Konal by som inak ako Kováčik, povedal na súde jeho bývalý šéf Čižnár

Na súde s s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom vypovedal jeho niekdajší šéf - bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Len kvôli tomu, čo sa s Kováčikom teraz deje, nebudem popierať, že máme doteraz priateľský vzťah, vyhlásil bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

11.08.2021 09:00 , aktualizované: 17:15
kováčik Foto: ,
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na súde v Pezinku v stredu 11. augusta 2021.
debata (70)

V stredu pokračovalo na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku siedmym dňom hlavné pojednávanie v o veci Kováčikovej podpory zločineckej skupiny takáčovcov, prijímaniea úplatku a vynášania utajovaných informácií.

Okrem Čižnára vypovedali ako svedkovia Norberta Pakši a prokurátor Generálnej prokuratúry Vladimír Kuruc. Pojednávanie skončilo okolo druhej po obede.

Vo štvrtok by mali ako svedkovia vypovedať takáčovci Csaba Dömötör a Matej Zeman ako aj podnikateľ Ján Buocik. Rovnako by sa malo vo štvrtok a piatok rozhodoval o Kováčikovej žiadosti o prepustenie z väzby.

VIDEO: Čižnár o výpovedi o Kováčikovi.

Video

VIDEO: Čižnár prichádza na súd s Kováčikom.

Video

Srdcom dobrý človek

Ako prvý vystúpil svedok Čižnár. Podľa vlastných slov pozná Kováčika viac ako 25 rokov. Ich vzťah označil ako pracovný.

„Len kvôli tomu, čo sa s obžalovaným teraz deje, nebudem popierať, že máme doteraz priateľský vzťah, hoci mimo práce sme sa nenavštevovali,“ uviedol Čižnár na úvod. „Považujem ho za srdcom dobrého človeka,“ poznamenal.

Podľa Čižnára je Kováčikovo stíhanie za nepodanie sťažnosti proti prepusteniu Kudličku nemiestne. „Som presvedčený, že súd by mal svoju pozornosť zamerať na korupciu a nie na zákonnosť prepustenia Kudličku na slobodu,“ zdôraznil bývalý generálny prokurátor.

„Považoval som túto vec za štandardne a zákonne vybavenú. Nespomínam si na žiadne námietky alebo výhrady zo strany špeciálnej prokuratúry, či iného prokurátora,“ zdôraznil Čižnár.

Uviedol, že nemal vedomosť o pokyne, ktorý by dal Kováčik zastupujúcej prokurátorke. Ak by aj existoval, nemohol byť zákonný. „Mohla povedať, že má iný názor a sťažnosť podať, alebo si aspoň ponechať zákonnú lehotu. Nebola povinná taký pokyn, ak by vôbec existoval, rešpektovať. Nič by sa jej nemohlo stať,“ zdôraznil Čižnár.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár na... Foto: Robert Hüttner, Pravda
čižnár Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár na ŠTS v Pezinku, 11. augusta 2021.

„Ja by som sťažnosť podal, ale nevidel som dôvod a nemal ani možnosť na vyvodzovanie nejakých dôsledkov voči Kováčikovi. Pokiaľ nešlo o svojvôľu, za mojej éry sa prokurátor za vlastný právny názor netrestal,“ dodal.

O korupčnom trestnom čine, z ktorého je Kováčik obžalovaný, Čižnár podľa vlastných slov vedomosť nemá.

Ako druhý svedok vypovedal prokurátor Generálnej prokuratúry Vladimír Kuruc. Navrhla ho obhajoba. Ten mal ako vedúci oddelenia korupcie na Úrade špeciálnej prokuratúry prideliť trestnú vec takáčovca Kudličku na vybavenie konkrétnemu prokurátorovi.

O stíhaní Kudličku ale podľa vlastných slov nemá žiadnu vedomosť. Jeho výsluch tak trval pomerne krátko. S Kováčikom mali bežný pracovný vzťah. „Nikdy sa nestalo, že by ma žiadal o niečo neštandardné,“ uviedol Kuruc.

Pakši o Kováčikovi nič nevie

Po obedňajšej prestávke už prišiel rad na bývalého šéfa policajných odposluchov Norberta Pakšiho. Aj jeho zhodou okolností vzala spoločne s Kováčikom do väzby práve sudkyňa Záleská. Pakšiho ako svedka navrhla Kováčikova obhajoba.

Až do svojho zadržania pôsobil ako zástupca riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností. Za spoluprácu s políciou uzatvoril s prokuratúrou dohodu o vine a treste.

Po schválení tejto dohody súdom z 5. mája je Pakši právoplatne odsúdený na 5-ročný nepodmienečný trest. Okrem toho prijal tiež prepadnutie majetku. Len výška ním prijatých úplatkov bola pritom prokuratúrou ustálená na 380-tisíc eur.

„Obžalovaného nepoznám a konkrétnu vedomosť o skutkoch, pre ktorého je stíhaný, nemám,“ povedal na úvod.

