Kočner odmietol dohodu. Tóth tvrdí, že si chcel vyrobiť svedka v kauze zmenky

Podnikateľ Marian Kočner a jeho obhajcovia odmietli uzavrieť pred Okresným súdom (OS) Bratislava I s prokurátorom Krajskej prokuratúry v Trenčíne dohodu o vine a treste v kauze motákov. Bývalý šéf kontrarozviedky Peter Tóth však tvrdí, že Kočner sa chcel dostať z väzenia.

10.08.2021 09:00 , aktualizované: 14:49
kočner Foto: ,
Marián Kočner prichádza do súdnej siene na hlavné pojednávanie v kauze takzvaných motákov v utorok 10. augusta 2021.
debata (84)

„Som nevinný,“ vyhlásil Kočner, ktorý zároveň odmietol urobiť vyhlásenie o vine. Následne prokurátor prečítal obžalobu. Kočner sa mal dopustiť zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka posielal motáky exsiskárovi Petrovi Tóthovi v roku 2018 z Ústavu na výkon väzby v Bratislave. Motáky boli určené obhajcovi Marekovi Parovi a ďalšej osobe. "Súčasná obžaloba prednesená prokurátorom nereflektuje na zmenu právnej kvalifikácie OS Bratislava I,“ zdôraznil obhajca Michal Mandzák.

dušan Kováčik, Čítajte viac Podnikateľ Kočner: Makó mi ukázal listiny od Kováčika

Predseda senátu OS Bratislava I prerušil hlavné pojednávanie do stredy. Na programe je oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a obrazovým záznamom a znaleckým posudkom.

Ako posledný svedok vypovedal v utorok obhajca Marek Para, a to s vylúčením verejnosti. Na úvod uviedol, že jeho klient v iných prípadoch – Marian Kočner ho zbavil mlčanlivosti. Je ochotný vypovedať, ale keďže v kauze zmeniek TV Markíza, kde Kočnera zastupuje, prebiehajú podané mimoriadne opravné prostriedky, požiadal o vylúčenie verejnosti. Po opustení súdnej miestnosti sa Para odmietol médiám vyjadriť s tým, že je viazaný mlčanlivosťou ako advokát. Vypovedať môže len na súde a pred orgánmi činnými v trestnom konaní.

Súd termíny pojednávaní vytýčil na svojom verejnom zasadnutí 23. júna, keď predbežne prerokoval obžalobu. OS Bratislava I vtedy rozhodol, že sa bude obžaloba posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. V utorok ako prvý začal vypovedať Tóth, popoludní vypovedal Šabík, podnikateľ Jozef Dučák a Para.

VIDEO: Prokurátor Ronald Kutiš, hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak a obhajca Mariana Kočnera Michal Mandzák k prípadu M. Kočnera.
Video

Tóth: Motákov bolo veľa

Bývalý námestník kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Tóth na súde priznal, že dostával cez advokáta Šabíka motáky od Kočnera.

Prvý moták dostal z väzby od podnikateľa v roku 2018. Išlo o papierik s inštrukciami, aby išiel za jeho bývalou manželkou. "Mal som si vyžiadať jeho telefón. Dostal som šesťmiestny kód. Mal som vyberať telefónne čísla na osoby, ktoré som mal kontaktovať,“ povedal Tóth.

Motákov bolo podľa jeho slov veľmi veľa, Tóth ich odovzdal orgánom činným v trestnom konaní. "Niekoľko razy ma Marian K. cez motáky požiadal, aby som sa stretol s advokátom Marekom Parom,“ uviedol Tóth. Para mal údajne zabezpečiť, aby prostredníctvom európskych justičných orgánov prerušili konanie voči Marianovi K. na Špecializovanom trestnom súde v kauze televíznych zmeniek TV Markíza.

Jeden z motákov mal obsahovať pokyn na „vyrobenie“ svedka, ktorý by potvrdil existenciu falšovaných zmeniek už v roku 2000. Tým sa mal stať bývalý príslušník SIS Roman Osuský.

„Asi by nebolo vhodné, aby som o existencii zmeniek vypovedal ja. Zisťoval, či by nemohol o tom vypovedať môj vtedajší riadiaci dôstojník a neskôr sa pýtal aj na samotného riaditeľa SIS Vladimíra Mitra,“ približoval Tóth.

Keďže Kočnerov spočiatku nemal uloženú kolúznu väzbu, mohol z väzenia telefonovať piatim ľuďom, medzi nimi aj Tóthovi.

Ten tvrdí, že motáky mu nosil Kočnerov advokát Andrej Šábik a priebežne ich ničil. Polícii odovzdal jeden, na ktorom je pokyn na kontaktovanie Osuského a prípravu jeho krivej výpovede.

„Je pravda že motáky som ukázal aj riaditeľovi NAKA Branislavovi Zurianovi ako operatívcovi,“ približoval Tóth.

Mali rôznu šírku. Ten prvý bol úzky linajkovaný papierik, bol husto popísaný modrým perom. Forma bolo rôzna. „Vždy boli písané rukou, modrým perom a Kočnerovým úhľadným rukopisom,“ popisal Tóth.

"Keď to bol moták výhradne určený pre mňa, bol založený v obálke. Keď bolo na papieri viacero odkazov, Šábik odtrhol len časť, ktorá sa týkala mňa,'' pokračoval Tóth.

