Vyvraciame hoax o transfúziách: Vakcína je do týždňa z tela preč

"Nechceme, aby našej starkej pri operácii podávali krv od zaočkovanej osoby," posťažoval sa náš čitateľ. Obrátil sa na niekoľkých právnikov, ktorí mu vraj odmietli pomôcť. Ako je to s darovaním krvi po očkovaní? Možno si vybrať, akú krv pacient dostane pri lekárskom zákroku? Alebo sú správy o prenose ochrany pred vírusom krvou iba hoaxom?

01.08.2021 16:00
valentínska kvapka krvi, krv, transfúzia Foto: ,
Darovať krv môžu aj zaočkovaní. Len musí prejsť niekoľko dní od podania vakcíny.
debata (115)

„Na našich pracoviskách nevyžadujeme potvrdenie o negatívnom teste. Čo sa týka očkovania, darovať krv môže prísť aj osoba, ktorá je už zaočkovaná. Dodržať sa musia len určité časové limity, kedy môže prísť darca darovať krv. Závisí to od typu podanej očkovacej látky,“ objasňuje hovorkyňa Národnej transfúznej služby Martina Frigová.

Po zaočkovaní mRNA vakcínou, teda Modernou alebo Comirnaty od konzorcia Pfizer/BionTech, možno darovať krv najskôr 14 dní po očkovaní. Toto pravidlo platí aj pri proteínových neregistrovaných vakcínach od spoločností Novavax, Sanofi či po očkovaní Sputnikom V.

Pri vektorových vakcínach od firiem AstraZeneca či Johnson&Johnson môže ísť darca na odberné miesto najskôr 28 dní po aplikácii každej očkovacej dávky.

Krv nemôže darovať ten, kto prekonal vážne infekčné choroby, napríklad žltačku, alebo užíval antibiotiká, mal hnačku, herpes, bol u zubára na extrakcii zuba. Na transfúznych staniciach otočia aj darcov, ktorí majú čerstvé tetovanie alebo piercing. Krv by nemali darovať ani ženy počas menštruácie.

Transfúzia sa dá odmietnuť

Neexistuje však žiaden právny rámec, podľa ktorého by pacient mohol odmietnuť krv od zaočkovaného darcu. „Každý pacient má právo rozhodovať o svojom zdravotnom stave, keď povie, že nechce transfúziu, tak ju nedostane,“ ozrejmil právnik z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS Ivan Humeník, ktorý sa zaoberá medicínskym a farmaceutickým právom.

Humeník vysvetľuje, že neexistuje žiadne ústavné právo, podľa ktorého by poskytovateľ zdravotnej starostlivosti musel skúmať, či krv pochádza od darcu, ktorý je zaočkovaný. Pri darcoch krvi sa ani neeviduje, či boli, alebo neboli očkovaní, a lekári nevedia zaručiť, čiu krv pacientovi v ohrození života podajú.

„Keď krv spĺňa požiadavky transplantačných predpisov, ktoré sú prijaté v rámci Európskej únie, je spôsobilá na podanie. Pacient má, samozrejme, právo povedať, že transfúziu nechce a nedostane ju a potom môže na následky zomrieť, je to jeho rozhodnutie,“ dodal Humeník.

Vakcína je do týždňa preč

Vakcína však nezostáva v tele večne. Keď odovzdá imunitnému systému informáciu o protilátkach, z tela sa vyplaví.

„V krvi nemá čo po nej zostať, mRNA sa vo veľmi krátkom čase v tele rozloží a za niekoľko dní po nej nezostáva žiadna stopa. Zostáva len spike proteín, ktorý je na povrchu buniek a o ten sa postarajú biele krvinky, ktoré ho zožerú a z neho vytvoria protilátky,“ vysvetľuje obrazne infektológ Peter Sabaka z Univerzitnej nemocnice Bratislava. Dodáva, že ďalšie biele krvinky sa následne naučia, ako tvoriť protilátky.

Vakcíny, ktorými sa na Slovensku aktuálne očkuje, obsahujú návod na výrobu iba tohto jedného proteínu. To znamená, že imunitný systém dostane len informáciu, proti čomu sa má brániť. Ďalšie proteíny, z ktorých vírus pozostáva a ktoré potrebuje pre svoje množenie, vo vakcíne chýbajú, a preto sa očkovacia látka po čase z tela vyplaví a zostane po nej len informácia o tom, ako sa proti koronavírusu brániť.

„V krvi sa nachádza len v extrémne malých množstvách a nemá na nič vplyv. Po týždni nie je v organizme po vakcíne žiadna stopa. Zostávajú len protilátky,“ doplnil Sabaka.

Sabaka však upozorňuje, že spike proteín sa nevyskytuje len u tých, čo boli zaočkovaní, ale u všetkých, čo ochorenie COVID-19 prekonali.

„Po infekcii sa v tele pacienta drží v oveľa vyšších množstvách a podstatne dlhšie ako po vakcíne. To, že by očkovanie nejakým tajným spôsobom ovplyvňovalo krv, nemá žiadnu logiku,“ dodal infektológ.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus