Odporúčanie polície: Vyhnite sa miestam protestov. Vallo žiada o ochranu Bratislavy

Bratislavská polícia vyzýva občanov, ktorí sa neplánujú zúčastniť na verejných zhromaždeniach vo štvrtok 5. augusta v Bratislave, aby sa vyhli miestam ich konania.

04.08.2021 11:40 , aktualizované: 16:54
debata (444)

VIDEO: Odporcovia očkovania blokovali centrum Bratislavy (29. 7. 2021)

Video

Apelujú aj na vodičov, aby sa tiež vyhli týmto miestam a rešpektovali pokyny polície. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff. Zároveň polícia vyzvala občanov, ktorí sa chcú zúčastniť na zhromaždeniach, aby nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov. Podľa doterajších informácií by sa mali na území hlavného mesta SR konať dve verejné zhromaždenia, jedno oznámené a druhé nie. K účasti sú občania podnecovaní prostredníctvom sociálnych sietí.

Primátor žiada ochranu mesta

„Krajské riaditeľstvo policajného zboru sme na dnešnom koordinačnom stretnutí požiadali o ochranu Bratislavy. Našou oprávnenou požiadavkou je ochrana nášho mesta a rešpektovanie faktu, že väčšina Bratislavčanov a Bratislavčaniek sa rozhodla čeliť tretej vlne zodpovedným správaním, odporúčaniami vedeckých autorít a dodržiavaním nevyhnutných bezpečnostných a hygienických pravidiel. Zaslúžia si za to rešpekt a nie hanlivé pokriky, pľuvance a na dlhé hodiny paralyzované celé mesto,“ uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Polícia pripravuje opatrenia

KR PZ v Bratislave v súvislosti s týmito verejnými zhromaždeniami pripravuje bezpečnostné opatrenie. „Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej, dopravnej ako aj kriminálnej polície. Tak ako aj pri iných zhromaždeniach, aj pri týchto bude polícia postupovať v súlade so zákonom,“ uviedol Szeiff. Situáciu v cestnej premávke budú monitorovať dopravní policajti. Dodal, že v prípade narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti, polícia využije intervenčný zásah poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať.

Jeden z avizovaných protestov by sa mal začať o 8:00 na Hodžovom námestí pred Grasalkovičovým palácom. Druhý protest by sa mal začať vo štvrtok ráno pred Úradom vlády SR na Námestí slobody.

Staré mesto eviduje tri zhromaždenia

Bratislavské Staré Mesto eviduje na najbližšie obdobie v centre hlavného mesta na svojom území tri verejné zhromaždenia, z toho jedno neoznámené. Verejné zhromaždenia sa majú podľa mestskej časti konať na Hodžovom námestí a Námestí slobody. Pre TASR to uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove. Tých, ktorí nebudú účastníkmi konania, mestská časť vyzýva, aby sa týmto námestiam v danom čase vyhli. Samospráva tiež deklaruje, že v nevyhnutnom prípade môže byť zhromaždenie rozpustené.

Na Hodžovom námestí je fyzickou osobou oznámené verejné zhromaždenie od 4. do 28. augusta, podľa informácií od zvolávateľa sa má zhromaždenie začať vo štvrtok (5. 8.) o 8.00 h. V rovnaký deň by sa malo konať ďalšie verejné zhromaždenie na Námestí slobody, avšak oznámenie bolo podľa informácií mestskej časti následne stiahnuté.

„Na Námestí slobody sa teda bude konať neoznámené verejné zhromaždenie,“ poznamenal Števove. Na Námestí slobody by sa malo konať aj ďalšie verejné zhromaždenie oznámené fyzickou osobou, a to v sobotu (7. 8.) od 17.00 do 19.00 h.

„Zvolávatelia oznámeného zhromaždenia deklarovali, že nie je ich úmyslom blokovať dopravu v Bratislave,“ povedal Števove. Napriek tomu sa podľa neho bezpečnostné zložky štátu pripravujú na možné narušenie dopravy, mestská časť bude konať v súčinnosti so štátnou políciou a prijme aj preventívne opatrenia. Jedným z nich je aj opätovné uzatvorenie Grassalkovichovej záhrady.

Mestská časť zároveň Bratislavčanov a návštevníkov Starého Mesta vyzýva, že ak nebudú účastníkmi verejných zhromaždení, aby sa Hodžovmu námestiu a Námestiu slobody vyhli. Na organizátorov a účastníkov zhromaždení zasa apeluje, aby sa zdržali akéhokoľvek protiprávneho konania. „Mestská časť bude v súčinnosti so štátnou políciou monitorovať všetky zhromaždenia a v prípade, že nastanú okolnosti, ktoré by odôvodnili jeho zákaz, je mestská časť pripravená takéto zhromaždenie rozpustiť,“ odkazuje staromestská samospráva.

V centre Bratislavy sa bude vo štvrtok opäť protestovať proti očkovaniu, testovaniu, pandemickým opatreniam, predstaviteľom vlády a parlamentu i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Demonštranti na sociálnych sieťach informujú, že chcú od rána protestovať pred Úradom vlády SR i pred Prezidentským palácom. Avizujú tiež, že chcú opäť zablokovať dôležité komunikácie v hlavnom meste.

444 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #protesty proti vakcinácii