Meteorológovia vystríhajú pred búrkami, v Detve udrel guľový blesk

Búrky hrozia na území celého Slovenska. Do strechy domu v Detve udrel guľový blesk.

01.08.2021 11:00 , aktualizované: 20:39
debata (11)

Meteorológovia vyhlásili výstrahu pred búrkami na územie celého Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Do strechy rodinného domu na Cintorínskej ulici v Detve udrel v nedeľu predpoludním guľový blesk, informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici. Ako ďalej uvádza, majiteľka domu je v šoku a na miesto privolali zdravotnú záchrannú službu. Na mieste sú traja príslušníci HaZZ s jedným kusom techniky.

„Žena neutrpela fyzické poranenia, bola však v ťažkom strese. Vyslaní záchranári ju ošetrili bez transportu do nemocnice," informovala TASR hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Hasiči mali veľa výjazdov

Nepriaznivé počasie si v nedeľu vyžiadalo už 130 výjazdov hasičov. Išlo prevažne o odčerpávanie vody z vytopených priestorov a odstraňovanie popadaných stromov. Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) o tom informovalo na sociálnej sieti.

„Najviac udalostí zaznamenali hasiči v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, kde zasahovali 47 a 42-krát. Takmer k dvom desiatkam výjazdov boli vyslaní hasiči v Trnavskom kraji, párkrát zasahovali tiež v Bratislavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji,“ priblížili hasiči.

Môžu prísť aj povodne

Meteorológovia vyhlásili v niektorých okresoch hydrologickú výstrahu druhého stupňa pred prívalovými povodňami. Platí pre všetky okresy stredného Považia, pre okresy Žilina, Martin, Turčianske Teplice v hornom Považí a pre okres Piešťany na dolnom Považí. Výstrahu druhého stupňa vyhlásili aj v okrese Kysucké Nové Mesto, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Veľký Krtíš. V týchto okresoch platí výstraha do 20:00. Vo zvyšných okresoch západného a stredného Slovenska a v okrese Rožňava platí výstraha prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojej webovej stránke.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch,“ informoval SHMÚ.

VIDEO: Valí sa na nás studený front, ochladia nás búrky?

Video

Druhý rizikový stupeň platí pre celé západné Slovensko. V Bratislavskom kraji je vyhlásený približne od 8:00 do 17:00, v Trenčianskom od 9:00 do 19:00, v Nitrianskom od 12:00 do 19:00 a v Trnavskom približne od 8:00 do 17:00.

Druhý rizikový stupeň platí aj pre stredné Slovensko okrem severných okresov Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín a Čadca. V týchto okresoch platí počas dňa prvý stupeň výstrahy. Druhý rizikový stupeň bude na strednom Slovensku približne od 12:00 do 20:00.

Pre väčšinu východného Slovenska je vyhlásený prvý stupeň meteorologickej výstrahy. Od 14:00 však SHMÚ vyhlásil výstrahu druhého stupňa pred búrkami aj pre okresy Levoča, Medzilaborce, Poprad, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. Platiť bude do 20:00.

Meteorológovia zároveň varujú pred silným vetrom na horách. Výstrahu prvého stupňa vyhlásili okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Žilina, Tvrdošín, Ružomberok, Námestovo, Martin, Liptovský Mikuláš a Dolný Kubín.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky