Znalec potvrdil, že motáky písal Kočner. Pojednávanie odročili na október

Senát Okresného súdu Bratislava I po dnešnom vypočutí ďalších dôkazov v kauze motákov Mariana Kočnera odročil proces na 27. októbra. Senát zároveň zváži predvolanie bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana a tiež opätovne predvolá advokáta Andreja Šabíka, ktorý mal motáky z väzenia vynášať. Znalecký posudok, ktorý sa dnes v tejto veci čítal na súde, potvrdil, že motáky, ktoré polícii poskytol Peter Tóth, skutočne písal Marian Kočner.

11.08.2021 10:45 , aktualizované: 12:19
kočner Foto:
Marian Kočner si robí poznámky v súdnej sieni Okresného súdu Bratislava I, kde 11. augusta druhý deň pokračuje hlavné pojednávanie v kauze takzvaných motákov.
debata (33)

Proces pokračoval v stredu druhým dňom, začal sa v utorok. Okrem znaleckého posudku na ňom odzneli aj samotné motáky.

Na programe bolo aj oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a obrazovým záznamom z výpovede vtedy utajeného svedka – exsiskára Petra Tótha z novembra 2018 a znaleckým posudkom. Znalecký posudok bol podľa vyjadrenia obhajcu obžalovaného Michala Mandzáka irelevantný. Jeho klient vinu popiera a naďalej popiera, že by bol autorom motákov.

„Znalec sa jednoznačne vyjadril, že pisateľom tých sporných materiálov, tzv. štyroch kusov motákov, je obžalovaný. Z toho znaleckého posudku to vyplýva jednoznačne. Z môjho pohľadu len potvrdil okolnosti uvádzané včera svedkom Petrom Tóthom ohľadne šifrovanej komunikácie medzi ním a obžalovaným,“ povedal médiám po opustení súdnej miestnosti prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín Ronald Kutiš.

Podľa jeho názoru je výsluch Zuriana nadbytočný. „Myslím si, že aj dnes prehrávaným obrazovým záznamom z odovzdania motákov na účely trestného konania, ako aj z výpovede svedka Tótha jednoznačne vyplýva, aká bola jeho komunikácia so Zurianom týkajúca sa odovzdania motákov. Myslím si, že on nemá k veci čo povedať,“ zdôraznil Kutiš.

kočner Čítajte viac Kočner odmietol dohodu. Tóth tvrdí, že si chcel vyrobiť svedka v kauze zmenky

Súd v utorok pojednával po prvý raz, keď prijal obžalobu na verejnom zasadnutí koncom júna. V utorok vypovedali okrem Tótha obhajca Marek Para a podnikateľ Jozef Dučák. Para s vylúčením verejnosti.

Podľa obžaloby v období od júla do septembra 2018 poslal Kočner z väzby, kde bol umiestnený pre kauzu televíznych zmeniek, prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka list bývalému príslušníkovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrovi Tóthovi. V ňom ho žiadal, aby presvedčil osobu menom Roman Osuský, aby vo veci zmeniek vypovedal. Mal konkrétne uviesť, že ako príslušník SIS už v roku 2000 vedel o existencii miliónových zmeniek. Stretnutie Tótha a Osuského sa však nakoniec nekonalo.

Kočner sa podľa obžaloby týmto dopustil trestného činu marenia spravodlivosti. Obhajca obžalovaného Michal Mandzák však pripomenul, že súd na júnovom verejnom zasadnutí zmenil kvalifikáciu skutku na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy. Obžaloba túto zmenu podľa neho nereflektuje, čo neumožňuje efektívne vykonávať obhajobu.

Samotný Kočner sa v tejto veci cíti byť nevinný. Povedal to počas utorkového pojednávania, na ktorom vypovedal aj Peter Tóth, kamarát Kočnera. Jozef Dučák a jeden z jeho advokátov Marek Para. Advokát Šabík sa z pojednávania ospravedlnil pre dovolenku v zahraničí.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Kočnerove motáky #motáky