Fauci: Nezaočkovaní porušujú práva iných, lebo ich robia zraniteľnými

V rozvoľnenej a zaočkovanej Británii počty nakazených koronavírusom klesajú. V USA strmo rastú čísla na Floride.

01.08.2021 07:20 , aktualizované: 18:07
Ľudia s rúškami na Taiwane Foto: ,
Ľudia s rúškami na Taiwane.
debata (171)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:04 Hlavný medicínsky poradca amerického prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci, upozornil na „pomerne dosť bolesti a utrpenia v budúcnosti", keďže počet prípadov koronavírusu v krajine naďalej rastie. Pre nedeľňajšie vysielanie televíznej stanice ABC Fauci povedal, že nepredpokladá ďalšie lockdowny v USA. Upozornil však, že situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa bude zhoršovať, pretože veľa Američanov je nezaočkovaných. Úplne zaočkovaných je stále len približne 60 percent obyvateľstva USA.

Fauci tvrdí, že nezaočkovaní ľudia negatívne pôsobia na ostatných, pretože „umožňujú šírenie epidémie". Fauci nesúhlasí s názorom, že rozhodnutie o zaočkovaní sa je osobnou voľbou. Vyslovil názor, že tí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, v skutočnosti zasahujú do práv Američanov, ktorí sú náchylní na infekciu, pretože „porušujú ich individuálne práva" tým, „že ich robia zraniteľnými“.

17:48 Do vakcinačnej kampane sa v Spojenom kráľovstve zapojili aj reštaurácie, donáškové služby či prepravné aplikácie. Tie budú ponúkať ľudom, ktorí sa dajú zaočkovať, zľavy či kúsok pizze zadarmo. Cieľom tejto iniciatívy je motivovať mladých ľudí na to, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu. V nedeľu to oznámilo britské ministerstvo zdravotníctva, informovala agentúra AP.

Podľa rezortu je tento program zameraný na zvýšenie miery zaočkovanosti obyvateľov mladších než 30 rokov. Británia sa tak snaží proti koronavírusu zaočkovať čo najviac ľudí ešte predtým, ako do krajiny dorazí studené počasie.

Podľa AP je v Británii proti koronavírusu aspoň prvou dávkou vakcíny zaočkovaných už takmer 90 percent dospelej populácie. Avšak vo vekovej kategórii od 18 do 30 rokov dosahuje miera zaočkovanosti iba 60 percent.

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid vyzval mladých ľudí, aby „využili zľavy“, a zároveň sa poďakoval firmám za to, že sa do tejto iniciatívy zapojili. Súčasťou tejto kampane sa pritom stali aj také známe značky ako napríklad Uber, Bolt či Pilgrims.

V Británii prestali 19. júla platiť takmer všetky zvyšné protipandemické opatrenia vrátane nosenia rúšok a dodržiavania rozstupov. Vláda Borisa Johnsona rozhodnutie zdôvodnila úspechom tamojšieho vakcinačného programu, ktorý plne zaočkoval už viac než 72 percent všetkých dospelých obyvateľov.

16:39 Chorvátsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 143 nových prípadov nákazy koronavírusom a štyri úmrtia súvisiace s ochorením COVID-19. Informovala o tom v nedeľu agentúra HINA. V Chorvátsku v súčasnosti evidujú 1102 aktívnych prípadov tohto ochorenia. V súčasnosti je hospitalizovaných 150 ľudí, pričom 12 z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Od vypuknutia epidémie v Chorvátsku koncom vlaňajšieho februára zomrelo v súvislosti s covidom 8263 ľudí.

K 31. júlu bolo podaných 3 078 364 dávok vakcín proti covidu. Aspoň jednou dávkou vakcíny je zaočkovaných 1 646 466 ľudí. Plne zaočkovaných je 1 483 687, čo predstavuje zhruba 44 percent populácie.

