V Turecku vyčíňa delta, čakajú na koniec turistickej sezóny

Počty potvrdených nákaz koronavírusom začali v Turecku výraznejšie rásť v polovici minulého mesiaca, keď vláda od 1. júla uvoľnila opatrenia.

12.08.2021 05:55 , aktualizované: 22:02
Irán, koronavírus, očkovanie Foto: ,
Muž čaká na očkovaciu látku proti chorobe COVID-19 vo vakcinačnom centre v nákupnom centre v iránskom Teheráne.
debata (126)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:01 Rakúsko od nedele 15. augusta sprísni pravidlá týkajúce sa vakcinácie proti koronavírusu. Za zaočkovanú osobu už nebude považovaný aj ten, kto dostal iba prvú dávku vakcíny – potrebné budú obe. Uvádza sa to na webstránke rakúskej vlády www.oesterreich.gv.at.

Dosiaľ postačovalo predložiť potvrdenie o zaočkovanosti jednou dávkou niektorej zo schválených vakcín od výrobcov Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm alebo Sinovac. Od podania vakcíny muselo však uplynúť najmenej 22 a najviac 90 dní. Výnimku z nového pravidla budú mať ľudia zaočkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Ako pripomína portál merkur.de., v Rakúsku naďalej platí pravidlo troch potvrdení – o očkovaní, prekonaní covidu v uplynulom polroku alebo o absolvovaní testu na koronavírus. V poslednom prípade sa vyžaduje výsledok test PCR, ktorý nie je starší ako 72 hodín, alebo antigénového nie staršieho ako 48 hodín.

Jedným z uvedených potvrdení je potrebné sa preukazovať okrem iného pri vstupe do Rakúska, v gastronómii, pri využívaní služieb týkajúcich sa starostlivosti o telo, v hoteloch a ubytovacích zariadeniach, voľnočasových centrách, ako aj v zájazdových autobusoch či na výletných lodiach.

Od stredy začali platiť prísnejšie opatrenia v spolkovej krajine Tirolsko, ktorá je obľúbenou dovolenkovou destináciou. Pre vysoký počet nových prípadov nákazy napríklad východné Tirolsko obnovilo povinnosť nosenia respirátorov FFP2 v obchodoch a na hromadných podujatiach.

21:20 Prínos jódu pri prevencii či liečbe ochorenia COVID-19 sa nepreukázal. Nejde o overený prostriedok na boj proti tomuto ochoreniu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková s tým, že ústav neodporúča neuvážené užívanie jódu, keďže pri jeho nadmernom užívaní hrozia zdravotné riziká.

Poukázala na to, že na Slovensku je registrovaných viacero liekov s obsahom jódu v rôznych formách. „Užívanie jódových tabliet, ktoré sú v SR registrované na prevenciu príjmu rádioaktívneho jódu, napríklad v prípade radiačnej havárie alebo počas vyšetrenia v nukleárnej medicíne, môže v dlhodobom horizonte viesť k depresii, nervozite, impotencii či nespavosti,“ vysvetlila.

Užívanie lieku registrovaného na dezinfekciu ústnej dutiny a hltana pri zápalových a infekčných ochoreniach môže mať podľa odborníkov pri nadmernom užívaní jódu za následok vznik strumy a hypo- alebo hypertyreoidizmu. Plošné užívanie jódu na prevenciu či liečbu ochorenia COVID-19 ústav neodporúča.

18:34 Palestínska samospráva vo štvrtok prebrala dodávku ďalších 150 000 dávok vakcíny od spoločnosti Pfizer. Informovala o tom agentúra AFP. Vo vyhlásení rezortu zdravotníctva z Ramalláhu sa uvádza, že zo štyroch miliónov dávok vakcíny objednaných u farmaceutického giganta Pfizer bol doteraz dodaný milión. Ostatné by mali byť prísť postupne do konca tohto roka.

