Púť okolo dropa neprešla, farár urobil slávnosť pred chráneným územím

Farár chcel púť v chránenom vtáčom území, ochranári boli v čase vyvádzania mláďat proti. Slávnosť sa tak odohrala na hranici chráneného územia.

10.08.2021 12:43 , aktualizované: 21:21
drop-velky Foto:
Drop fúzatý.
debata (8)

Video: Farár o kompromise pri púti, ktorá mala ísť cez chránené územie.

Video

Utorková večerná púť v chránenom vtáčom území Sysľovské polia, ktoré sú najvýznamnejším územím s výskytom dropa fúzatého a sokola červenonohého na Slovenku, mohla vyrušiť mláďatá týchto vtákov, keďže momentálne je čas ich vyvádzania. Pre Pravdu na to poukázal generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo. „Drop sa bojí, človek je preňho predátor,“ zdôraznil.

Púť z bratislavských Rusoviec na Laurin majer organizoval farár Július Marián Prachar. Na majeri stoja ruiny kostola svätého Vavrinca, ktorý má sviatok.

Ide o cirkevný pozemok, ktorý sa však nachádza v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia, kde vyhláška zakazuje akýkoľvek pohyb mimo vyznačených turistických chodníkov. Výnimku majú vlastníci, nájomcovia a obhospodarovatelia pozemkov. Podľa Jenča podobné podujatie v tomto čase vyslovene škodí. Farára na to upozornili, avšak ten na organizácii púte trval.

Video: Veriaci s farárom z Rusoviec boli zastavení ochranármi na hranici chráneného územia.

Vstup budú regulovať

„Na Sysľovských poliach k rušeniu dochádza pravidelne, minulý rok tam kvôli tomu drop ani nezahniezdil,“ upozornil Jenčo. Problémom je podľa neho aj to, že v danej oblasti je vyvádzanie mláďat posunuté asi o mesiac oproti iným lokalitám. „Aj preto, že aj na začiatku jari sa tam konalo niečo podobné,“ hovorí.

Inšpektori dostávajú viaceré podobné podnety a podľa Jenča v oblasti hliadkujú členovia stráže prírody, ktorí ľudí inštruujú, nech tam nechodia. „Je tam nejaká poľná cesta, no oni tam nemajú čo robiť. Majú sa pohybovať len po turistickom chodníku,“ tvrdí šéf inšpekcie. Aj v utorok večer podľa neho v oblasti budú strážcovia prírody spolu s policajtmi a tiež niektorí inšpektori Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorí budú regulovať vstup.

Farár: Chodia tam aj poľovníci či družstevníci

Farár Július Marián Prachár sa pre Pravdu vyjadril, že problému nerozumie, pretože na miesto „hocikedy chodia poľovníci, družstevníci či ochrancovia prírody na veľkých autách“. „My ako pútnici pôjeme len po Laurinej ceste a naspäť. Celé to bude trvať najviac dve hodiny a pochybujem, že sa toho zúčastní viac ako 30 ľudí,“ hovorí s tým, že nechce, aby ich považovali za narušiteľov.

Jenčo uviedol, že podľa štúdií drop rozoznáva poľnohospodárske stroje alebo vozidlá a ak sa konštantne pomaly pohybujú, až tak veľmi ho nerušia. „Práve na jednotlivcov, prípadne cyklistov reaguje oveľa citivejšie,“ hovorí. Podobné podnety inšpekcia podľa Jenča dostáva často, v jednom z nich má ísť o podozrenie, že v oblasti vykonávajú nezákonnú stavebnú činnosť.

„Dávnejšie tam podieľnicke družstvo Dunaj od nás dostalo pokutu, keď pri Rusovciach vybudovali studne v rozpore so zákonom. Súd pokutu znížil, ale stále je právoplatná,“ uzavrel. Aj ochranári prírody zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti vyzývajú farára, aby púť v tomto termíne neorganizoval. Prosia ľudí, aby sa k nim pridali, napísali slušný a úctivý e-mail na adresu farnost.rusovce@gmail.com a poprosili farára, aby termín púte v jedinom území na Slovensku, kde prežíva drop, presunul.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #chránené územie #púť #Slovenská inšpekcia životného prostredia #drop fúzatý #Sysľovské polia #ján jenčo