Konzílium odborníkov vyzvalo politikov, aby podporili očkovanie

Konzílium odborníkov zverejnilo na internete výzvu politikom, aby podporovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a prijímali opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti. K výzve sa môže pripojiť aj verejnosť.

05.08.2021 16:54
SR premiér Heger očkovanie koronavírus druhá... Foto: ,
Predseda vlády Eduard Heger, ktorý dostal v druhej polovici júla druhú dávku vakcíny proti Covid-19, sedí v čakárni aj so svojím synom Leonardom v očkovacom centre.
debata (276)

Epidemiologická situácia sa na Slovensku nemení z hľadiska farby regiónov. Všetky okresy zostávajú od pondelka 9. augusta v zelenej farbe, teda v stupni monitoringu, informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

koronavírus, testy Čítajte viac Odborníci s iným názorom žiadajú debatu s pandemickou komisiou v RTVS

Konzílium vyzýva politikov, aby nepoužívali boj s pandémiou na dosahovanie politických cieľov a aby podporovali očkovanie a prijímali opatrenia, ktoré budú viesť k zvýšeniu zaočkovanosti obyvateľov.

Odborníci vo výzve pripomínajú, že delta variant nového koronavírusu sa šíri aj na Slovensku a s veľkou pravdepodobnosťou spôsobí tretiu vlnu pandémie. „Očkovanie znižuje počet osôb, ktoré potrebujú nemocničnú liečbu, majú dlhodobé až trvalé následky po prekonaní ochorenia a znižuje aj smrtnosť na COVID-19,“ zdôraznili odborníci. Obávajú sa, že pri nízkej zaočkovanosti, aká je v mnohých oblastiach Slovenska, bude priebeh tretej vlny veľmi vážny.

Ak politici nezareagujú na výzvu konzília, odborníci varujú, že politici tak budú zodpovední za vážny priebeh tretej vlny pandémie, za zaťaženie zdravotného systému či ohrozenie ekonomiky. „Ak je k dispozícii očkovacia látka, je každé úmrtie na COVID-19 zbytočné. Testovanie pred nákazou nechráni, očkovanie áno. Obeťami pandémie môžu byť voliči všetkých politických strán,“ skonštatovalo konzílium.

Štyria z piatich pozitívnych boli nezaočkovaní

Z pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 za posledné dva týždne bolo 78 percent nezaočkovaných voči novému koronavírusu. Zaočkovanosť sa v regiónoch pohybuje rozdielne. Aspoň prvú dávku očkovacej látky má od 27 do 60 percent ľudí na Slovensku, plne zaočkovaných oboma dávkami vakcíny je v našej krajine z pohľadu na jednotlivé regióny od 24 do 56 percent osôb. „Reprodukčné číslo vzrástlo na úroveň 1,2 – 1,3. Výrazne stúpol podiel delta variantu a mierne rastie počet potvrdených pozitívnych prípadov,“ skonštatoval komunikačný odbor MZ.

Počty prepustených z nemocníc prevyšujú počty prijatých pacientov s ochorením COVID-19. Príjmy poklesli zo sedemdňového priemeru okolo 400 denne vo februári v súčasnosti pod päť denne.

276 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus