Nie je to vojna v polícii, ale je tu napätie, tvrdí Kovařík

Vyšetrovateľov z Očistca niekto sleduje. Odvolaná šéfka tímu Úradu inšpekčnej služby, ktorá ich vyšetruje, píše prezidentke a premiérovi.

11.08.2021 14:53 , aktualizované: 20:08
Peter Kovařík Foto: ,
Policajný prezident Peter Kovařík
debata (156)

Aj keď politické či bezpečnostné špičky nechcú hovoriť o otvorenej vojne medzi policajtmi, situácia nie je taká, aká by mala byť. Policajný prezident Peter Kovařík pripúšťa, že v zbore je napätie. Vyšetrovateľov z tímu Očistec podľa neho niekto sleduje, na ich aute boli povolené kolesá.

Video: Pozrite si vyjadrenia policajného prezidenta Petra Kovaříka.

Video

„Nehodnotil by som situáciu, že je to vojna v polícii. Ale situácia je napätá. Ale konania musíme doviesť do konca a zákonným spôsobom,“ reagoval Kovařík. Podľa neho aj napätie v spoločnosti súvisí s tým, že polícia vyšetruje aj politické špičky, čo považuje za bezprecedentné.

Kovařík sa po návrate z dovolenky rozhodol „verejne postaviť všetkým problémom čelom“. Problémom je v tomto prípade zmarený zásah špeciálneho tímu policajnej inšpekcie, po ktorom sa dvom dnes obvineným podarilo utiecť.

súd, polícia, expolicajti, kauza Očistec Čítajte viac Svedok v kauze Očistec, takáčovec Dömötör, priznal, že podal zmanipulovanú výpoveď

Na začiatku bola správa SIS, že niektoré výpovede aj kajúcnikov, na ktorých sú postavené mnohé obžaloby bývalých prokurátorov, policajtov či podozrenia politikov, môžu byť manipulované.

Špeciálny tím na Úrade policajnej inšpekcie začal podozrenia preverovať a vrcholom bola akcia 20. júla, ktorá pripravila o miesto šéfku tohto tímu Dianu Santusovú. Podľa prokurátora z bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislava Remetu za zmarenou akciou bol policajný prezident.

Polícia / Kukláči / NAKA / Čítajte viac Otvorená vojna: Policajný prezident mal zmariť zadržanie dvoch obvinených

Ten však vysvetľuje, že preveroval viaceré podnety. Aj ten, podľa ktorého mali vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry zadržať špeciálneho prokurátora, ďalších prokurátorov a 14 vyšetrovateľov NAKA. Kovařík objasnil, že zisťoval, či sa naozaj taká akcia pripravuje. Namiesto nej sa nakoniec uskutočnila o dva dni neskôr akcia zameraná len na vyšetrovateľov z Očistca.

Nariadila ju Santusová. Na Kovaříkov pokyn zásah prerušili, kým sa nevysvetlilo, kto a prečo ho vedie. Podľa neho Santusová nedodržala interné pravidlá a disciplinárne by mali byť prešetrovaní aj jej nadriadení, ktorí zásah povolili.

Santusová však napísala list prezidentke Zuzane Čaputovej, premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) či niektorým poslancom. Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský jej list zverejnil na sociálnej sieti.

Santusová v ňom píše, že dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby jej chcel do kancelárie nasadiť prostriedky zachytávajúce zvuk a obraz, jej tím nebol technicky vybavený tak ako iné tímy. A dokonca aj návrh na jej odvolanie prišiel až potom, keď už bol vymenovaný nový šéf tímu.

polícia, NAKA Čítajte viac Vojna policajtov pokračuje. Vyšetrovateľka píše priamo prezidentke

Na túto časť listu reagoval dočasne poverený riaditeľ úradu Peter Scholtz, ktorý odmietol tvrdenia o „nasadení obrazovo-zvukových prostriedkov na sledovanie vyšetrovateľky Santusovej“. Podobne sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý tvrdí, že Scholtz má jeho dôveru.

Kovařík svoj postup obhajuje aj slovami, že sa „dlhodobo vytvára tlak na vyšetrovateľov tímu Očistec“. Vysvetľoval, že zo záznamov z kontroly po zásahu 20. júla sa nedozvedel, či zasahujúci policajti vedeli, že musia zakročiť proti policajtom. „Ak by sa strieľalo, brali by na zodpovednosť mňa,“ upozornil policajný prezident.

NAKA / Polícia / Čítajte viac Šéf inšpekcie pozastavil činnosť vedúcej tímu úradu, ktorá prešetruje NAKA

„Tím Očistec vyšetruje najťažšie kauzy, aké sa kedy na Slovensku vyšetrovali na úseku korupcie. Tlaky sú enormné. Mám informácie z vnútra, od členov tímu, že sa mali za vyšetrovateľmi ťahať autá, o ktorých predpokladali, že ich sledujú. Trikrát sa povolili na vozidle členov tímu kolesá. Tí chalani sú naučení robiť závažné veci a nezľaknú sa len tak. Ale musia pracovať pod takým tlakom, s akým sa pri organizovanom zločine v živote nestretli,“ vysvetľoval Kovařík. Dodal, že sa „urobili nejaké vnútorné opatrenia“, ale nechcel ich špecifikovať.

Podľa neho sa v zbore odráža aj napätie v spoločnosti, keďže polícia vyšetruje korupciu v takom rozsahu, ako sa ešte nevyšetrovala.

Video: Celá tlačová konferencia policajného prezidenta.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #NAKA #Peter Kovařík #Úrad inšpekčnej služby #Diana Santusová