Izrael sprísni opatrenia, nevylučuje ani lockdown

Zhoršujúca sa epidemická situácia v Izraeli núti vládu krajiny prijímať reštrikcie proti koronavírusu, zvažuje septembrový lockdown.

04.08.2021 06:15 , aktualizované: 20:58
Izrael, koronavírus, očkovanie, Foto: ,
Izraelský premiér Naftali Bennett (vľavo) robí sprievod svojej matke Mirne Bennettovej, ktorá dostáva tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu počas vakcinácie seniorov v očkovacom centre v izraelskom meste Haifa 3. augusta 2021.
debata (101)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:58 Spojené štáty v stredu odmietli výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá žiada odložiť podávanie tretích dávok vakcín proti koronavírusu, aby boli očkovacie látky dostupné aj pre chudobné krajiny, v ktorých veľa ľudí dostalo ešte len prvú dávku. Informovala o tom agentúra AFP.

„Rozhodne odmietame toto čiernobiele videnie sveta, keďže môžeme urobiť oboje,“ vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová v reakcii na výzvu WHO. Podľa Psakiovej majú USA dostatočné zásoby vakcín na pokračovanie distribúcie očkovacích látok do zahraničia a zároveň vedia zabezpečiť, aby boli všetci Američania plne zaočkovaní.

„Ak americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) odporučí aplikovať aj tretiu dávku vakcíny, veríme, že budeme mať dostatok zásob na preočkovanie občanov a zároveň budeme mať dostatok očkovacích látok pre krajiny tretieho sveta,“ povedala Psakiová.

19:53 Ak bude poľská vláda nútená znova zaviesť obmedzenia súvisiace s koronavírusom, ako prvé prídu na rad regióny s najnižšou zaočkovanosťou. V stredu to uviedol tamojší minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého citovala agentúra PAP.

„Oblasti s nízkou úrovňou zaočkovanosti budú prvé, ktoré budú čeliť obmedzeniam pre zvýšené riziko prenosu koronavírusu,“ vyhlásil Niedzielski.

Medzi regióny s najnižším percentom zaočkovaných ľudí v súčasnosti patrí Varmsko-mazurské, Podleské, Lubelské ale aj Podkarpatské vojvodstvo, ktoré susedí so Slovenskom (Prešovským krajom).

19:01 Japonsko v stredu varovalo, že počet prípadov nákazy koronavírusom v krajine stúpa nevídaným tempom. V krajine opäť zaznamenali rekordný počet nových infekcií, informovala agentúra Reuters.

V stredu metropola Tokio hlásila nový rekord – 4166 nový infekcií, čo je najviac od začiatku pandémie. Rekordný počet nakazených však nepribudol len v hlavnom meste, ale aj v celej krajine, kde v stredu evidovali viac ako 14 200 prípadov.

Dôvodom nevídane rýchleho šírenia koronavírusu je podľa japonského ministra zdravotníctva Norihisa Tamura nákazlivejší variant delta.

Japonský premiér Jošihide Suga v pondelok oznámil, že nemocnice budú hospitalizovať iba tých pacientov s covidom, ktorí sú vážne chorí alebo patria do rizikovej skupiny. Ostatní občania s ľahkým priebehom ochorenia majú ostať v domácej izolácii. Tento krok však vyvolal vlnu nevôle, kedže sa mnohí obávajú, že prispeje k zvýšeniu úmrtí v súvislosti s koronavírusom.

18:44 Ukrajina dostala v stredu od Litvy a Dánska státisíce dávok vakcíny proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, informovala agentúra Ukrinform.

Litva poslala na Ukrajinu prvých 54-tisíc dávok vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca z celkových 131-tisíc dávok, ktoré jej plánuje darovať, uviedol Ukrinform s odvolaním sa na litovskú verejnoprávnu stanicu LRT.