Ten podľa vlastných slov s Kočnerom prerušil kontakt až keď zistil, že si objednal vraždu novinára.

„So Šábikom sme sa niekedy stretli aj dvakrát denne, väčšinou v obchodnom centre v Mlynskej doline zhruba na 15 minút,“ vypovedal Tóth.

Dokopy malo ísť o vyše 10 stretnutí a ďalšie sa mal Tóth absolvovať s druhým svedkom pojednávania Jozefom Dučákom.

Posledné stretnutie Tótha so Šábikom sa malo konať v októbri 2018 pred zadržaním štvorice obžalovaných z vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Tóth tvrdí, že niekedy Kočnerovi na motáky odpísal, niekedy na jeho pokyn kontaktoval rôzne osoby ale vraj nikdy nevyvinuli aktivity smerujúce k ovplyvňovaním svedkov či sudcov.

Spočiatku priatelia

Tóth ďalej vypovedal, že Kočnera spoznal ako novinár denníka Sme v roku 1995, keď sa venoval témam zavlečeniu Michala Kováča mladšieho do cudziny a prvej kauze podvodu týkajúcej sa Technopolu. Neskoršie sa zblížili počas sporu o vlastnícke práva TV Markíza. „Vzťah sa spočiatku vyvíjal po priateľskej línii,“ skonštatoval exsiskár.

Stretnutia sa mali zintenzívniť od roku 2016. Kočner vtedy uvažoval o založení politickej strany a chcel si pripraviť mediálnu platformu a získať si dôveru na verejnosti. Tóth podrobne vypovedal o sporoch o vlastnícke práva TV Markíza a tom, ako Kočner chcel v budúcnosti profitovať na delení práv a existencii zmeniek, za ktoré bol odsúdený.

Rozčúlený Tóth

Na záver svojej výpovede bol Tóth už pomerne nervózny. Už vopred napriek hrozbe možnej pokuty vyhlásil, že na otázky obhajoby odpovedať nebude.

Odôvodňoval to snahou Kočnera o spochybňovanie jeho duševného zdravia a osobnej dôstojnosti.

Po naliehaní sudcu však nakoniec ešte svoju výpoveď spresňoval. Keď však začal Kočner klásť otázky na ich spoločných známych bývalých príslušníkov SIS, Tóth sa rozčúlil.

„Nie som nejaký prváčik, aby ma tu skúšal odsúdený kriminálnik. Všetko toto som už uviedol,“ zopakoval niekoľkokrát Tóth.

„Stačilo,“ vyhlásil napokon Tóth s tým, že odpovedať Kočnerovi nebude ani v prípade, že by mu mala byť udelená pokuta. Po jeho svedeckej výpovedi súd nariadil obedňajšiu prestávku.

Dučák o ničom nevie

Ako druhý svedok v procese vystúpil Kočnerov dlhoročný spolupracovník a spoločník v podnikaní Jozef Dučák.

„Nemám o tom žiadnu vedomosť,“ povedal na úvod o motákoch.

S Kočnerom sa podľa vlastných slov pozná dlhé roky. „Považujem sa za neho priateľa,“ povedal Dučák o Kočnerovi.

S advokátom Šabíkom ich zas viaže rodinná väzba.

Dučák sa vo svojej svedeckej výpovedi venoval skôr vzťahu s Tóthom. Opakovane povedal, že Tóth sa po zadržaní štvorice obvinenej z vraždy novinára a jeho snúbenice zmenil, bol presvedčený o Kočnerovej vine a začal sa správať zvláštne.

Prehovoril aj k Tóthovej úzkej spolupráci s nebohým bývalým príslušníkom SIS Františkom Böhmom. Ten sa vo februári zastrelil po tom, čom bol obvinený z viacerých korupčných trestných činov, z ktorých zároveň obviňoval aj ďalších bývalých predstaviteľov polície.

Podľa Dučáka dokonca Tóth dostal zhruba 150-tisíc eur na svoju cestu do Spojených štátov amerických, kde sa skrýval, keď sa prezradila jeho identita ako utajeného kľúčového svedka v prípade vraždy novinára. Peniaze podľa neho mali pochádzať od spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka.

Tretím svedkom bol v utorok Kočnerov advokát z viacerých káuz Marek Para. Verejnosť a prítomní novinári však boli počas jeho výpovede z pojednávacej miestnosti vylúčení.

Hlavné pojednávanie má na Okresnom súde Bratislava I pokračovať aj v stredu. Vypovedať by mali aj znalci z odboru písmoznalectva.

Obvinený z prípravy vrážd

Kočner je od začiatku tohto roka právoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody za falšovanie zmeniek TV Markíza spolu s exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom.

V kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ho ŠTS v Pezinku spoločne s Alenou Zsuzsovou pôvodne oslobodil v septembri 2020 spod obžaloby. Verdikt nebol právoplatný, vo veci rozhodoval 15. júna Najvyšší súd SR. Ten rozhodol, že vecou sa bude opätovne zaoberať ŠTS v Pezinku.

Koncom júna ho ako ďalšiu osobu obvinili v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

kočner Čítajte viac Kočner má na krku ďalšie obvinenie. Z prípravy vrážd prokurátorov VIDEO: Pozrite si, ako sa koncom júna vyjadril Michal Mandzák, obhajca Mariana Kočnera.
Video

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Kočnerove motáky