Obcou Petkovce sa prehnalo tornádo, mohlo mať rýchlosť 200 km/h

Obcou Petkovce v okrese Vranov nad Topľou sa vo štvrtok večer prehnalo tornádo, poškodilo niekoľko domov. Uviedol to starosta obce Pavol Hybala. Na mieste museli zasahovať hasiči.

05.08.2021 19:07 , aktualizované: 06.08.2021 09:04
debata (27)

VIDEO: Petkovce. Škody po tornáde.

Video

„Nahlásené bolo poškodenie štyroch rodinných domov, ktorým zobralo strechu. Polámané sú stromy, strhané je elektrické vedenie. Cestná komunikácia je neprejazdná,“ povedala vo štvrtok pre TASR operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

Plechy zo striech odnieslo

Podľa Prezídia HaZZ bolo na mieste takmer 20 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Odstraňovali popadané stromy a časti striech z cestnej komunikácie, poškodené strechy prekrývali plachtami.

„Bolo vidno, ako sa točí vír a všetko dvíha hore. Plechy zo striech odnieslo možno 100 metrov. Prešlo to len spodnou časťou obce. Trvalo to možno minútu, ale demolovalo to všetko, je tu spúšť,“ povedal starosta s tým, že podľa jeho vedomostí k zraneniam nedošlo.

VIDEO: Ohromujúce zábery tornáda, ktoré nakrútil obyvateľ domu, na ktorý sa rútilo. Takto to vyzeralo koncom júna v moravskej obci Lužice.

Video

Kde všade došlo k škodám, vo štvrtok poobede nevedel povedať, keďže ešte nestihol prejsť celú obec. Zatiaľ vie o štyroch domoch, z ktorých strhlo strechu úplne, ďalšie tri sú poškodené.

Tornádo mohlo mať silu F2

Tornádo v Petkovciach mohlo mať rýchlosť okolo 200 kilometrov za hodinu, čo podľa medzinárodnej stupnice sily tornád odpovedá sile F2. Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke s tým, že na presnejšie stanovenie sily tornáda je nutný podrobnejší prieskum škôd.

Tornádo sa vo štvrtok nevyskytlo len na Slovensku, ale aj v juhovýchodnom Poľsku. Tam zaznamenali dve tornáda v mestách Rzeszów a Józefów. „V tento deň sa v karpatskej oblasti vlnil studený front, v rámci ktorého postupovala z Maďarska cez Slovensko do Poľska plytká tlaková níž. Tesne pred jej prechodom cez naše územie vznikli v okolí Slanských vrchov prehánky a s jednou z nich bolo spojené aj tornádo v obci Petkovce,“ opísal meteorológ Miroslav Šinger. Zdôraznil, že v oblasti boli iba prehánky a meteorológovia nezaregistrovali ani jeden blesk. Tento prípad tak dokumentuje možný výskyt tornáda aj bez búrky.

V tomto roku sa na Slovensku vyskytlo tornádo 22. apríla v obci Ploské v okrese Košice-okolie. V Petkovciach však došlo k závažnejšiemu poškodeniu striech domov, vyvráteniu a vylomeniu väčších stromov. Meteorológovia preto tvrdia, že tornádo v Petkovciach bolo silnejšie ako to v Ploskom.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Tornádo #Vranov nad Topľou