Priznal, že už dlhšie pozná Františka Böhma a ten ho pred zhruba piatimi rokmi predstavil aj Ľudovítovi Makóvi. Rovnako priznal, že pozná aj bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Svedok a bývalý vysoký policajný funkcionár... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pakši paksi Svedok a bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Pakši pred hlavným pojednávaním na ŠTS v Pezinku, 11. augusta 2021.

Následne popísal, že sa z pozície svojej funkcie dozvedel, že Makó je políciou rozpracovaný kvôli podozreniu z prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu. Povedal to svojmu známemu Böhmovi, ale ako tvrdí s tým, aby sa s Makóom radšej nestretával.

Neskôr zistil, že Makó už o svojom odpočúvaní vie. Na dovolenke v Chorvátsku mu Böhm dal k telefónu Makóa, ktorý vyjadril sklamanie, že ho o tom Pakši neinformoval. Zároveň mu Makó potvrdil, že o tom už vedel.

Ako mohol Makó o svojom odpočúvaní vedieť, Pakši vedomosť nemá. Priznal, že to medzi rečou spomenul vtedajšej prvej viceprezidentke Policajného zboru Jane Maškarovej.

„Podľa mňa bol Makó činný pre SIS po tom, čo odišiel z funkcie riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy. Usudzujem tak na základe informácií od Františka Böhma. Bližšie informácie k tomu som už ale nemal,“ uviedol Pakši.

Vo štvrtok by mali ako svedkovia vypovedať takáčovci Csaba Dömötör a Matej Zeman ako aj Ján Buocik.

Na nasledujúcich pojednávaniach by mohlo podľa samosudkyne dokazovanie pokračovať oboznamovaním sa s ďalšími listinnými dôkazmi.

Predchádzajúci svedkovia

V predchádzajúci šiestich pojednávacích dňoch súd ako svedkov vypočul člena skupiny takáčovcov Mateja Zemana, podnikateľa Viliama Ružičku, ktorý mal byť kontaktom medzi Kováčikom a takáčovcami.

Druhý deň vypovedala bývalá prokurátorka Blanka Godžová, ktorá ako zastupujúca prokurátorka nepodala proti Kudličkovmu prepusteniu sťažnosť a niekdajší riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

V tretí pojednávací deň boli predvolaní ďalší štyria svedkovia. Najväčšia pozornosť sa venovala najmä Michalovi Stranislavovi, ktorý bol v roku 2017 dozorovým prokurátorom v prípade šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku a nitrianskemu podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi.

Menovec známejšieho podnikateľa z Bratislavy mal figurovať v kauze neoprávneného vynášania informácií Dušanom Kováčikom. Okrem nich pred samosudkyňou Pamelou Záleskou vypovedali aj Peter Jenčík a administratívna pracovníčka na Úrade špeciálnej prokuratúry Mária Karocsányová. Následne boli vypočutí bývalý boss bratislavskej skupiny takáčovcov Ľubomír Kudlička a Kováčikova bývalá sekretárka Milada Masaryková.

Po dvojici svedkov sa prečítala ešte výpoveď bývalého príslušníka SIS Františka Böhma z 3. novembra 2020, ktorý mal byť činný pre skupinu takáčovcov. Jeho výpoveď sa čítala, pretože sa trestne stíhaný Böhm 13. februára 2021 zastrelil vo svojom dome v Plaveckom Štvrtku.

Po svedkoch prišlo na rad čítanie listinných dôkazov – záznam z domovej prehliadky, podľa ktorého mal Kováčik v deň zadržania v aute a doma v Skalke nad Váhom viac ako 30-tisíc eur. Po oboznámení ďalších listinných dôkazov pred súd predstúpil súdny znalec z odboru informačných technológií.

Obžalovaný

Kováčik pôsobil vo funkcii špeciálneho prokurátora dovedna takmer tri celé funkčné obdobia. Na návrh vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dobroslava Trnku ho v roku 2004 zvolila Národná rada do funkcie dokonca ústavnou väčšinou a svoj post obhájil aj v rokoch 2009 a 2014.

Bývalého špeciálneho prokurátora zadržala Národná kriminálna agentúra 22. októbra 2020 v rámci akcie Božie mlyny. Obvinili ho zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužívania právomocí verejného činiteľa ako aj ohrozenia utajenej a vyhradenej skutočnosti.

Špecializovaný trestný súd ho následne 25. októbra vzal do väzby z obavy pre pokračovanie v trestnej činnosti a marenia vyšetrovania. Toto rozhodnutie potvrdil vlani 10. novembra aj Najvyšší súd. Ešte v ten deň sa preto svojej funkcie vzdal.

Podľa obžaloby Kováčik za 50-tisíc eur pomohol bossovi bratislavskej mafiánskej skupiny takáčovcov Ľubomírovi Kudličkovi k prepusteniu z väzby. Po prijatí peňažnej záruky Špecializovaným trestným súdom 18. júla 2017 už prípad neputoval na Najvyšší súd. Na Kováčikov pokyn totiž prokuratúra proti 100-tisícovej kaucii nepodala sťažnosť.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Špecializovaný trestný súd #Dušan Kováčik