Trinástu penziu čakajte v novembri. Problém nízkych dôchodkov nevyrieši

Maximálne tristo, minimálne päťdesiat eur. Také budú sumy 13. dôchodku, na ktorý bude mať už v novembri nárok takmer 1,4 milióna dôchodcov. Aj tento rok teda platí, že čím nižšia penzia, tým vyššie prilepšenie k Vianociam.

01.08.2021 08:00
debata (34)

„Nárok na minimálnu sumu 13. dôchodku, teda na 50 eur, budú mať dôchodcovia s penzijným príjmom 912,60 eura a viac. Plnú sumu, 300 eur, dostanú tí penzisti, ktorých dôchodok neprevyšuje sumu životného minima. V súčasnosti to je 218,06 eura. Na rozdiel od roku 2020 sa bude vyplácať už v novembri spolu s príslušnou dôchodkovou dávkou,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská.

Poberateľom dôchodku v rozpätí od 218,07 do 912,59 eura sa 13. penzia bude znižovať až do minimálnej hranice 50,01 eura. Ľudia, ktorí poberajú viac dôchodkov, dostanú prilepšenie len raz.

Ak človek dostáva penziu v sume 372,50, jeho "vianočná dávka“ bude 244,40 eura. Ak je jeho dôchodok napríklad 803,60 eura, Sociálna poisťovňa mu vyplatí 89,20 eura.

dôchodca, senior, dôchodok, penzia Čítajte viac 13. dôchodok dostanú penzisti aj tento rok. Kedy a akú sumu?

Viacerí odborníci, dokonca aj zástupcovia penzistov, považujú túto dávku za nesystémovú. „Ústavný zákon o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe obsahuje veľa nepriaznivých ustanovení pre seniorov. Vyplýva z neho, že v prípade deficitu Sociálnej poisťovne, výpadok bude sanovať štát. V takom prípade môžeme zabudnúť na tzv. 13. dôchodok. Ak prejde návrh na príspevok detí z odvodov na dôchodok rodičov, v Sociálnej poisťovni vznikne deficit, ktorý bude musieť štát zadotovať. Jednorázový príspevok, či ho nazveme hanebne 13. dôchodok, alebo vianočný príspevok je čiastočnou pomocou, ale v žiadnom prípade nerieši trvale nízke dôchodky väčšiny seniorov,“ podotkla Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov na Slovensku.

„Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), na základe memoranda podpísaného s našou organizáciou prisľúbil pomoc a otvorenie otázky 13. dôchodkov a to v takej podobe, aby jeho výška predstavovala adekvátnu sumu. Pevne veríme, že vláda a parlament pri schvaľovaní zákonov týkajúcich sa seniorov budú prihliadať na naše potreby, aby z dôchodcov nevytvorili skupinu ľudí, ktorí budú žiť na pokraji chudoby a budú odkázaní na dávky v núdzi,“ upozornila Pokorná.

Pred stále sa zhoršujúcou životnou úrovňou penzistov varuje aj analytička Lenka Buchláková. "Každý rok sa čoraz viac dôchodcov prepadáva do stavu platobnej neschopnosti. Jednorazová pomoc nie je riešením,“ povedala. "Pomohlo by výraznejšie zvýšenie dôchodkov, ktoré je však utópiou, ale napríklad aj dotované nájomné bývanie, keďže najväčšiu časť výdavkov vynakladajú práve na bývanie. Pomoc musí byť systematická,“ dodala Buchláková.

"Hoci nedošlo k plnej zmene vianočného príspevku na 13. dôchodok, táto možnosť je naďalej na stole, a je len otázkou času, ktorá strana tohto žolíka, výrazne zaťažujúceho verejné financie, opäť vytiahne,“ hovorí analytik INESS Radovan Ďurana.

"Vianočný príspevok bol na začiatku menej nákladnou dávkou, ale politická súťaž jeho náklady výrazne zvýšila. Na rozdiel od plošných dávok, ako je prídavok na dieťa, je adresnejšia. Ale s každým rozširovaním nárokov či jej zvyšovaním jej adresnosť klesá. Slovenský dôchodkový systém je do značnej miery zásluhový – odmeňuje počet odpracovaných rokov a výšku príjmu. Vianočný príspevok sa toto snaží kompenzovať. Tu sa dostávame k zásadnej otázke, či je to spravodlivé,“ konštatoval Ďurana.

Vianočný dôchodok bol prvý raz vyplatený v roku 2006, za prvej vlády Roberta Fica (Smer), keď sociálnemu rezortu šéfovala Viera Tomanová. V prvých rokoch vyplácania sa jeho výšky menili skokom.

Stanovených bolo niekoľko kategórií dôchodcov podľa výšky penzií v určitom rozpätí. Dochádzalo preto i k nespravodli­vostiam, keďže aj dôchodca, ktorého penzia presiahla hranicu kategórie len o pár centov, spadol automaticky do vyššej kategórie a na príspevku strácal.

Tento problém odstránil zavedením vzorca exminister práce Jozef Mihál (SaS). Ten výšku príspevku stanovuje priamo úmerne sume dôchodku.

Druhá Ficova vláda tesne pred parlamentnými voľbami prijala zákon, ktorý zmenil vianočný príspevok na 13. dôchodok. Avšak podľa neho mali mať nárok na túto dávku všetci penzisti vo výške priemerných dôchodkov.

Poberateľ sólo starobného dôchodku mal dostať 460,40 eura. Nástupom vlády Igora Matoviča (OĽaNO) bol tento zákon zrušený a po novom sa 13. dôchodok opäť vypláca podľa vzorca.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok