Sabbatini: Cítim sa nahnevaný a dotknutý, nie som žiadny rasista

Strieborný medailista z golfovej olympijskej súťaže Rory Sabbatini ostro odmietol spájanie svojho tetovania s extrémistickou symbolikou.

02.08.2021 11:08 , aktualizované: 03.08.2021 14:00
debata (122)

VIDEO: Vyhlásenie Roryho Sabbatiniho k špekuláciám o jeho tetovaní.

Video

„Chcem sa vyjadriť k absurdným obvineniam, ktoré boli vznesené voči mojej osobe, že som rasista. Cítim sa nahnevaný a dotknutý, že si toto niekto môže o mne myslieť,“ uviedol v utorok Sabbatini.

„Nikdy som nebol spájaný so žiadnymi supernacistami a som znechutený už len myšliankami, že by som s nimi mohol byť spájaný. Vždy som si užíval cestovanie a spoznávanie nových kultúr a ľudí z celého sveta. Mám rešpekt a rešpektujem všetky vierovyznania, ľudí každej rasy, každého pohlavia, každého vierovyznania a presvedčenia. Taká som osoba. Bodka.“ povedal Sabbatini.

„Bolí to, pretože toto mal byť jeden úžasný moment osláv. Išiel som do Tokia reprezentovať Slovensko, bol to úžasný týždeň, som hrdý, že som podal taký výkon, aký som podal. Cítil som obrovskú hrdosť, že som vyhral striebro práve pre Slovensko, moju novú adoptívnu krajinu. Toto bola práve tá cesta k inšpirácii mladých golfistov a športovcov na Slovensku ako ísť za svojím cieľom, za svojím snom a nikdy sa nevzdávať. Táto absurdná fabrikácia, ktorá bola vyvolaná určitými osobami alebo jednotlivcami ma urobila nesmierne smutným a znechuteným, je to veľmi škaredé,“ dodal.

Rory Sabbatini počas prvého kola golfového... Foto: TASR/AP, Stephen B. Morton
Rory Sabbatini Rory Sabbatini počas prvého kola golfového turnaja RBC Heritage v Hilton Head Islande v Južnej Karolíne 15. apríla 2021.

Sabbatiniho tetovanie? Slováci o ňom debatujú

Aké tetovanie má z vnútornej strany ľavej ruky čerstvý majiteľ striebornej medaily z olympiády Rory Sabbatini? Podľa historika Jakuba Drábika z Historického ústavu SAV ide o symbol triskelion. Sabatini a jeho manželka na sociálnej sieti uviedli, že ide o tri L – láska, smiech, loajalita. Tetovanie majú obaja.

Ten pochádza z keltskej kultúry a svoje korene má aj v starovekej Európe. Počas druhej svetovej vojny si ho privlastnili nacisti, no na symbol odkazuje aj Biblia.

Symbol pozostáva z troch zakrivených alebo spojených segmentov špirálovito vychádzajúcich zo spoločného stredu (viď Wikipédia – Triskelion).

„Tak ako so všetkými symbolmi, aj tento treba posudzovať v kontexte. Ide o tzv. triskelion, ktorý sa používa od staroveku. Môže symbolizovať rôzne veci, napríklad slnečný kruh, ale môže to byť aj umelecky symbol,“ upozorňuje historik Drábik.

„Často sa napríklad vyskytuje sa v keltskom umení, na rôznych minciach, alebo na vlajke ostrovného štátu Man. V Juhoafrickej republike tento symbol prevzalo neonacistické hnutie AWB – Afrikaner Weerstandsbeweging, Afrikanske hnutie odporu, ktoré vzniklo ešte v roku 1973 a ide o jedno z najradikálnejších neonacistických a rasistických hnutí na svete,“ priblížil odborník na extrémizmus pričom samotný Sabbatini sa narodil v Juhoafrickej republike v roku 1976.

Vďaka manželke Martine Štofaníkovej-Sabbatini získal slovenské občianstvo len pred dvoma rokmi. „Triskelion používajú namiesto svastiky na vlajke takmer identickej s vlajkou Tretej ríše. Samotná stranícka propaganda tvrdí že ide o tri sedmičky, pričom 777 ma byt číslo finálneho víťazstva a zároveň čímsi ako opakom, protiváhou satanského čísla 666,“ doplnil Drábik.

Pripomína však, že spojitosť s nacistami nie je jednoznačná, pretože symbol má mnoho podôb. „Aj vzhľadom k ohromnému rozšíreniu tohto symbolu však treba k jeho hodnoteniu pristupovať s chladnou hlavou a nerobiť unáhlene závery,“ dodal Drábik.

Už v nedeľu golfista na sociálnej sieti stroho vysvetlil, že jeho tetovanie znázorňuje tri L – love, laugh, loyalty. Čiže láska, smiech, loajalita. V ďalších príspevkoch Štofaníková-Sabbatini tvrdí, že má podobné tetovanie, ale nie na ruke.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Rory Sabatini