Naďov rezort plánuje nákup pásovej techniky, náklady odhaduje na 1,7 mld. eur

Ministerstvo obrany plánuje v prvej fáze obstarať 152 kusov pásovej techniky. Predpokladané náklady na projekt predstavujú 1,739 miliardy eur s DPH, z toho samotné vozidlá by mohli stáť 1,447 miliardy eur.

10.08.2021 17:48
Jaroslav Naď Foto:
Minister obrany Jaroslav Naď
debata (51)

Obstarávanie by sa mohlo uskutočniť formou vláda-vláda. Vyplýva to z materiálu, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania. „V prvej fáze projektu je zámerom vyzbrojiť tri mechanizované prápory Pozemných síl Ozbrojených síl SR a Základňu výcviku a mobilizačného doplňovania Martin,“ uviedol rezort.

Obstarávať by sa malo 146 pásových bojových obrnených vozidiel (PBOV) a šesť pásových obrnených vozidiel (POV) v rokoch 2022 až 2026. Zabezpečenie výzbroje pre ťažkú mechanizovanú brigádu je aj súčasťou cieľov spôsobilostí NATO.

V súčasnosti sú Ozbrojené sily vyzbrojené pásovou technikou, ktorá je na konci technickej životnosti s prevádzkyschop­nosťou na úrovni 30 percent, poukázal rezort v materiáli.

„Použiteľnosť pásovej bojovej techniky po termíne životnosti je veľmi problematická, vzhľadom na kritickú nedostupnosť (neexistenciu) náhradných dielov, ako aj servisnej podpory výrobcov, čo sa nepriaznivo odzrkadľuje na nízkej prevádzkovej spoľahlivosti a vysokej intenzite porúch,“ uviedol. Dodal, že to znamená aj neustále zvyšovanie nákladov.

Po schválení materiálu vládou má rezort obrany osloviť so žiadosťou o ponuku vlády krajín schopné zabezpečiť prostredníctvom národných výrobcov dodávku. Výsledky vyhodnotenia ponúk majú byť predložené vláde na rozhodnutie o rokovaní s konkrétnym štátom.

V tejto dohode sa predpokladá aj úprava opcie SR na nákup ďalších vozidiel podľa potrieb Ozbrojených síl SR.

Pri vyhodnotení ponúk sa má prihliadať na celkovú cenu vozidla a integrovanej logistickej podpory, prevádzkové náklady, percento zapojenia slovenského obranného priemyslu, termíny dodávok a interoperabili­tu NATO.

V druhej fáze projektu, ktorá bude opätovne predložená vláde k schváleniu, je zámerom do roku 2030 vyzbrojiť podporné prápory ťažkej brigády Pozemných síl Ozbrojených síl a vytvoriť nevyhnutné zásoby Ozbrojených síl. Obstarávať sa malo 71 kusov pásovej techniky.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #pásová technika