Heger sa chystá na južné Slovensko. Hovoriť chce aj o diplomatickej prestrelke s Maďarskom

Na budúci týždeň sa premiér Eduard Heger (OĽaNO) chystá na južné Slovensko. Slová maďarského predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra v Šamoríne o historickej krivde slovenského predsedu vlády mrzia.

07.08.2021 13:30
Kövér šamorín Foto:
Maďarský predseda parlamentu László Kövér počas odhalenia pamätníka v Šamoríne.
debata (150)

„Mrzí ma vývoj v slovensko-maďarských vzťahoch v uplynulých dňoch, ktorý vyvolala návšteva a vyjadrenia predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra v Šamoríne, ktoré do spoločnosti vnášajú napätie a narúšajú spoločný záujem o dobré a priateľské susedské vzťahy,“ reagoval na Kövéra, ktorý bol v Šamoríne v pondelok, teraz v sobotu Heger.

V oficiálnom stanovisku tvrdí, že na budúci týždeň bude v rámci regionálneho výjazdu „hovoriť so zástupcami regiónov aj občanmi o tom, ako im naša vláda môže pomôcť zlepšiť ich budúcnosť a život na Slovensku“.

Náprava historických krívd

Kövér sa v pondelok zúčastnil na odhalení pamätníka Maďarom vysťahovaným po druhej svetovej vojne. Autorom súsošia, ktoré znázorňuje opustenú železničnú stanicu s niekoľkými kuframi vytesanými z kameňa ako symbolom batožiny vysťahovaných, je akademický sochár György Lipcsey. Podľa oficiálnej správy na stránke mesta Šamorín Kövér vo prejave „okrem iného zdôraznil: spoločným cieľom krajín Strednej Európy je, aby historické krivdy spáchané v dvadsiatom storočí boli v tomto storočí napravené“.

Mesto ďalej upozorňuje, že 2. augusta 1945 podpísal vtedajší československý prezident Eduard Beneš 33. prezidentský dekrét, na základe ktorého boli Maďari a Nemci žijúci na území ČSR zbavení štátneho občianstva. Následne sa začala tzv. výmena obyvateľstva medzi ČSR a Maďarskom, deportácia a reslovakizácia. Zo Šamorína bolo vo februári roku 1947 deportovaných 813 ľudí, ďalších približne 800 bolo vysťahovaných v rámci výmeny obyvateľstva.

korčok Čítajte aj Gyimesi skritizoval Korčoka, má vraj vážiť slová adresované maďarskej vláde

Na Kövérovu návštevu, ktorá nebola oficiálne ohlásená, reagoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS), krátko na to slovenský predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a počas týždňa sa pridali aj poslanci.

„Hovoria o historickej krivde, ktorá sa raz musí odčiniť. Majú pocit, že im všetci ublížili, ignorujúc krivdy, ktoré spáchali v minulosti. Bez vzájomného rešpektu to nikdy nepôjde. Plne podporujem našu diplomaciu,“ uviedol predseda brannobezpečnos­tného výboru Národnej rady Juraj Krúpa (OĽaNO) na sociálnej sieti.

Podľa Gyimesiho má Korčok vážiť slová

No podľa jeho straníckeho kolegu Györgya Gyimesiho nie je nič zlé na tom, ak si šéf maďarského parlamentu pripomína nešťastnú kapitolu našich spoločných dejín. Naopak, vyzval ministra zahraničných vecí, aby vážil slová, ktoré adresuje maďarskej vláde a Maďarom na Slovensku. „Sme integrálnou súčasťou maďarského národa, máme svoje požiadavky, máme svoje traumy, ktoré sú do dnešného dňa nevyriešené. Prosím, rešpektujte ich,“ uviedol. Kövér si podľa neho len dovolil prísť a odhaliť pamätník občanom, ktorí boli po druhej svetovej vojne vysťahovaní proti svojej vôli na základe Benešových dekrétov.

Podpredseda Národnej rady Juraj Blanár (Smer) odmieta vystupovanie maďarských politikov na území Slovenska s požiadavkami spochybňujúcimi povojnové usporiadanie Európy. Tak reagoval na nedávnu návštevu a výroky maďarského predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra v Šamoríne. Slovenská diplomacia podľa Blanára musí byť razantnejšia.

Odhalenie pamätníka Maďarom vysťahovaným po... Foto: šamorín.sk
kufre socha šamorín maďari pamätník Odhalenie pamätníka Maďarom vysťahovaným po druhej svetovej vojne. Šamorín, 2. augusta 2021.

Aj podľa poslanca Petra Kmeca (nez., Hlas) je v diplomatickej praxi neštandardné, ak sa vysokopostavený predstaviteľ cudzieho štátu objaví na území iného štátu bez oznámenia jasného cieľa návštevy tamojšej diplomacii. Ešte väčší problém vidí v provokatívnych vyjadreniach, ktoré odzneli pri odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne. „Otváranie témy Benešových dekrétov na takej vysokej úrovni automaticky vyvoláva negatívne reakcie na slovenskej strane a neverím, že provokatívne slová predsedu Kövéra boli vyslovené náhodou,“ poznamenal Kmec.

Šéf slovenskej diplomacie Korčok v reakcii na vyjadrenia Kövéra požiadal maďarských predstaviteľov, aby vážili slová, nenarúšali zmier a rešpektovali Slovensko ako rovnocenného partnera. Skonštatoval, že spôsob, akým najvyšší maďarskí predstavitelia neustále otvárajú historické otázky, je v rozpore s deklarovanou snahou Maďarska o dobré bilaterálne vzťahy. Za Korčoka a jeho vyjadrenie sa postavil aj predseda Národnej rady Boris Kollár so svojím hnutím Sme rodina.

Premiér Heger vo svojom stanovisku zdôraznil, že záujem o dobré a priateľské vzťahy s Maďarskom deklaroval aj na oficiálnej návšteve v Budapešti 29. júna. „Slovensko a Maďarsko podpísali v 90. rokoch významnú zmluvu o priateľskej spolupráci, ktorá má pozdvihnúť vzťahy medzi oboma štátmi a národmi na novú úroveň, a naša vláda v ich budovaní pokračuje. Využime preto oficiálne rokovania na otváranie našich spoločných tém,“ dodal Heger.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Šamorín #László Kövér #Eduard Heger