Obvinenie Výboha: Hlas a Smer hovoria o manipulácii, Remišová o voľných rukách

Strany Hlas-SD a Smer-SD reagovali na obvinenie podnikateľa Miroslava Výboha v kauze Mýtnik III. tým, že aktuálne dochádza k manipulácii vyšetrovaní viacerých káuz. Šéf Smeru-SD Robert Fico naďalej hovorí o snahe kriminalizovať opozíciu.

05.08.2021 14:35
debata (87)

VIDEO: Imreczeho obhajca Ivanovič k akci Mýtnik III.

Video

Fico poznamenal, že pre Slovensko bude dôležité preskúmať, do akej miery zneužívali právomoci verejných činiteľov minister vnútra Roman Mikulec a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO), či špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Hnutie OĽANO vníma Ficove slová ako prejav strachu. Za zarážajúce považuje, že klamstvá o manipulácii vyšetrovania či kriminalizácii opozície šíri človek, počas ktorého vlády boli krivo obvinení a neprávom vyšetrovaní práve predstavitelia politickej konkurencie.

Hlas-SD zdôraznil, že orgány činné v trestnom konaní musia konať len na základe faktov a zákona. Hovorí o vojne v polícii a prokuratúre. Manipulácia politických káuz cez kajúcnikov podľa strany dokazuje, že množstvo prípadov je účelových a sledujú osobnú a politickú pomstu.

Vicepremiérka a líderka za ľudí Veronika Remišová, naopak, hovorí o voľných rukách polície. Aktuálne podľa nej odkrýva aj veľké prípady, v ktorých vysokí štátni úradníci okrádali občanov o milióny eur. Podotkla, že v kauzách vypovedajú bývalí najbližší spolupracovníci Fica a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho.

VIDEO: Advokáti obvinených o kauze Mýtnik.

Video

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci stredajšej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Medzi obvinenými sú podľa medializovaných správ podnikateľ Miroslav V. aj bývalá šéfka finančnej správy (FS) Lenka Wittenbergerová, či bývalý štátny tajomník Radko Kuruc Obvinený je aj bývalý šéf FS František Imrecze. Miroslav Výboh odmieta vznesené obvinenia.

Korupčná kauza Mýtnik, v ktorej NAKA zasahovala do stredy už dvakrát, sa týka utajovaných zmlúv na FS SR za niekoľko desiatok miliónov eur.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia Mýtnik