste a nútenú úpravu trás liniek MHD. Protestujúci sa presunuli aj smerom ku Kollárovmu námestiu, kde rovnako blokovali križovatku. Demonštranti počas celodenného „štrajku“ protestovali proti očkovaniu, pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Podľa polície sa na proteste pred palácom zúčastnilo 1000 až 1500 ľudí.

Mikulec: Nie je pravda, že sa pri proteste v Bratislave polícia len prizerala

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odmieta tvrdenia, že sa pri štvrtkovom (29. 7.) proteste na Hodžovom námestí v Bratislave polícia celé hodiny len nečinne prizerala. Deklaruje, že štáb Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave celý priebeh podujatia monitoroval a zaznamenával. „Aby tí, ktorí sa nevedeli zmestiť do kože, mohli byť v najbližšej dobe riešení príslušnými orgánmi,“ vyhlásil minister.

Mikulec tvrdí, že nemožno jedny protesty odobrovať a druhé rušiť hneď v zárodku len preto, že s nimi niekto nesúhlasí. „Opakujem však a zdôrazňujem, že všetko musí byť v súlade so zákonom a dobrými mravmi,“ poznamenal. Rovnako, ako majú občania v demokratickej spoločnosti právo protestovať, nesmú podľa Mikulca zabúdať ani na to, že v každej demokratickej spoločnosti platia aj zákony a platia pre všetkých.

„Polícia, samozrejme, vie odlíšiť demonštrujúcich, ale nemôžeme chcieť, aby riešila na masovom podujatí jedincov prostredníctvom riskantného zákroku, keď na to má aj iné možnosti. Občania sa môžu cítiť bezpečne práve preto, lebo pri podujatiach takéhoto charakteru neeskalujeme napätie neprimeranou silou, ktorá by mohla mať v konečnom dôsledku opačný efekt,“ uviedol minister.

Deklaruje, že nikto ľudí nenúti, aby sa dali zaočkovať v prípade, že je to proti ich vôli či presvedčeniu. Musia však, ako tvrdí, rešpektovať, že ak sa rozhodnú neočkovať, sú s tým spojené aj isté obmedzenia.

„Takéto protesty, ktorým chýba konštruktívna, faktická a argumentačná rovina, a ktorých cieľom je len upriamiť pozornosť často aj nevhodnými a vulgárnymi prejavmi, je v úplnom rozpore s tým, o čo by ich účastníci podľa vlastných tvrdení chceli usilovať,“ uviedol minister. Je podľa neho absurdné, že svoj názor chcú vyjadriť vajíčkami, kečupom alebo pľuvancami. „Je to na míle vzdialené slušnému dialógu, ktorý práve demokratická spoločnosť ponúka a umožňuje,“ podotkol Mikulec.

Polícia dlho proti protestujúcim nezasahovala, tvrdila, že na to nemá zákonný dôvod a že na zhromaždení nedochádza k vážnemu porušovaniu verejného poriadku. Protest začala rozpúšťať až po 20.00 h, protestujúcich postupne vytlačila z cestných komunikácií v okolí Hodžovho námestia. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tiež obnovil bežnú premávku.

protest Čítajte viac Odporcovia očkovania zablokovali Bratislavu, vytlačili ich ťažkoodenci
766 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #polícia #protest