15:53 Stovky ľudí napriek zákazu súdu protestovali v nedeľu v uliciach Berlína proti epidemiologickým reštrikciám. Viacero z nich sa dostalo do potýčiek s políciou, píše agentúra AFP. Podľa polície niektorí demonštranti na nepovolenom zhromaždení v západoberlínskej štvrti Charlottenburg útočili na policajtov a ignorovali policajné zátarasy.

Ako uviedla berlínska polícia na Twitteri, demonštranti v snahe prelomiť policajný kordón napadali príslušníkov bezpečnostných zložiek. To viedlo políciu k použitiu donucovacích prostriedkov. Niekoľko ľudí bolo pri zákroku zatknutých. Nedeľňajší protest zvolalo hnutie Querdenken (Nekonvenčné myslenie), ktoré tvoria popierači covidu, pravicoví aktivisti a antivaxeri.

Nemecké súdy zakázali konanie viacerých protestov plánovaných hnutím Querdenken na uplynulý týždeň – a to vrátane toho nedeľňajšieho, na ktorom sa podľa odhadov malo zúčastniť vyše 22 000 ľudí. Zákazy súdy odôvodnili obavami z nedodržiavania protipandemických opatrení účastníkmi týchto protestov. V očakávaní, že ľudia sa v uliciach Berlína zhromaždia v nedeľu aj napriek zákazu, nemecká polícia nasadila po celom meste vyše 2000 príslušníkov poriadkových síl, píše AFP.

Hnutie Querdenken organizovalo demonštrácie voči protiepidemickým opatreniam nemeckej vlády a spolkových krajín, na ktorých sa v uplynulých mesiacoch zúčastnili tisíce ľudí. Mnohí z nich sa neriadili platnými hygienickými predpismi. Z tohto dôvodu polícia viaceré protesty rozpustila, pripomína AFP.

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) koncom apríla oznámil, že začal monitorovať osoby a skupiny v rámci hnutia Querdenken. Podľa nemeckého ministerstva vnútra toto hnutie s prepojeniami na extrémistov totiž protesty zneužíva na vyvolávanie eskalácie a provokácie a takisto spochybňuje legitimitu štátnych inštitúcií. Hnutie Querdenken začal už skôr monitorovať Krajinský úrad na ochranu ústavy v Bádensku-Württembersku a sledujú ho i v Bavorsku.

14:43 Neznámi** hackeri napadli počítačové systémy talianskeho regiónu Lazio, v ktorom leží i metropola Rím, čím okrem iného zneprístupnili aj tamojší rezervačný systém na očkovanie proti COVIDU-19**. Oznámila to miestna regionálna vláda. Podľa agentúry Reuters by sa tým mohla pozdržať miestnej očkovaciu kampaň.

„Je to veľmi silný hackerský útok, všetko spadlo,“ povedal zdravotný predstaviteľ kraja Lazio Alessio D'Amato. Okolo 13:00 boli nedostupné oficiálne stránky regiónu. Podľa agentúry ANSA začala útok vyšetrovať polícia.

Taliansko sa nedávno podobne ako Francúzsko rozhodlo vyžadovať potvrdenie o zaočkovaní, negatívnom teste, či prekonanom COVIDE-19 pre vstup do množstva podnikov a účasť na hromadných akciách. Krok však vyvolal nespokojnosť mnohých ľudí, ktorí proti zavedeniu takzvaných zelených pasov protestovali v uliciach.

Úrady v Taliansku a Francúzsku reagujú svojimi požiadavkami na šírenie nákazlivej varianty koronavírusu delta. Tá je podľa D'Amatovho piatkového vyjadrenia v kraji Lazio zodpovedná už za 80 percent nových nákaz. V oblasti je úplne naočkovaných 66 percent dospelých. Na celoštátnej úrovni už dostalo obe dávky 60 percent všetkých Talianov starších 12 rokov, čo je viac ako 32 miliónov ľudí.

