Slovensko vyslalo 75 hasičov na pomoc s lesnými požiarmi v Grécku

Slovensko vyslalo 75 hasičov a 30 kusov hasičskej techniky na pomoc s lesnými požiarmi v Grécku. Na svojom profile na sociálnej sieti to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Rezort zahraničia tvrdí, že ide o bezprecedentne najväčší tím vyslaný do zahraničia na podobnú akciu.

08.08.2021 11:23
mikulec hasiči hazz Foto:
debata (16)

Hasiči zaradení do Modulu pozemného hasenia lesných požiarov sa podľa šéfa rezortu vnútra zmobilizovali do 24 hodín a dnes približne o 8.00 hodiny ráno vycestovali z Bratislavy do Grécka.

„Modul je sebestačný vrátane elektrickej energie, ubytovania a stravovania na sedem dní, v prípade potreby je možné túto dobu predĺžiť,“ uviedol Mikulec. Hasiči pochádzajú z troch skupín v rámci Slovenska, a to východ, stred a západ.

Šéf gréckej civilnej obrany Nikos Hardalias v piatok uviedol, že v Grécku hasiči bojujú s 56 aktívnymi požiarmi. Príkazy k evakuácii vydali pre viaceré obývané oblasti na pevnine i na ostrove Eubója. Požiar blízko Atén sa blíži k hlavnému mestskému rezervoáru vody – jazeru Maratón. Hardalias vysvetlil, že podmienky, v ktorých pracujú, sú veľmi nebezpečné.

Pozemný hasiaci modul je kombináciou fyzických síl a technických prostriedkov, určený je na boj s požiarmi v lese. Hasiči majú v rámci modulu k dispozícii rôzne druhy techniky od ľahkých zásahových vozidiel po ťažké a tiež napríklad štvorkolky alebo zásahové kontajnery.

Grécko pomoc ocenilo

Slovensko vyslaním pomoci reagovalo na grécku žiadosť o pomoc prostredníctvom mechanizmu Európskej únie (EÚ) pre civilnú ochranu.

Veľvyslankyňa SR v Grécku Iveta Hricová povedala, že grécka strana už teraz vysoko oceňuje a váži si tento krok, považuje ho za nesmierne ústretový. Gréci sú za pomoc vďační a vnímajú ho podľa nej ako veľký prejav solidarity.

„Teší ma, že Slovensko tak promptne zareagovalo. Vysiela to silný politický signál, že Grécko je náš dôležitý partner v rámci EÚ a spojenec v NATO, pričom ho považujeme za pilier stability na juhu EÚ. S potešením tak môžem konštatovať, že bilaterálne vzťahy naberajú opäť na intenzite,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Situácia je zlá

Situácia s požiarmi v Grécku sa naďalej zhoršuje, tamojšie úrady nariadili evakuáciu stoviek turistov a domácich obyvateľov. Lesné požiare, ktoré v Grécku trvajú už 12 dní, si medzičasom vyžiadali už druhú obeť.

Hasiči zasahujú počas lesného požiaru pri obci... Foto: SITA/AP, Andreas Alexopoulos
grécko požiar Hasiči zasahujú počas lesného požiaru pri obci Lampiri, v blízkosti tretieho najväčšieho gréckeho mesta Patras na juhu Grécka.

S plameňmi bojuje najmenej 1450 hasičov, ktorí majú k dispozícii aj 15 hasičských lietadiel. Okrem toho do Grécka ako posily dorazili aj požiarnici z iných krajín – Ukrajiny, Rumunska, Cypru, Francúzska, Švajčiarska, Švédska a Chorvátska.

Požiare naďalej vyčíňajú na polostrove Atika, ktorý zahŕňa aj metropolitnú oblasť Atén, aj na druhom najväčšom ostrove v krajine – ostrove Evia, i na Peloponézskom polostrove na juhozápade Grécka. V gréckej metropole je nedýchateľný vzduch, obyvateľom sa neodporúča vetrať a mali by obmedziť pohyb vonku. Požiare zasiahli napríklad aj grécky ostrov Eubója či mestečko Olympia.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #hasiči #lesné požiare #HaZZ #Roman Mikulec