Zabudnite na tridsiatky, horúčavy si dajú pauzu. Dokedy?

Slovensko už nebude také žeravé ako predtým. S tlakovou nížou prišiel aj chladnejší vzduch. Ako bude vyzerať prvý augustový týždeň?

01.08.2021 22:34

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorologičkou Miriam Jarošovou na prvý augustový týždeň.

Video

Horúčavy predchádzajúcich dní počas víkendu ustúpili. „Ochladenie by k nám malo prichádzať od západu až severozápadu a vytvorí sa rozdiel medzi oblasťami na krajnom západe a severozápade a juhovýchodnými oblasťami, kde teplé počasie vydrží dlhšie,“ hovorí Pavel Faško, klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Pomalší nástup ochladenia ovplyvní aj horúci vzduch z juhu. V Grécku avizujú mimoriadne horúčavy. Teploty sa majú v najbližších dňoch šplhať až k 45 stupňom. Podľa Faška v našom regióne nebudú také extrémne ako na Balkáne.

Od vysokých horúčav si Slovensko počas pracovného týždňa oddýchne. „Teploty by mala byť charakteristické pre letné počasie u nás. V najteplejších oblastiach sa budú pohybovať medzi 25 až 28 stupňov,“ pokračuje Faško. Ak bude niekde svietiť slnko dlhšie, môže to byť aj 30 stupňov.

Na juhu stredného Slovenska a na východe Podunajskej nížiny trvá od 15. júna neprerušená séria letných dní, teda dní s teplotou 25 a viac stupňov. „V sobotu to bude už 47 dní. Slovenský rekord je 57 dní. Hoci je otázne, čo sa udeje v auguste, k tomuto rekordu by sme sa mohli aspoň priblížiť alebo ho aj prekonať,“ podotýka klimatológ.

Už teraz sa podľa neho ukazuje, že júl bude na mnohých meteorologických staniciach rekordne teplý. „Najnápadnejšie to bude na východnom Slovensku, kde budú pôvodné rekordy priemernej mesačnej teploty vzduchu v júli výrazne prekonané,“ poukazuje. V uplynulom období zaznamenali meteorológovia rekordy v oblasti zrážok.

„V regióne medzi Bielymi Karpatmi a Strážovskými vrchmi napadlo z nedele 25. júla na pondelok 26. júla veľmi veľa zrážok. Na niektorých miestach dosiahli úhrny aj viac ako 100 milimetrov. V Zliechove napršalo 114 milimetrov a vo Valaskej Belej 105 milimetrov,“ približuje Faško. O niečo menej dažďovej vody zaznamenali v Košeckom Podhradí, kde spadlo vyše 80 milimetrov, čo je stále vysoká hodnota.

„Všetky tieto tri hodnoty predstavovali rekord denného úhrnu zrážok na týchto meteorologických staniciach nielen v júli, ale od roku 1951,“ zdôrazňuje klimatológ. V Trenčíne, kde namerali z nedele na pondelok 88 milimetrov, ide o druhý najvyšší denný úhrn zrážok od roku 1951. Viac tam za jeden deň spadlo 16. júna 1979, keď napršalo 92 milimetrov," dodáva.

chyba
Viac na túto tému: #počasie