Pčolinský žiada Mikulcovu hlavu. Zákon z jeho rezortu vraj môže zakázať neočkovaným voliť

Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva je ďalšou výbušnou témou v koalícii.

03.08.2021 16:56
debata (177)

Pre legislatívnu normu, ktorú vláda zatiaľ neschválila, žiada poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Jeho rezort však reaguje slovami o dezinformáciách. A bývalý politik a právnik Peter Kresák tvrdí, že sporná novela nie je v súlade s Ústavou SR.

Vláda na poslednom preddovolenkovom zasadnutí 21. júla prerušila rokovanie o návrhu zákona, ktorý mení podmienky výkonu volebného práva. Pripravil ho Mikulcov rezort. Proti návrhu sa postavilo najmä hnutie Sme rodina.

Prerušené rokovanie pokračuje prestrelkou medzi poslancom a ministerstvom. Poslanec Peter Pčolinský na sociálnej sieti začal svoj status úpenlivo: „Prosím o zdieľanie!!!“. A potom upriamil pozornosť na odsek, podľa ktorého „orgány verejného zdravotníctva sú na účely vyznačenia prekážky práva voliť povinné oznámiť príslušnej obci údaje o voličovi, ktorému bolo zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia“. To podľa Pčolinského „umožňuje vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní“. A dodal, že Mikulec musí odstúpiť.

Podľa oficiálneho stanoviska rezortu vnútra je však všetko inak. „Novela volebného zákona v žiadnom prípade nesprísňuje ani nepoľavuje, teda žiadnym spôsobom nemení pravidlá zaužívané v Slovenskej republike viac ako tridsať rokov,“ reagovala riaditeľka tlačového odboru ministerstva Barbora Túrosová.

Podľa nej novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva nemení pravidlá, pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva. „Z prekážok ustanovených v § 4 zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktoré boli zavedené do právneho poriadku po politických a spoločenských zmenách v roku 1989, zostala už iba prekážka, ktorá má za cieľ ochranu verejného zdravia. V súvislosti s pandemickou situáciou však v zákone absentoval administratívny postup vyznačenia tejto prekážky v zozname voličov. Tento postup je predmetom novely tzv. volebného zákona,“ dodala Túrosová s tým, že zákon na ochranu verejného zdravia vymedzuje občanov voličov, ktorí predstavujú hrozbu pre verejné zdravie.

„Mrzí nás, že koaličný poslanec preferuje možnosť červených výkričníkov miesto toho, aby si najprv sám preveril všetky skutočnosti a informoval sa o obsahu pripravovanej novely zákona tak, aby verejne nešíril dezinformácie s cieľom, ktorý je už viac ako očividný,“ vracia Pčolinskému úder ministerstvo vnútra.

No právnik a bývalý politik Peter Kresák tvrdí, že novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva nie je v súlade s Ústavou SR. „Zjednodušene možno povedať, že novela sa snaží dosiahnuť, aby karanténa alebo izolácia v domácom prostredí nariadená ministerstvom zdravotníctva alebo Úradom verejného zdravotníctva bola automaticky vnímaná ako prekážka práva voliť, a teda dôvodom na obmedzenie (neuplatnenie) aktívneho volebného práva občanov,“ tvrdí Kresák.

Ministerstvu vnútra vyčíta, že sa nepokúsilo nájsť riešenie tak, aby nepripravilo občanov v karanténe či domácej izolácii o volebné právo úplne. Hovorí o viacerých možnostiach, napríklad o umožnení hlasovať poštou prostredníctvom zástupcu či o vytvorení primerane vybavených osobitných volebných okrskov pre túto skupinu občanov podobne ako pri antigénovom testovaní. Okrem iného sa mu javí ako takmer nevykonateľné, aby orgány verejného zdravotníctva mali k dispozícii kompletné zoznamy osôb, na ktoré sa v prípade vypuknutia tretej vlny pandémie bude vzťahovať karanténa alebo domáca izolácia.

© Autorské práva vyhradené

177 debata chyba
Viac na túto tému: #Hegerova vláda