Stovky ľudí vyjadrili v Bratislave podporu očkovaniu

Podporu očkovaniu ako jedinému účinnému boju proti pandémii koronavírusu na bratislavskom Námestí slobody prišli vyjadriť stovky ľudí. Podujatie Za očkované Slovensko zorganizovalo hnutie Progresívne Slovensko.

30.07.2021 18:15 , aktualizované: 19:50
očkovanie Foto: ,
Podporu očkovaniu proti koronavírusu na bratislavskom Námestí slobody prišli vyjadriť stovky ľudí.
debata (836)

Predsedníčka PS Irena Bihariová na zhromaždení poukázala, že čím viac ľudí bude zaočkovaných, tým viac sa zvyšuje pravdepodobnosť odolnosti celej spoločnosti a tých, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať.

Pokus antivaxerov

Na začiatku sa na zhromaždenie pokúšali dostať demonštranti, ktorí sú proti očkovaniu. Vstup však organizátori povolili len zaočkovaným či otestovaným ľuďom. Bihariová sa ohradila voči tvrdeniam, že tvoria „kontratábor“ antivaxerom.

Polícia podľa Szeiffa počas oboch zhromaždení monitorovala bezpečnostnú situáciu a priebežne ju vyhodnocovala s prihliadnutím na ochranu zdravia.

Europoslanec Michal Šimečka v tejto súvislosti zdôraznil, že tí, čo zatiaľ nie sú zaočkovaní, nie sú nepriateľmi očkovaných. „Sú to naši susedia, bývalí spolužiaci, sú to naši kolegovia, sú to členovia našich rodín. Ak sa len trochu dá, treba sa s nimi rozprávať," povedal Šimečka. Doplnil, že verí, že pandémia čoskoro pominie a bude to vďaka ľuďom, ktorí sú zaočkovaní.

Šimečkov kolega Martin Hojsík zdôraznil, že dôveruje vedcom. Skúsenosti z výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie a verejné zdravie ho podľa jeho slov presvedčili, že kontrolné orgány v Európe nepovoľovali vakcíny na základe vôle politikov, aj keď tí na to tlačili, ale až keď verili, že sú dostatočne účinné a bezpečné. „Aj preto som nesmierne vďačný a nesmierne dôverujem vedkyniam a vedcom," povedal.

Hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay na zhromaždení povedal, že odporcovia očkovania musia dostať príležitosť na dôstojný ústup zo svojich pozícii.

Zhromaždenia Progresívne Slovensko zorganizovalo ako odpoveď na antivaxerské protesty pred parlamentom a prezidentským palácom, na ktorých sa niektorí účastníci správali agresívne, prípadne šírili konšpirácie.

martin pavelka Čítajte viac Epidemiológ Pavelka: V budúcnosti bude potrebná aj tretia dávka očkovania
836 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Progresívne Slovensko #koronavírus