12:55 Japonské Tokio, ktoré hostí letné olympijské hry, zaznamenalo už piatykrát v rade viac ako tritisíc novo potvrdených prípadov infekcie koronavírusu za deň. Podľa agentúry Kjódó testy odhalili nákazu u 3 058 ľudí. Doposiaľ najvyšší denný prírastok mesto oznámilo v sobotu, keď úrady ohlásili 4 058 infekcií. Doterajšie denné maximum prekonala v sobotu aj celá krajina, ktorá zaznamenala 12 341 infiko­vaných.

Japonsku sa zatiaľ darilo držať koronavírus relatívne pod kontrolou, v poslednej dobe sa však stretáva s vysoko nákazlivou variantom delta. V ľuďoch súčasná situácia budí obavy z toho, že by sa olympijské hry mohli stať epicentrom šírenia nákazy, poznamenala Kjódó.

Organizátori olympiády však tvrdia, že medzi nárastom počtu prípadov koronavírusu v krajine a hrami neexistuje spojenie. „Vykonávame viac ako 30 000 testov každý deň, rýchlo izolujeme akékoľvek pozitívne prípady a podnikáme náležité kroky, aby sme zabránili šíreniu vírusu,“ uviedol výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto.

Súvislosť medzi olympijskými hrami a tempom šírenie infekcie v krajine popiera tiež japonský premiér Jošihide Suga. Podľa guvernérky mesta Juriko Koikeovej vysoká sledovanosť televízie nasvedčuje tomu, že ľudia vypočuli výzvy a zostávajú doma.

Niektorí odborníci sa však domnievajú, že slávnostná nálada športového sviatku vedie k tomu, že verejnosť je k pandémii ľahostajnejšia, uviedla už v sobotu agentúra. Mnoho ľudí sa podľa nej zišlo u olympijských športovísk, aby si užili atmosféru, hoci hľadiská sú pre divákov uzavreté.

Organizátori olympiády v nedeľu oznámili 18 detekovaných prípadov koronavírusu v súvislosti s hrami – v jednom prípade je nakazený športovec alebo športovkyňa zo zahraničia. Celkovo sa v súvislosti s olympiádou doteraz infikovalo 259 osôb.

V Japonsku, ktoré má zhruba 126 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie podľa dát americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa preukázalo viac ako 927 058 prípadov infekcie a 15 206 ľudí zomrelo.

9:50 Testy odhalili v sobotu v Česku 117 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je o desať prípadov menej ako pred týždňom. Reprodukčné číslo, udávajúce rýchlosť šírenia sa nákazy, zostalo na hodnote 0,90 – znamená to, že epidémia sa ďalej spomaľuje. Hospitalizovaných s covidom je v Česku momentálne 44 osôb, informoval v nedeľu webový server iDNES.cz.

Počty novo potvrdených prípadov nákazy boli v uplynulom týždni až na jednu výnimku každý deň nižšie ako v týždni predchádzajúcom. PCR testov, ktoré sa používajú ako diagnostické a potvrdzujúce, bolo pritom zhruba rovnako, v niektorých dňoch dokonca o niekoľko tisíc viac. Vyplýva to z údajov zverejnených ministerstvom zdravotníctva; potvrdzuje sa tak pozvoľný pokles epidémie.

Tomu zodpovedá aj sedemdňová incidencia. Už druhý deň sa pohybuje na úrovni 11 nakazených na 100 000 obyvateľov za uplynulých sedem dní. Reprodukčné číslo zostalo na hodnote 0,90 – nie každý pozitívne testovaný tak nakazí niekoho ďalšieho. Nízke počty nakazených sa prejavujú aj v nemocniciach. S covidom je v nich momentálne 44 ľudí, v piatok ich bolo 50. Z toho desať je v ťažkom stave.

Pokračuje tiež očkovanie proti covidu. Českí zdravotníci už aplikovali vyše desať miliónov dávok, dáta za sobotu však rezort ešte nezverejnil. V Česku sa v nedeľu znovu čiastočne uvoľňujú protiepidemické opatrenia. Na športových a kultúrnych podujatiach môže byť až 7000 ľudí vonku a 3000 ľudí vnútri s testom na koronavírus, po prekonaní ochorenia v uplynulých 180 dňoch alebo s očkovaním. Zmenšujú sa tiež povinné rozostupy; v tanečných podnikoch smú ľudia s potvrdením o bezinfekčnosti tancovať. Zvýšila sa aj kapacita bazénov a kúpalísk.

