Covid automat sa mení, namiesto národného prístupu bude preferovať okresný

Covid automat bude mať po novom päť farieb a namiesto národného prístupu preferovať okresný, ktorý zohľadní mieru zaočkovanosti rizikových skupín v regióne. Nový automat, podľa ktorého sa riadia protipandemické opatrenia, schválila v utorok vláda.

10.08.2021 06:00 , aktualizované: 19:54
Vladimír Lengvarský Foto:
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
debata (324)

„Dôležité je to, že prihliadame na stav očkovanosti a nebudeme zavádzať celoslovenské opatrenia. Podľa súčasného stavu zaočkovanosti v hlavne v rizikovej vekovej kategórii 50 plus si myslím, že sú niektoré okresy na Slovensku, ktoré nikdy nevyjdú zo zelenej farby,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Video: Lengvarský: V Covid automate prihliadame na stav očkovanosti.

Video

„Očkovanie osôb 50 plus znamená, že okres sa automaticky dostane do nižšej farby, pretože toto očkovanie predstavuje obrovský benefit pre zdravotnícky systém, ktorý sa odľahčí,“ vysvetlil vedúci Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík.

Lengvarský na brífingu potvrdil, že nový covid automat prijala v utorok vláda jednohlasne s minimálnymi technickými úpravami. „Zásadné pripomienky neboli, covid automat bol dopredu so stranami konzultovaný, niektoré veci bolo treba len vysvetliť či doladiť, ale nebolo tam nič závažné,“ priblížil minister.

práca, bicykel, čítanie, muž, zamestnanec Čítajte viac Rezort práce bude od septembra vyplácať Prvú pomoc. Reaguje na nový covid automat

Zdôraznil, že nový covid automat sa snaží vytvoriť taký režim, aby zaočkovaní boli čo najmenej obmedzovaní a mali čo najviac výhod. Všetky technické detaily, ktoré covid automat prináša, spresnia podľa jeho slov vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.

Covid automat sa bude aktualizovať každý týždeň, vždy na druhý až tretí pracovný deň. Nová farba okresu a s tým spojené opatrenia by mali vstúpiť do platnosti nasledujúci pondelok, vo výnimočných situáciách aj skôr.

Deväť okresov v stupni ostražitosti

Od budúceho pondelka bude podľa covid automatu v stupni ostražitosti deväť okresov. Všetky ostatné okresy sú v stupni monitoringu.

Do oranžovej farby sa tak od 16. augusta zaradia okresy Gelnica, Košice I.-IV., Košice – okolie, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

V zelenej farbe zostávajú zvyšné okresy, teda Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce a Zvolen.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Prevádzky by sa mali sami rozhodovať, či budú púšťať iba zaočkovaných, testovaných a ľudí, ktorí prekonali covid. Minister avizoval tiež aplikáciu, ktorá umožní obchodníkom bezpečne kontrolovať covid pasy.

Nový covid automat zavedie päť farieb rizikovosti okresov – od zelenej (monitoring), oranžovej (ostražitosť), červenej (1. stupeň ohrozenia), bordovej (2. stupeň ohrozenia) až po čiernu (3. stupeň ohrozenia). Pri zmene farby sa má brať do úvahy okrem počtu nakazených aj napríklad zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov.

Najprísnejšie pravidlá budú platiť v čiernych okresoch. Ak však bude v okrese viac ako 75 percent obyvateľov nad 50 rokov plne zaočkovaných, okres si zlepší farbu aj pravidlá až o dva stupne. Pri 65-percentnej zaočkovaní päťdesiatnikov a starších o jeden stupeň.

Obmedzenia pre nezaočkovaných

Prevádzkovatelia reštaurácií budú mať v rukách tiež pomerne veľkú moc. Sami sa rozhodnú, koho obslúžia. Ak sa rozhodnú pre plne zaočkovaných, nemali by pre prevádzku platiť takmer žiadne obmedzenia. Ak by však chceli obslúžiť aj testovaných alebo ľudí, ktorí prekonali nový koronavírus, už budú pre nich platiť isté obmedzenia.

Video: Minister Lengvarský po schválení nového covid automatu.

Najprísnejšie však budú v prípade, ak nebudú chcieť svojich hostí kontrolovať. Počty hostí sa budú líšiť podľa farby okresu. Napríklad ak sa majiteľ reštaurácie v bordovom okrese rozhodne obsluhovať všetkých bez rozdielu, bude môcť predávať len cez okienko. Ak by jeho hostia boli len otestovaní alebo prekonali covid, budú môcť sedieť len na terase. No a ak sa rozhodne pre plne očkovaných a bude svojich hostí poctivo kontrolovať, budú môcť sedieť aj v interiéri reštaurácie.

Okresná charakteristika sa má stanovovať na základe sedemdňovej incidencie nových prípadov koronavírusu v danom okrese. Sledovať sa má aj pozitivita PCR testov pre posúdenie dostatočnej úrovne testovania, ako aj trend v pozitivite testov. Jednotlivé obmedzenia by mali byť súčasťou vyhlášok hlavného hygienika.

Pozrite si novú epizódu relácie Ide o nás o tom, ako zvládnuť, ak názor na očkovanie rozdelí najbližších
Video
Vakcína / Očkovanie / Čítajte aj Spustil sa informačný portál zobrazujúci mieru zaočkovanosti v jednotlivých obciach

© Autorské práva vyhradené

324 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat