Mladí spustia kampaň za očkovanie, nechcú mať školy ako ohniská nákaz

Od 2. septembra by sa mali otvoriť všetky školy na celom Slovensku. Podmienky ich otvárania plánuje minister školstva Branislav Gröhling (SaS) predstaviť až budúci týždeň v utorok 17. augusta. Pripúšťa však, že vplyv bude mať aj správanie sa rodín vracajúcich sa z dovoleniek v zahraničí.

12.08.2021 07:48
debata (27)

K plošnému zatváraniu škôl by už prísť nemalo, hoci na celom Slovensku je zaočkovaných len 19 percent mladých ľudí vo veku od 12 do 17 rokov. Podľa Gröhlinga zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl bola minulý týždeň v celej krajine na úrovni 66 percent, ministerstvo školstva však nemá údaje o tom, aká je teraz.

Minister školstva spolu s mládežníckymi organizáciami vyzval mladých ľudí, aby sa dali zaočkovať, chránili svoje okolie, starších príbuzných a pomohli udržať školy otvorené. Tiež, aby sa o téme rozprávali so svojimi rodičmi a podelili sa o svoje skúsenosti s očkovaním.

Od pondelka 16. augusta ministerstvo spustí call-centrum, ktoré bude kontaktovať predstaviteľov samospráv a riaditeľov škôl, informovať ich o očkovaní a ponúkať pomoc napríklad prostredníctvom výjazdových očkovacích tímov. Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová bude o tejto téme radiť detským lekárom. Podľa Gröhlinga ministerstvo tiež spúšťa malú informačnú kampaň Otázky a odpovede, kde bude vyvracať mýty a hoaxy o očkovaní.

Mladých ľudí má osloviť kampaň v online priestore pripravená v spolupráci s mládežníckymi organizáciami. Mladí ľudia budú vo videách hovoriť o tom, prečo sa dali zaočkovať a vyvracať dezinformácie o vakcinácii.

Chcú zabrániť tomu, aby v školách opäť vznikali ohniská nákazy, viedlo to k ďalšiemu zatváraniu škôl, dištančnej výučbe, ktorá podľa študentov nemá takú kvalitu ako prezenčná, k strate vedomostí, sociálnych väzieb žiakov a študentov a tiež k psychickým problémom.

„Apelujem na všetkých stredoškolákov na Slovensku, ich učiteľov aj rodičov, dajte sa zaočkovať. Je to jediná cesta, ako zabezpečiť, aby školy pre nás boli bezpečné a nemuseli sme sa vracať k zlým podmienkam dištančného vzdelávania,“ vyzval prezident Aliancie stredoškolákov Kristián Krivda. Terénnu kampaň ministerstvo a organizácie zatiaľ neplánujú.

Najvyššia zaočkovanosť mladých ľudí je v Bratislave, kde je podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií zaočkovaných 43 percent ľudí od 12 do 17 rokov. Nasledujú okresy Senec, Pezinok, Malacky, Dunajská Streda, Žilina, Banská Bystrica, Trenčín a Trnava. Naopak najnižšiu, iba 6-percentnú zaočkovanosť mladých vo veku od 12 do 17 rokov má okres Medzilaborce. Nasledujú okresy Revúca, Rimavská Sobota, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Svidník.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #kampaň #školy #ministerstvo školstva #očkovanie #Covid-19 #otváranie