„Považujeme za svoju povinnosť pomôcť krajinám, ako je Ukrajina, ktoré nedostávajú pravidelné dodávky očkovacej látky proti COVID-19. Vláda sa minulý týždeň rozhodla podporiť Ukrajinu vakcínami,“ uvádza sa v správe LRT s tým, že zostávajúcich 77.-tisíc dávok Litva odošle na Ukrajinu v najbližších týždňoch.

18:24 Nákazlivejší variant delta už tvorí v Poľsku 80 percent prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2. Oznámil to v stredu tamojší minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého citovala agentúra PAP.

„Čierny scenár sa stal skutočnosťou. Variant delta, ktorý je skutočnou hrozbou z hľadiska nových infekcií, sa stáva v Poľsku dominantným,“ povedal Niedzielski.

Šéf poľského rezortu zdravotníctva ďalej uviedol, že nie je v tejto chvíli jasné, ako virulentná je táto mutácia vírusu, alebo či jej šírenie povedie k zvýšeniu hospitalizácií v Poľsku. Niedzielski dodal, že celkový počet hospitalizácií v Európe je v tejto chvíli oveľa nižší ako počet infekcií, čo je podľa neho výsledkom očkovania. V Poľsku je plne zaočkovaných už vyše 17,5 milióna obyvateľov.

18:12 Európska komisia (EK) v stredu schválila predbežnú dohodu o nákupe 200 miliónov dávok vakcíny americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax, ktorá ma zaistiť krajinám EÚ prístup k potencionálnej vakcíne proti koronavírusu, píše sa v tlačovej správe EK.

Po tom, ako vakcínu od spoločnosti Novavax preskúma a schváli Európskou agentúrou pre lieky (EMA), budú môcť členské štáty EÚ nakúpiť na základe tejto dohody 100 miliónov dávok tejto očkovacej látky a prikúpiť ďalších 100 miliónov dávok v priebehu rokov 2021 až 2023.

EÚ chce týmto krokom rozšíriť portfólio protikoronaví­rusových vakcín a zabezpečiť tak, aby bola Európa dobre pripravená na boj s pandémiou ochorenia COVID-19.

17:52 Tri júlové hudobné festivaly v Katalánsku viedli k nárastu šírenia ochorenia COVID-19. Nakazilo sa 2279 účastníkov, čo je o 58 percent viac, ako úrady predpokladali, informoval v stredu na svojej webovej stránke denník El País s odvolaním sa na výsledky štúdie katalánskej vlády.

Katalánske zdravotnícke úrady uskutočnili štúdiu s cieľom zistiť vplyv festivalov Vida, Canet Rock a Cruilla na šírenie nákazy. Tieto festivaly sa konali v Katalánsku v období medzi 30. júnom a 11. júlom.

Podľa katalánskeho ministerstva zdravotníctva bol počet prípadov nákazy o 76 percent vyšší, ako úrady zaznamenali v kontrolnej skupine, a o 58 percent vyšší, ako pôvodne predpokladali.

17:23 Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu vyzval na odloženie podávania tretích dávok vakcín proti koronavírusu, aby boli očkovacie látky dostupné aj pre chudobné krajiny, v ktorých veľa ľudí dostalo ešte len prvú dávku. Informovala o tom agentúra AP.

„WHO žiada moratórium na (tretiu dávku) vakcíny aspoň do konca septembra, aby bolo možné zaočkovať najmenej desať percent populácie každej krajiny,“ vyhlásil Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Šéf WHO výzvu smeroval bohatým štátom, ktoré v tempe očkovania výrazne predbehli rozvojové krajiny. Predstavitelia WHO podľa AP tvrdia, že ešte nie je vedecky dokázané, že poskytnutie tretej dávky vakcíny je účinné pri predchádzaní šírenia koronavírusu.

16:25 Nemecká vláda plánuje od jesene rozsiahle obmedzenia pre ľudí nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Od polovice októbra by sa mali zrušiť i bezplatné testy na koronavírus, ako vyplýva zo správy ministra zdravotníctva Jensa Spahna určenej pre spolkové krajiny a Spolkový snem, ktorý mali k nahliadnutiu nemecké médiá a agentúra DPA.

Nepočíta sa ale s natoľko tvrdými obmedzeniami, aké v krajine prijali počas uplynulých vĺn nákazy. „Taký prísny lockdown ako v druhej a tretej vlne pandémie so všetkou pravdepodobnosťou potrebný nebude,“ citoval v stredu zo správy rezortu zdravotníctva denník Die Welt.

Nevyhnutné je ale zachovanie základných opatrení, akými sú dodržiavanie odstupu, hygienických pravidiel a nosenie rúšok – konkrétne v uzavretých priestoroch, kde sa stretáva veľký počet ľudí, pričom sa nevie, či sú zaočkovaní alebo nie.

Tieto opatrenia budú pritom platiť „nepretržite“ a „nezávisle od incidencie“ nákazy. Povinnosť nosiť medicínske rúška – „pre všetkých, očkovaných i tých, čo COVID-19 prekonali“ – má zostať v platnosti minimálne do jari budúceho roku, a to najmä v prostriedkoch verejnej dopravy a obchodoch.

Od začiatku, respektíve polovice septembra by mala byť podľa návrhu ministerstva účasť na podujatiach v celom Nemecku možná len pre očkovaných, testovaných alebo ľudí po prekonaní ochorenia COVID-19. Vzťahovať sa to má konkrétne na vnútorné sedenie reštaurácií, hotely, služby, šport, vnútorné akcie, ako aj veľkokapacitné podujatia vonku či vnútri. V prípade, že dôjde k zhoršeniu pandemickej situácie, môže dôjsť dokonca k obmedzeniu či vylúčeniu účasti neočkovaných osôb z podujatí a gastronomických prevádzok.

Cieľom je nielen zamedzenie preťaženia nemocníc, ale aj „ochrana skupín osôb, ktoré ešte nemohli byť zaočkované pred prípadným ťažkým priebehom ochorenia“, uvádza denník Berliner Morgenpost. Okrem šírenia variantu delta a prírastku infikovaných po návrate z dovoleniek menuje ministerstvo dva ďalšie dôvody, prečo hrozí štvrtá vlna pandémie – obyvateľstvo už pri stretávaní sa takmer nedodržiava obmedzenia a počas jesene a zimy sa znova očakáva vyššia sezónna miera šírenia vírusu.

Plánované zrušenie bezplatných rýchlotestov ministerstvo odôvodňuje argumentom, že v súčasnosti majú už všetci možnosť dať sa zaočkovať. Nárok na testy zdarma budú mať ale naďalej osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať, tehotné ženy, deti a mladiství.

Ďalšie kolo rokovaní nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi spolkových krajín o ďalšom postupe v boji proti pandémii sa bude konať 10. augusta.

14:12 Na vstup do Rakúska už nebude stačiť zaočkovanie prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Preukázať sa bude treba potvrdením o zaočkovaní oboma dávkami. Zmena platí od 15. augusta. Výnimku budú mať osoby, ktoré ochorenie prekonali. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) o tom informovalo na webovej stránke.

„Doklad o zaočkovaní bude uznaný výlučne osobám zaočkovaným aj druhou dávkou vakcíny, pričom dátum nesmie byť viac ako 270 dní dozadu,“ upozornil rezort. Nebude to teda už 22. deň po prvej dávke dvojzložkovej vakcíny.

Pre cestujúcich prichádzajúcich zo Španielska, Cypru a Holandska platí podmienka oboch dávok už od 3. augusta. V prípade nesplnenia sa musia preukázať potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako 90 dní, alebo sa na letisku či do 24 hodín v Rakúsku podrobiť PCR testu.

Osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, budú mať z nového opatrenia výnimku. „Od 15. augusta budú považované za plne imunizované už po prvej dávke vakcíny,“ doplnilo ministerstvo.

12:40 V Číne zaznamenali v stredu najvyšší denný počet lokálnych prípadov nákazy spôsobených vysoko nákazlivým koronavírusovým variantom delta za uplynulých niekoľko mesiacov. Dopomohlo k tomu masové testovanie a dohľadávanie blízkych kontaktov, informuje agentúra AFP.

Zdravotnícke úrady v stredu hlásili 71 prípadov lokálnej nákazy, čo je najviac od januára tohto roka. Od polovice júla bolo odhalených takmer 500 lokálnych prípadov nákazy. Miestne orgány na opätovný nárast počtu nakazených reagovali masovým testovaním obyvateľov celých miest a zavedením lockdownov, ktoré postili milióny ľudí. Pekingu sa predtým úspešne podarilo znížiť počet domácich prípadov nákazy prakticky na nulu po tom, čo sa nový koronavírus prvýkrát objavil koncom roka 2019 v meste Wu-chan, pripomína AFP. Tento úspech však ohrozuje najnovšia epidémia spojená s ohniskom v meste Nanking (Nan-ťing), kde sa nakazilo aj deväť zamestnancov medzinárodného letiska.

Wu-chan tento týždeň zaznamenal prvé lokálne prípady nákazy po takmer roku. Miestni predstavitelia v utorok oznámili, že „urýchlene“ spúšťajú testovanie všetkých 11 miliónov obyvateľov. V Nankingu od zavedenia obmedzení zahŕňajúcich uzatvorenia kín a fitnescentier a izolovanie obytných zón testovali už trikrát tamojších 9,2 milióna obyvateľov. Turistická destinácia Čang-ťia-ťie v provincii Chu-nan, kde sa infikovaní z Nankingu zúčastnili na divadelnom predstavení, uvalila v piatok lockdown na všetkých 1,5 milióna obyvateľov. Miestne úrady v utorok uviedli, že nikto nemôže opustiť mesto po tom, čo sa ukázalo, že je ohniskom nákazy.

10:15 Prostredníctvom 6918 vykonaných RT-PCR testov odhalili v utorok na Slovensku 94 prípadov nákazy koronavírusom. Nepribudli žiadne obete. Pozitívny výsledok antigénového testu malo desať z 4689 testovaných.

testovanie, AG test, pcr, MOM, koronavírus autobus Čítajte viac Počet nakazených sa blíži k stovke. Očkovaných sa nakazilo málo

9:40 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) by mal začiatkom septembra vydať definitívny súhlas na používanie vakcíny proti chorobe COVID-19 vyvinutú konzorciom Pfizer/BioNtech. Informoval o tom v utorok denník The New York Times.

Táto vakcína sa v súčasnosti podáva na základe povolenia na núdzové použitie, ktoré jej bolo udelené vlani v decembri. FDA minulý týždeň vo svojom vyhlásení uviedol, že jej konečné schválenie je jednou z jeho najvyšších priorít. Ako „oficiálny termín“ si stanovil najneskôr 6. september. Očakáva sa, že úplné schválenie vakcíny by mohlo zvýšiť dôveru Američanov, ktorí majú váhavý postoj k očkovaniu.

8:18 Nemecko za posledných 24 hodín zaznamenalo 3571 nových prípadov nákazy koronavírusom a 25 úmrtí. Oznámil to dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet nakazených je vyššia ako pred týždňom, kedy nemecké úrady hlásili 2768 infekcií.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo 3,777 milióna ľudí a 91 704 ich zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo takmer 3,660 milióna ľudí. Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa za túto dobu v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov, od 6. júla stúpla zo 4,9 na dnešných 18,5. V utorok bol tento ukazovateľ na hodnote 17,9.

6:15 O zhoršujúcej sa epidemickej situácii v Izraeli už v utorok s lídrami koaličných strán rokoval premiér Naftali Bennett, potom rokoval takzvaný koronavírusový kabinet.

Bennett poznamenal, že je potrebné zaviesť ďalšie reštrikcie, do 20 dní má podľa neho počet pacientov v kritickom stave podľa modelov vystúpiť na 800.

