Dážď poznačil protesty. Ľudí blokujúcich dopravu policajti vytlačili

Prvé z protestov v Bratislave mali naplánované termíny na štvrtok ráno, ale nepriaznivé počasie von ľudí nelákalo. Okolo obeda boli v centre približne dve stovky ľudí, ktorí sa pokúsili zablokovať dopravu. Polícia tomu zamedzila.

05.08.2021 08:38 , aktualizované: 20:02
Bratislava, koronavírus, protest Foto: ,
Na snímke ťažkoodenci a príslušníci Policajného zboru SR dohliadajú na priebeh protestu proti pandemickým opatreniam a proti prezidentke SR, členom vlády a parlamentu pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí 5. augusta 2021 v Bratislave.
debata (1224)

Policajní ťažkoodenci i ďalší policajti zasiahli proti skupine demonštrantov, ktorá nakrátko zablokovala cestu pri Hodžovom námestí v Bratislave. Polícia demonštrantov vytlačila späť z cesty na námestie pred Prezidentský palác a snaží sa im brániť v ďalšej blokácii cesty. V centre Bratislavy sa začali tvoriť kolóny a obmedzená je aj mestská hromadná doprava (MHD). Na Hodžovo námestie prišla aj skupina protestujúcich, ktorá demonštrovala na neohlásenom proteste na Námestí slobody.

VIDEO: Policajní ťažkoodenci zasiahli proti skupine demonštrantov.
Video

Polícia zadržala troch ľudí

Počas štvrtkových protestov v hlavnom meste polícia zadržala a predviedla na policajné oddelenia celkovo tri osoby. Polícia zatiaľ nikoho neobvinila. Pre TASR to potvrdil Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Podľa informácií TASR medzi zadržanými by mal byť aj poslanec Národnej rady SR Marek Kotleba (ĽSNS). Aktuálne by sa malo voči nemu viesť priestupkové konanie. „V priebehu štvrtkového dňa boli v súvislosti s protestami predvedené na príslušné policajné oddelenia celkovo tri osoby. Obvinenie konkrétnym osobám vznesené nebolo,“ dodal Szeiff.

„V čase po 12.00 h vošlo viacero osôb z verejného zhromaždenia na Hodžovom námestí na vozovku v blízkosti zastávky MHD a pokúsili sa zablokovať premávku v smere na Štefánikovu ulicu. Poriadkoví policajti bezodkladne začali tieto osoby vyzývať, aby opustili priestor cestnej komunikácie a následne ich začali vytláčať na miesto mimo vozovky,“ uviedli bratislavskí policajti. Na miesto prišli aj zdravotní záchranári, keďže jedna z protestujúcich sa po zásahu polície sťažovala na zdravotné problémy.

Dopravný podnik Bratislava informuje, že pre blokáciu cesty a zásah polície musel prerušiť premávku liniek 203, 207 a 212 od zastávky Hodžovo námestie smer Búdková a Červený most. Neskôr dopravu obnovili v klasickom režime.

Organizátor ohláseného protestu na Hodžovom námestí vyzval účastníkov štrajku, aby sa vrátili späť na Hodžovo námestie a prestali blokovať cesty. Chce podľa vlastných slov situáciu riešiť vyjednávaním, inteligentne a slušne. „Máme pripravený plán, podľa ktorého budeme postupovať. Nechceme, aby nás nazývali dezolátmi a opicami,“ povedal na pódiu. Dištancuje sa od správania demonštrujúcich, ktorí zablokovali cestu.

Došlo aj k slovnej výmene medzi organizátormi protestov z Hodžovho námestia a neohláseného protestu z Námestia slobody. Organizátori z Hodžovho námestia vyčítali tým z Námestia slobody, že prišli narušiť doteraz pokojný priebeh protestu pred Prezidentským palácom.

Demonštrujúci z Námestia slobody chceli taktiež zablokovať cestu pri Námestí slobody. Polícia však včas zasiahla a protestujúcich vytlačila späť na chodník. Tí sa však postupne presunuli pred Prezidentský palác.

Na Hodžovom námestí a na Námestí slobody v Bratislave vo štvrtok protestujú desiatky ľudí proti očkovaniu, testovaniu, pandemickým opatreniam, predstaviteľom vlády a parlamentu, proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej i médiám.

Metskí policajti: Minimálne narušenia poriadku

Mestská polícia Bratislava doteraz zaznamenala pre štvrtkové protesty v hlavnom meste len minimálne narušenie verejného poriadku. Situáciu naďalej monitoruje v spolupráci so štátnou políciou. Pre TASR to uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

Na Námestí slobody mestská polícia riešila neoprávnené zabratie verejného priestranstva a na Hodžovom námestí zas nepovolenú hudobnú produkciu. „Obidva prípady boli odstúpené na ďalšie konanie príslušnej mestskej časti,“ spresnila Krajčovičová.

Protesty sa podľa jej slov zatiaľ zaobišli bez závažného narušenia verejného poriadku, aj keď sa vyskytla situácia, keď musela štátna polícia vytláčať časť protestujúcich z cesty pred Prezidentským palácom.

„Išlo o protestujúcich, ktorí prišli z nepovoleného protestu na Námestí slobody. Organizátori protestu na Hodžovom námestí vyzývali na upokojenie situácie a vrátenie sa späť z cesty na námestie,“ uviedla hovorkyňa. Mestská polícia Bratislava deklaruje, že je naďalej súčinná s Policajným zborom pri udržiavaní poriadku v mieste protestov. Na mieste sú mestskí policajti z viacerých okresných veliteľstiev, ako aj z útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Protestov je viac

Bratislavu čakajú opäť dni plné protestov. Vo štvrtok budú dokonca dva – jeden pred Prezidentským palácom, druhý pred Úradom vlády. Práve ten by mal byť spojený s blokádou dopravy na viacerých miestach.

Protest na Hodžovom námestí je ohlásený, na Námestí slobody nie. Jeho propagátor Marian Kotleba (ĽS NS) už niekoľko dní vyzýva všetkých na blokovanie dôležitých dopravných uzlov v hlavnom meste.

Policajti účastníkov vyzývajú, aby nenarúšali verejný poriadok, a ostatných, aby na protesty nechodili. Podľa primátora ide o strpčovanie života Bratislavčanov.

VIDEO: Na protesty v Bratislave prišlo vo štvrtok ráno minimum ľudí.

Video

Zhromaždenie na Hodžovom námestí sa začalo vo štvrtok o 8. hodine ráno. Pred Grasalkovičovým palácom napriek intenzívnemu dažďu protestovalo do 50 ľudí. Na mieste sa nachádzal veľký počet policajtov. Dopravná situácia bola plynulá.

Podľa hovorcu mestskej časti Staré Mesto Mateja Števove ho ohlásila fyzická osoba, ktorá nechce byť menovaná. „Dištancuje sa však od skupiny Občiansky tribunál a žiada policajtov, aby účastníkov protestu pred nimi chránili,“ uviedol Števove. Občiansky tribunál totiž burcoval pred dvoma týždňami davy pred parlamentom a minulý týždeň prakticky uzavrel centrum mesta.

VIDEO: Protest pred Úradom vlády, štvrtok ráno. Prázdno.

Video

Neohlásený protest na Námestí slobody Kotleba a vo videu na webe označil ako „protest proti zvýhodňovaniu očkovaných s názvom Blokáda Bratislavy“. Števove tvrdí, že v utorok ho ohlásili, ale v stredu oznamovateľka ohlásenie stiahla. Má ísť o Kotlebovu stranícku asistentku. Sám Kotleba tvrdí, že protest by mal pokračovať aj v piatok 6. augusta.

VIDEO: Dážď sa preženie Slovenskom, prináša chladné počasie.

Video

Bratislavský primátor Matúš Vallo protesty nepovažuje za vyjadrenie názoru, ale za strpčovanie života ľuďom v meste. Policajtov požiadal o ochranu Bratislavy.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave uviedlo, že na protestných zhromaždeniach bude prítomný dostatočný počet policajtov, ktorí „zakročia, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti“. Na sociálnej sieti apeluje na občanov, ktorí sa zhromaždení nezúčastnia, aby sa miestam ich konania vyhli, a to z dôvodu možných služobných zákrokov polície. Situáciu majú monitorovať aj dopravní policajti.

VIDEO: Protest pred Prezidentským palácom. Štvrtok ráno, tesne po ôsmej.

Video

Bratislavská polícia pritom čelí vlne kritiky za to, že pri protestoch minulý týždeň v piatok nezakročila a umožnila, aby nahnevaní ľudia mesto paralyzovali na niekoľko hodín. Zablokovali podjazd pri Hodžovom námestí, skákali pred idúce autá a autobusy, vykrikovali po okoloidúcich a hádzali po nich vajíčka. Hovorca krajského policajného riaditeľstva Michal Szeiff však protest zhodnotil ako pokojný, bez prípadov výtržností alebo komplikácií v doprave.

protest proti zvýhodňovaniu očkovaných, Prezidentský palác Čítajte viac Odporúčanie polície: Vyhnite sa miestam protestov. Vallo žiada o ochranu Bratislavy

„Policajný prezident povedal, že si musíme zvyknúť aj na prejav názoru, ktorý nás obmedzuje. To plne rešpektujem. V epidemiologickej situácii, v akej sa dnes nachádzame, však vidím zásadný rozdiel medzi prejavením názoru a vystavením Bratislavčanov a Bratislavčaniek rizikovej situácii, ktorej dôsledkom môže byť aj ohrozenie ich zdravia a vo výsledku tiež sprísnenie epidemiologických opatrení,“ poukázal Vallo na vyhlásenia policajného prezidenta Petra Kovaříka, že si jednoducho spoločnosť bude musieť zvyknúť aj na takúto formu protestov. Práve pre tieto slová si ho predvolal parlamentný branno-bezpečnostný výbor.

„Našou oprávnenou požiadavkou je ochrana nášho mesta a rešpektovanie faktu, že väčšina Bratislavčanov a Bratislavčaniek sa rozhodla čeliť tretej vlne zodpovedným správaním, dodržiavaním odporúčaní vedeckých autorít a dodržiavaním nevyhnutných bezpečnostných a hygienických pravidiel. Zaslúžia si za to rešpekt a nie hanlivé pokriky, pľuvance a na dlhé hodiny paralyzované celé mesto,“ tvrdí Vallo.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #protest #očkovanie