Kam pôjde 5 miliónov pre návštevu pápeža? Na organizáciu aj skrášlenie

Modernizácia ciest a chodníkov, úprava priestorov, výsadba zelene. Aj na to pôjdu štátne peniaze pri návšteve pápeža Františka na Slovensku. Vláda na prípravu septembrovej návštevy pápeža vyčlenila 5 442 913,40 eura. Prílet pápeža do Bratislavy je naplánovaný na nedeľu 12. septembra.

11.08.2021 09:50
debata (42)

Napríklad na logisticko-administratívne zabezpečenie návštevy dostane Konferencia biskupov Slovenska 41 440 eur. Na zabezpečenie registrácie účastníkov 72-tisíc eur. Účastníci stretnutí s pápežom sa musia vopred registrovať. Samotná registrácia mala začať fungovať už začiatkom augusta, no zatiaľ sa ešte nedá registrovať. Hoci podmienkou je, aby každý účastník bol plne zaočkovaný.

Konferencia biskupov Slovenska bude mať na starosti pondelkové stretnutieso zástupcami židovskej komunity na Rybnom námestí v Bratislave. Na jeho zabezpečenie vláda vyčlenila 41 440 eur.

V ten deň má hlava cirkvi v pláne navštíviť centrum Betlehem v Bratislave. Na úpravu vstupu do areálu pôjde 3 338 eur, peniaze prídu na účet Bratislavskej arcidiecézy.

V katedrále sv. Martina sa pápež stretne s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi. Farnosť sv. Martina dostane na obnovu a úpravu okolia katedrály 83 781 eur. Na zabezpečenie liturgie a liturgického vybavenia 10 656 eur.

V utorok navštívi Prešov a Košice, kde bude mať tiež nabitý program.

Prešovský samosprávny kraj dostane na zabezpečenie dopravy pre účastníkov stretnutia z miest a obcí kraja 20-tisíc, na propagáciu návštevy, na bilbordy, banery, letáky 10-tisíc. Na ubytovanie, stravu a dopravu dobrovoľníkov musí stačiť 20-tisíc eur.

Organizačné a technické zabezpečenie logistických, bezpečnostných a iných procesov bude stáť 200-tisíc eur. To sú peniaze určené priamo mestu Prešov.

Na zabezpečenie liturgie pred mestskou halou v Prešove je určených 486 769 eur, na starosti to bude mať Gréckokatolícke arcibiskupstvo v Prešove.

Mesto Košice dostane na organizačné a technické zabezpečenie 483-tisíc eur, na rekonštrukciu a modernizáciu ciest a miestnych komunikácií 217-tisíc.

Košická arcidiecéza zasa na stavebné úpravy objektov, prístupových komunikácií a parkovacích plôch 266 040 eur. Na prenájom priestorov a zariadení 182 537 eur. Umelecký a kultúrny program by mal stáť 177 864 eur. No a na služby technického zabezpečenia pre liturgie na štadióne Lokomotíva a na Luníku IX pôjde pre arcidiecézu 640 132 eur.

Finále návštevy bude patriť Šaštínu. Na úpravu priestorov Kláštora Šaštín-Stráže dostane Rímskokatolícka farnosť 36 523 eur.

Mesto Šaštín-Stráže bude mať na rekonštrukciu a modernizáciu miestnych komunikáciu a chodníkov 427-tisíc, na obstaranie mobiliáru, lavičiek, košov či informačných tabúľ 25-tisíc eur.

Ministerstvo dopravy plánuje minúť 5 200 eur na letiskové, pristáviace a parkovacie poplatky, hanglingové služby, parkovanie a odlet lietadiel na letisku v Košiciach. Letisko M. R. Štefánika v Bratislave má naplánovaných 29 259,40 eura minúť aj na úpravu plôch, črepníkov a dosadbu zelene v areáli letiska.

Na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, ktorú budú zabezpečovať Záchranná zdravotná služba Bratislava, Záchranná služba Košice, Air Transport Europe a Slovenský Červený kríž sa vyčlení 176 559 eur.

Ministerstvo zahraničných vecí dostane 20-tisíc na organizačné a technické zabezpečenie, náklady na spoločnú prepravu a epidemiologické výdavky.

Vláda ďalej odsúhlasila 557-tisíc pre ministerstvo vnútra na organizačné a technické zabezpečenie, najmä nákup špeciálneho materiálu a techniky, nájom strojov.

Úrad vlády si vyčlenil na náklady na dopravu, cestovné náhrady a organizačné a technické zabezpečenie 41-tisíc eur.

Pápež sa stretne aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a v záhrade Prezidentského paláca by sa mal stretnúť aj s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru. Pre Kanceláriu prezidenta je vyčlenených 321-tisíc eur. Sú to náklade na organizačné a technické zabezpečenie, ubytovanie sprievodu, dopravu a cestovné náhrady, prenájom vozidiel či výluku v bratislavskom Starom meste.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František