Opatrenia zahŕňajú opätovné uplatňovanie tzv. zelených pasov od 20. augusta, ktoré dostávajú ľudia úplne zaočkovaní alebo tí, ktorí prekonali kovid. Rúška budú povinné od nedele aj vo vonkajších priestoroch, kde sa stretávajú ľudia. Vládne úrady majú pracovať s polovicou svojich kapacít a vláda odporúča, aby to isté zaviedol aj súkromný sektor.

Izrael začal v minulých mesiacoch povoľovať vstup do krajiny skupinám turistov, ale nie jednotlivcom. Pre tých sa mal otvoriť v máji, ministerstvo zdravotníctva to ale kvôli opätovnému nárastu počtu nakazených opakovane odložilo.

V pondelok sa nákaza koronavírusom v zhruba deväťmiliónovej krajine potvrdila u 3 818 ľudí, počet kovidových pacientov vo vážnom stave medzitým stúpol na 221, čo je najviac za štyri mesiace. Čísla pacientov vo vážnom stave sa každých desať dní zdvojnásobujú.

V pondelok 3,78% zo 113 723 testov bolo pozitívnych. Tieto čísla sú najvyššie od začiatku marca. V nedeľu zomrelo 10 ľudí, sedem v pondelok, čo je najvyšší počet obetí za 48 hodín za štyri mesiace.

Štyridsaťdva percent pacientov vo vážnom stave podľa dát ministerstva zdravotníctva nebolo očkovaných. Úplne zaočkovaných proti COVIDU-19 bolo viac ako 5,3 milióna Izraelčanov, teda väčšina dospelej populácie. Premiér vyzýva, aby sa aj ďalší dali zaočkovať. V krajine rozbiehajú očkovanie ľudí nad 60 rokov treťou dávkou vakcíny.

„Variant Delta je mimoriadne nákazlivý a šíri sa po celom svete,“ uviedol podľa denníka Jerusalem Post Bennett. „Vyhnite sa davom a dajte sa zaočkovať – ​​hneď. V opačnom prípade nezostane nič iné, ako urobiť prísnejšie obmedzenia vrátane lockdownu.“

„Musíme pripraviť verejnosť a verejnú mienku na lockdown v septembri, čo je mesiac, v ktorom budú ekonomické škody menšie, a urýchliť imunizačné úsilie, aby sme tomu zabránili,“ citoval Jerusalem Post ministra obrany Bennyho Gantza.

Medzitým Izrael sprísnil pre niektoré štáty cestovanie do krajiny. Cestujúci z Českej republiky, Nemecka, Francúzska, USA a 14 ďalších štátov budú od 6. augusta musieť v Izraeli do karantény. Povinnosť sa bude vzťahovať aj na ľudí, ktorí boli zaočkovaní proti COVIDU-19 alebo chorobu prekonali. Izolácia má trvať najmenej sedem dní a jej ukončenie je podmienené najmenej dvoma negatívnymi testami na koronavírus. Za porušenie pravidla hrozí pokuta 5000 šekelov, informoval izraelský denník Haarec.

Destinácie, u ktorých bude po prílete na Ben Gurionovom letisko vyžadovaná karanténa, okrem Česka zahŕňajú Spojené štáty, Grécko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Ukrajinu, Bulharsko, Holandsko, Island, Svazijsko, Botswanu, Tanzániu, Malawi, Egypt, Rwandu a Tunisko.

Pre cestujúcich zo Spojených arabských emirátov, Guatemaly, Hondurasu, Zimbabwe, Mongolska, Mjanmarska, Namíbie, Fidži, Kolumbie, Kambodže, Uzbekistanu, Spojeného kráľovstva, Argentíny, Brazílie, Bieloruska, Gruzínska, Juhoafrickej republiky, Indie, Turecka, Mexika, Španielska, Kirgizska, Cypru a Ruska bola povinnosť karantény zavedená už skôr.

Zo zoznamu krajín, pri ktorých je po prílete do Izraela vyžadovaná izolácia, od piatku zmiznú Seychely, Zambia, Paraguaj, Kostarika, Uganda, Libéria, Panama a Keňa.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus