Wittenbergerovú prepustili. Priznala sa, potvrdil Lipšic

Bývalú šéfku Finančnej správy (FS) Lenku Wittenbergerovú, obvinenú v rámci stredajšej akcie Mýtnik III, prepustili z cely policajného zadržania.

05.08.2021 12:50 , aktualizované: 14:51
debata (13)

Potvrdil to jej obhajca Vladimír Mitro a upozornil na to portál Aktuality.sk. Informáciu, že sa priznala ku korupcii, pokladá obhajca za špekulácie. Šéf špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic však potvrdil, že Wittenbergerová sa priznala.

„Môžem potvrdiť, že Lenka Wittenbergerová sa k skutku priznala,“ uviedol Lipšic. Zároveň zdôraznil, že sa stále realizujú úkony trestného konania. To, či bude prokurátor žiadať u niekoho z ôsmich obvinených väzobné stíhanie v korupčnej kauze Mýtnik III, ešte nie je známe.

„Moja klientka bola včera prepustená zo zadržania s tým, že vypovedala ako obvinená. Vyjadrila sa k vznesenému obvineniu. Teraz bude vyšetrovaná na slobode,“ uviedol pre TASR obhajca. Podľa jeho slov niektoré skutočnosti objasnila, či pôjde o trestný čin úplatku, bude predmetom ďalšieho dokazovania.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci stredajšej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Ide o výlučne korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. V rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy.

Medzi obvinenými sú podnikateľ Miroslav Výboh a bývalý štátny tajomník Radko Kuruc. Obvinený je aj bývalý šéf FS František Imrecze. Toho obvinili a väzobne stíhali už počas prvej tohtoročnej akcie Mýtnik I. V piatok ho prepustili z väzby na slobodu.

Korupčná kauza Mýtnik, v ktorej NAKA zasahovala do stredy už dvakrát, sa týka utajovaných zmlúv na Finančnej správe SR za niekoľko desiatok miliónov eur.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Lenka Wittenbergerová #akcia Mýtnik