Epidemiológ Pavelka: V budúcnosti bude potrebná aj tretia dávka očkovania

Krajina je na začiatku tretej vlny pandémie koronavírusu. Najvyšší nárast infikovaných sa očakáva po začiatku školského roka a po otvorení internátov. V tretej vlne bude dominovať delta variant a týkať sa bude najmä nezaočkovaných. V piatok na to upozornil Martin Pavelka, epidemiológ Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR s tým, že v budúcnosti bude potrebná aj tretia dávka vakcíny.

30.07.2021 15:31 , aktualizované: 16:15
martin pavelka Foto: ,
Martin Pavelka
debata (154)

VIDEO: Pavelka k návšteve pápeža: 350-tisíc ľudí? To je epidémia.

Video

„V budúcnosti bude treba aj tretiu dávku očkovania, ale v tomto čase je druhá dávka úplne postačujúca. Dôvodom je, že s očkovaním vo veľkom sa začalo v apríli a v máji na rozdiel od Izraela, kde očkovali vo veľkom v decembri minulého roka a v januári. Dávať teraz tretiu dávku by bolo priveľmi predčasné,“ vysvetlil Pavelka.

Zároveň zdôraznil, že tretia vlna pandémie bude epidémiou nezaočkovaných. Pripomenul, že delta variant koronavírusu je vysoko infekčný a každý s ním príde do styku. „Vírus je nebezpečnejší a riziko nákazy je vyššie, viac ľudí bude umierať, a to najmä medzi nezaočkovanými,“ poukázal Pavelka. Delta variant má tiež iné prejavy, podobá sa na chrípku. Epidemiológ zdôraznil, že z COVID-19 sa stáva preventabilné ochorenie, ktorému sa dá predchádzať očkovaním. Vyzval preto najmä na druhú dávku vakcíny.

Pavelka ďalej uviedol, že organizovať počas tretej vlny pandémie akciu pre 350-tisíc ľudí je zlé. Reagoval tým na septembrovú návštevu pápeža Františka na Slovensku, počas ktorej má Svätý Otec slúžiť aj omšu v meste Šaštín. Odhadom sa nej má zúčastniť približne 350-tisíc ľudí. Ako Pavelka povedal, takúto veľkú účasť na jednej udalosti nemali ani vo Veľkej Británii, keď robili experiment s veľkými podujatiami. Epidemiológ je však na druhej strane rád, že podmienkou účasti je plná zaočkovanosť osôb. Opakovane tiež zdôraznil, že práve očkovanie je jedinou zbraňou, pomocou ktorej je možné pandémiu poraziť.

Štátna tajomníčka MZ Jana Ježíková uznáva, že ľudia sú z pandémie už unavení a pripomenula, že očkovanie je slobodnou voľbou. „Delta variant tu postupne prichádza, 40 percent z testovaných vzoriek je práve delta variant. Ak necháme slobodu v očkovaní, musíme aj prevziať zodpovednosť a prijať iné opatrenia,“ uviedla Ježíková. Opätovne poukázala na to, že vakcíny sú bezpečné a neboli vyvinuté narýchlo. Očkovacie látky tiež nie sú vyrábané z ľudských embryí. „Rovnako nie je pravda, že očkovanie pozmení DNA človeka. Vakcíny toho nie sú schopné,“ uistila Ježíková.

Štátny tajomník a pediater Kamil Száz tiež vyzval na očkovanie detí a učiteľov. „Len spoločnými silami dokážeme zvíťaziť nad pandémiou,“ skonštatoval Száz.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19