Kajúcnici motajú situáciu v polícii aj na prokuratúre

Situácia tak v polícii, ako aj na generálnej prokuratúre sa zamotáva. Dôvodom sú kajúcnici a najmä otázka, či niekto a ako ovplyvňoval výpovede svedkov v najtoxickejších kauzách.

31.07.2021 18:13
NAKA / Polícia / Foto:
debata (218)

Vyšetrovanie vyšetrovateľov, ktorí riešia kauzy korupcie na najvyšších miestach v polícii, Slovenskej informačnej službe či v politike, naberá na obrátkach. Vo väzbe je Csaba Dömötör, ktorý mal svedčiť o úplatkoch. Jeho ďalších dvoch kumpánov Petra Petrova a Mateja Zemana hľadajú.

Zeman svedčil proti bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na Špecializovanom trestnom súde. Všetci traja tvrdia, že boli svedkami toho, ako vysokí potentáti preberali úplatky či ako sa dohovárali na kupovaní spravodlivosti.

Keď však súd poslal do väzby aj už bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, začali sa do vyšetrovania zamotávať aj súčasné politické špičky. Výsledkom bolo stretnutie na pôde tajných, mimoriadna schôdza parlamentu a uniknutá správa SIS, že pri vyšetrovaní sa výpovede jednotlivých svedkov "dolaďujú“ a "upravujú“ tak, aby sa k slovu nedostala spravodlivosť.

Nasledovalo zriadenie špeciálneho tímu na Úrade inšpekčnej služby ministerstva vnútra. A potom akcia, pri ktorej neboli zadržaní Zeman a Petrov, pretože ju na istý čas prerušil policajný prezident Peter Kovařík. A v tejto veci začal stíhanie dozorový prokurátor z bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislav Remeta.

Polícia / Kukláči / NAKA / Čítajte viac Otvorená vojna: Policajný prezident mal zmariť zadržanie dvoch obvinených

Kto a čo zastavil

Kovařík sa k prerušeniu akcie inšpekcie priznal. "Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave začal 28. júla trestné stíhanie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti v súvislosti s prerušením policajného zásahu. V dôsledku prerušenia policajného zásahu bol zadržaný len jeden z troch obvinených a po zvyšných dvoch obvinených je v súčasnosti vyhlásené pátranie,“ sprostredkovala Remetovo vyjadrenie hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Remeta aj pre Pravdu uviedol, že z podkladov vyplýva, že akciu prerušil priamo policajný prezident. Ten sa zasa bránil, že šéfka špeciálneho vyšetrovacieho tímu Diana Santusová nepostupovala pri akcii tak, ako mala.

„Je absolútne neprípustné, aby nasadenie takejto zásahovej jednotky schvaľoval funkcionár na najnižšej úrovni riadenia, ktorý na to nemá oprávnenie, a vedúca špecializovaného tímu o tejto skutočnosti vedela,“ reagoval Kovařík na Remetove slová. „Pohyb ozbrojenej jednotky v teréne bolo preto potrebné okamžite preveriť, nie je prípustné, aby v takej závažnej veci panovala svojvôľa vyšetrovateľov,“ vysvetlil.

Podľa neho Santusová odvolala zásahovú jednotku sama, pretože nevedela, kde sa hľadané osoby v tej chvíli nachádzajú. „Zásah bol prerušený mojím rozhodnutím po konzultácii s dočasne povereným riaditeľom ÚIS do času, kým neboli zistené všetky okolnosti vyžiadania a nasadenia zásahovej jednotky Úradu hraničnej a cudzineckej polície Sobrance,“ dodal policajný prezident.

Podľa neho zásahová jednotka v tom čase strážila zadržanú osobu a zostala pred objektmi až do rozhodnutia o zákonnosti zásahu. „Celý postup bol preverený operatívne, do štyridsiatich minút. Prerušenie zásahu sa navyše týkalo len činnosti zásahovej jednotky, nie činnosti tímu, inšpekcie a iných podporných jednotiek,“ zdôraznil Kovařík.

Santusovej pozastavili činnosť vedúcej špecializovaného tímu, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov NAKA.

NAKA / Polícia / Čítajte viac Šéf inšpekcie pozastavil činnosť vedúcej tímu úradu, ktorá prešetruje NAKA

Bol to Mikulec?

Zastavil Kovařík akciu priamo na pokyn ministra vnútra Mikulca? "Minister vnútra žiadny pokyn prezidentovi Policajného zboru SR nevydal. Vzhľadom na to, že sa priamo na ministra vnútra obrátili viacerí novinári, ktorí od skorých ranných hodín monitorovali situáciu pred inšpekciou (a na ministra vnútra sa obracali s otázkami, prečo z inšpekcie vyrážalo 20 policajtov a vyšetrovateľov a pod.),minister vnútra požiadal dočasne povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby, aby preveril situáciu pred budovou inšpekcie,“ reagovala hovorkyňa ministra Barbora Túrosová na otázky Pravdy.

Keď vyšlo najavo, že akciu inšpekcie realizuje jednotka Úradu hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, ktorá spadá pod Prezídium policajného zboru, Mikulec sa obrátil na policajného prezidenta Kovaříka, aby "preveril okolnosti ich nasadenia“. "Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby o okolnostiach ich nasadenia nemal žiadnu vedomosť,“ dodáva Túrosová.

V tomto sa zhoduje vyjadrenie ministerstva so slovami policajného prezidenta: o nasadení príslušníkov útvaru zo Sobraniec nadriadení Santusovej nevedeli. "Prezident Policajného zboru SR nezastavil činnosť tímu vyšetrovateľky, ale len činnosť zásahovej jednotky ako jednej z častí tímu. Vedúca tímu mala na vykonávanie zadržiavacích úkonov vyčlenené adekvátne sily a prostriedky Úradu inšpekčnej služby. Ich činnosť nebola rozhodnutím prezidenta žiadnym spôsobom ovplyvnená,“ zdôrazňuje rezort vnútra.

Žilinka a Lipšic

Vyšetrovateľov NAKA, ktorí sú podozriví, že výpovede niektorých svedkov manipulovali a upravovali tak, aby usvedčovali v podstate kohokoľvek, ale aj dozorových prokurátorov, ktorí sledujú toto vyšetrovanie, sa verejne zastal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Poukázal na to, že vyšetrovanie vyšetrovateľov a tým pádom nepriamo aj jeho podriadených prokurátorov nie je celkom čisté.

Za to dostal verejné "zaucho“ priamo od nadriadeného. Generálny prokurátor Maroš Žilinka špeciálneho prokurátora upozornil, že už nie je advokátom a mal by sa vo svojich vyjadreniach krotiť. Lipšic reagoval nasypaním si popola na hlavu a povzdychom, že o niektorých veciach nemôže mlčať ani ako špeciálny prokurátor.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka sfúkol Lipšica. Dôvodom je vojna policajtov

Žilinka pre agentúru TASR uviedol, že zatiaľ nepodal návrh na disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi. „Generálny prokurátor Maroš Žilinka vo veci koná, podrobnosti jeho postupu zatiaľ konkretizovať nebudeme,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Tökölyová.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka zatiaľ nepodal návrh na disciplinárne stíhanie Lipšica
218 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #prokuratúra #NAKA #kajúcnici