7:34 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Británii podľa oficiálnych vládnych údajov za sobotu dosiahol 26.144, čo znamená 33-percentný pokles počtu novoinfikovaných medzi 25. a 31. júlom v porovnaní s predchádzajúcim týždňom, informovala agentúra Reuters.

Ďalších 71 ľudí zomrelo v krajine k 31. júlu do 28 dní od pozitívneho výsledku testu na koronavírus, čo predstavuje sedemdňový prírastok 9,2 percenta.

Predseda vlády Boris Johnson tento týždeň vyzval obyvateľov, aby boli aj naďalej opatrní. „Je veľmi, veľmi dôležité, aby sme nerobili unáhlené závery,“ povedal Johnson. „Ľudia musia byť aj naďalej veľmi opatrní, a tak (k situácii) pristupuje aj vláda,“ dodal.

Náhly zvrat po niekoľkých týždňoch stúpajúceho počtu nakazených prekvapil vládu i vedcov. Odborníci totiž varovali, že niekoľko týždňov po zrušení takmer všetkých koronavírusových opatrení môžu denné nárasty novoinfikovaných presiahnuť 100 000.

Vedci predložili viaceré možné teórie, ktoré by mohli pokles prípadov vysvetliť, medzi nimi aj koniec futbalových majstrovstiev EURO 2020, školské prázdniny či nedávnu vlnu horúčav.

V Británii prestali 19. júla platiť takmer všetky zvyšné protipandemické opatrenia vrátane nosenia rúšok a dodržiavania rozstupov. Vláda Borisa Johnsona rozhodnutie zdôvodnila úspechom tamojšieho vakcinačného programu, ktorý plne zaočkoval už 70 percent všetkých dospelých obyvateľov.

Celkovo 46,81 milióna obyvateľov Británie bolo k 30. júlu zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu a 38,13 milióna ľudí druhou dávkou.

7:20 Novým epicentrom nákazy koronavírusom v Spojených štátoch je Florida, s 21 683 novými prípadmi predstavuje takmer pätinu všetkých chorých, ktoré americký zdravotný systém v sobotu zaregistroval, uviedla agentúra AP. Je to tiež najvyšší počet nových prípadov za jediný deň v tomto štáte od začiatku roka.

Ešte v piatok pritom bolo na Floride 17 093 pozitívne testovaných, čísla však rapídne stúpajú každým dňom, za posledný týždeň poskočila o 50 percent. Po znepokojujúcich štatistikách aj po utorkovej aktualizácii odporúčania Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), podľa ktorého sú rúška v budovách žiaduce aj v prípade plne očkovaných ľudí, zavádzajú povinnosť zakrývať si nos a ústa zábavné parky na Floride. V sobotu vyzvali návštevníkov na nosenie rúšok Universal Orlando Resort a tematický park so zvieratami SeaWorld v Orlande, prvý menovaný to tiež prikázal svojim zamestnancom.

Konkurenčný Walt Disney World požaduje nosenie rúšok od návštevníkov starších ako dva roky a zamestnancov už od piatku, ale zašiel ešte o krok ďalej. Od svojich zamestnancov bude požadovať tiež očkovanie proti COVIDU-19. Pracovníci Disney Worldu majú 60 dní na to, aby si očkovanie doplnili a tí, ktorí pracujú z domu, budú musieť predložiť doklad o očkovaní pred návratom medzi ostatných kolegov.

Republikánsky floridský guvernér Ron DeSantis vzdoruje zavedeniu povinného nosenia rúšok aj očkovania a spolu s miestnymi zákonodarcami obmedzil právomoci miestnych úradníkov, ktorí by takéto opatrenia chceli presadzovať, uviedla AP. DeSantis v piatok zakázal školám, aby návrat detí do lavíc podmienili nosením rúšok.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus