Rezort školstva štartuje kampaň na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) spúšťa kampaň na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

05.08.2021 10:47
Gröhling, Droba, Foto: ,
Minister školstva Branislav Gröhling (uprostred) a predseda BSK Juraj Droba (vľavo) počas tlačovej konferencie.
debata (23)

V rámci kampane Za otvorené školy plánuje minister so svojím tímom navštevovať županov, primátorov a starostov v jednotlivých regiónoch. Tým budú odporúčať, aby ľudia žijúci v ich území využili najbližšie týždne na zaočkovanie sa proti koronavírusu.

V pondelok 16. augusta spustí MŠVVaŠ SR callcentrum, ktorého úlohou bude kontaktovať primátorov a starostov jednotlivých miest a obcí s nízkou mierou zaočkovanosti a rovnako jednotlivých pediatrov a vyzývať ich, aby sa pridali ku kampani. Ako budú vyzerať opatrenia na školách na začiatku školského roka bude Gröhling informovať v utorok 17. augusta.

VIDEO: Gröhling a Droba o antivaxeroch medzi učiteľmi.

Video

Fungovanie škôl bude závisieť od zaočkovanosti

Šéf rezortu školstva však priblížil, že od budúceho školského roka nebudú školy zatvárané na základe jeho rozhodnutia alebo rozhodnutia ministerstva školstva, ale na základe rozhodnutí regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Tie o opatreniach na jednotlivých školách rozhodnú na základe aktuálnej situácie. Podľa Gröhlinga aktuálne údaje ukazujú, že na Slovensku je viac ako 10 okresov, v ktorých nárast počtu prípadov ukazuje, že školy v nich by mohli byť zatvorené už na konci septembra.

„Od miery zaočkovanosti bude závisieť aj fungovanie škôl. Máme okresy, kde je zaočkovanosť vysoká. Na druhej strane ale máme okresy, ktoré majú veľmi nízku zaočkovanosť a tam je výrazný predpoklad, že vzniknú ohniská nákazy na jednotlivých školách,“ povedal Gröhling. V prípade vzniku ohnísk nákazy podľa neho hrozí, že sa triedy budú dostávať do karantény a tým pádom budú nútené prejsť na dištančné vzdelávanie. Otázka povinného očkovania pre ľudí v jednotlivých profesiách podľa neho aktuálne nie je v rámci vládnej koalície „na stole“. Ak by sa ňou však vláda začala zaoberať, Gröhling by podporil, aby boli učitelia zaradení medzi zamestnancov, pre ktorých bude platiť povinnosť absolvovania očkovania.

Droba: Pandemická komisia by mala zohľadňovať mieru zaočkovanosti

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba uviedol, že župa urobí všetko pre to, aby sa zatváranie škôl už nemuselo opakovať. Dištančné vzdelávanie podľa neho nie je plnohodnotnou náhradou prezenčného vzdelávania. Droba vyzval pandemickú komisiu a vládu, aby pri opatreniach zohľadňovali aj mieru zaočkovanosti obyvateľstva. Bratislavský kraj, v ktorom je zaočkovaných už 60 percent obyvateľov, by podľa neho nemal byť pandemickými opatreniami obmedzený rovnako, ako kraje, v ktorých je miera zaočkovanosti napríklad 20 percent.

Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren vyzval rodičov, aby sa dali zaočkovať v záujme svojich detí. Lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay uviedol, že veľkokapacitné očkovacie centrum zriadené na Národnom futbalovom štadióne od začiatku svojho fungovania zaočkovalo približne 260-tisíc ľudí. Szalay dodal, že v sobotu 7. augusta budú vo veľkokapacitnom očkovacom centre prítomní aj pediatri, ktorí v prípade záujmu zaočkujú proti ochoreniu COVID-19 aj deti. Rovnakú možnosť budú mať deti aj budúcu sobotu 14. augusta v poliklinike v Karlovej Vsi.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #očkovanie #Branislav Gröhling #koronavírus #Covid-19