Daniel Čech sa priznal k úplatku. Namáča aj Pellegriniho

Znovu obvinený bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech sa priznal k prevzatiu úplatku vo výške 200-tisíc eur od bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. Prstom ukazuje na expremiéra Petra Pellegriniho, ktorý však tvrdí, že aj kajúcnik Čech vypovedá len selektívne a nedá sa mu veriť.

09.08.2021 10:21 , aktualizované: 12:52
Daniel Čech Foto:
Daniel Čech
debata (805)

Informáciu priniesol spravodajský portál TV Joj Noviny.sk. Úplatok mal súvisieť s nákupom informačných systémov pre finančnú správu, ktoré mal štát zakúpiť od obvineného bratislavského podnikateľa Michala Suchobu a jeho firmy Alexis. Úplatok mal prevziať v roku 2016 po tom, ako zo svojho postu odišiel.

súd Mýtnik kuruc Čítajte viac Špecializovaný trestný súd prepustil trojicu obvinených v kauze Mýtnik III

Čech podľa webu vo svojej výpovedi zopakoval informácie aj o úplatku pre vtedajšieho štátneho tajomníka ministerstva financií, dnes lídra strany Hlas Petra Pellegriniho. Ten podľa Čecha dostal províziu od Suchobu a Imreczeho za pripravovaný nákup systému Virtuálnej registračnej pokladne. Bývalý viceprezident finančnej správy zároveň ponúka ako svedkov pre pravdivosť svojej výpovede aj zástupcov štátneho podniku Mincovňa Kremnica, ktorý spolupracoval pri tvorbe elektronického systému kontrolných známok.

Pellegrini podľa Čecha vystupoval na poradách o systéme Virtuálnej registračnej pokladne zásadne proti firme Alexis podnikateľa Suchobu. Po čase sa však jeho rétorika zmenila. Čech sa preto pýtal Imreczeho, ako dosiahli zmenu, po ktorej Pellegrini začal podporovať projekt Virtuálnej registračnej pokladne. Ten mal odpovedať, že Pellegrinimu poskytli finančné prostriedky. Malo pritom ísť o mediálne známych 150-tisíc eur.

Na Čechovu výpoveď reagovala strana Hlas, ktorú Pellegrini založil pred rokom. „Mnohí kajúcnici nie sú dôveryhodní a sú ochotní porozprávať čokoľvek, len aby sa vyhli vlastnému trestu a dostali sa z väzby,“ tvrdí Hlas v oficiálnej správe.

Podľa Pellegriniho strany je prípad Daniela Čecha čistým škandálom. „Hoci dostal vzhľadom na svoju vinu doslova smiešny trest, je úplne zrejmé, vypovedal selektívne a nepriznal sa k všetkému, hoci práve to je základnou podmienkou každého kajúcnika,“ tvrdí Hlas s tým, že „výpovediam týchto ľudí sa jednoducho nedá dôverovať a ich účelovosť je zrejmá“.

Poukazuje pritom na podmienečný trest, ktorý Čech dostal v apríli tohto roka trojročnú podmienku za prijímanie úplatku. Ten mal vziať od ďalšieho kajúcnicka Františka Böhma, ktorý sa však zastrelil. Okrem toho Čech musí zaplatiť aj pokutu vo výške 30-tisíc eur.

prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová Čítajte viac Wittenbergerovú prepustili. Priznala sa, potvrdil Lipšic

© Autorské práva vyhradené

805 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Finančná správa #Daniel Čech #František Imrecze