Agentúra AFP informovala aj o dodávke asi 100 000 dávok vakcín proti covidu, ktoré Palestínska samospráva vo štvrtok prepravila do pásma Gazy, kde žijú asi dva milióny ľudí a kde vládne radikálne islamistické hnutie Hamas. Asi polovica z nich boli vakcíny ruskej výroby Sputnik, druhá polovica dodávky boli vakcíny Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech. Agentúra AFP poznamenala, že mnoho Palestínčanov očkovanie proti covidu naďalej odmieta.

17:09 Hlavný medicínsky poradca amerického prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci tvrdí, že už zaočkovaní ľudia s oslabeným imunitným systémom by mali dostať ďalšiu posilňovaciu vakcínu proti ochoreniu Covid-19. Ako uviedol vo štvrtok pre televíznu stanicu NBC, očakáva, že takéto odporúčanie bude vydané „v najbližšom ča­se“.

Ľudia môžu mať oslabenú imunitu z rôznych dôvodov, akými sú napríklad transplantácia orgánov, rakovina alebo iné choroby. Prípadné povolenie posilňovacej dávky by mal vydať federálny Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA).

V prípade ďalších zaočkovaných osôb vrátane starších ľudí sa v súčasnosti zhromažďujú dáta s cieľom zistiť, či úroveň ich ochrany neklesla „pod kritickú úroveň“, pri ktorej by bolo vhodné nasadiť posilňovaciu injekciu, dodal Fauci. Čas, keď bude nutné zaviesť posilňovacie dávky, podľa neho nevyhnutne nastane, keďže „žiadna vakcína, aspoň nie v tejto kategórii, nezabezpečí trvalú ochranu.

15:22 Počet nových prípadov infekcie koronavírusom v Rakúsku ďalej stúpa. Vo štvrtok v krajine zaregistrovali 850 nových prípadov nákazy za uplynulých 24 hodín, uviedli ministerstvá zdravotníctva a vnútra. Informuje o tom agentúra APA. Sedemdňová incidencia stúpla na 50,7 prípadu na 100 000 obyvateľov, kým v nemocniciach je viac než 200 pacientov s ochorením COVID-19. Intenzívnu starostlivosť potrebuje 51 pacientov s ťažkým priebehom ochorenia.

Rakúsko stojí na začiatku štvrtej vlny pandémie koronavírusu, píše APA. Nasledujúca vlna bude vlna nezaočkovaných, povedal rakúsky epidemiológ Gerald Gartlehner vo štvrtok v rannom vysielaní stanice Ö1. Zároveň uviedol, že preťaženie jednotiek intenzívnej starostlivosti považuje za veľmi nepravdepodobné.

14:29 Potreba zvýšenia očkovania ľudí proti covidu v regióne bola hlavnou témou návštevy premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota. „Tento región patrí medzi tie s najnižším počtom zaočkovaných proti covidu na Slovensku,“ povedal po štvrtkovej návšteve komunitného centra v Klenovci.

Priblížil, že na juhu Banskobystrického kraja sa chcel ľudí pýtať, v čom je problém a ako sa dá odstrániť. Bavili sa aj o tom, čo robiť, aby boli aj tieto regióny lepšie chránené pred treťou vlnou pandémie. „O to viac, že sme na prahu školského roka a je dôležité, aby sme deťom pripravili také podmienky, aby mohli do školy chodiť,“ zhrnul. Zdôraznil tiež, že v regióne Rimavskej Soboty žijú marginalizované skupiny a podiel ich zaočkovanosti treba zvýšiť.

„Je prirodzené, keď ľudia majú otázky, ktoré sa týkajú očkovania, najväčšia dôvera však je, keď na ne odpovedajú všeobecní lekári,“ pripomenul premiér. Ľudia podľa neho potrebujú vysvetlenie. „Pretože tí, ktorí boli rozhodnutí, sú zaočkovaní, a tí váhaví potrebujú odpovede,“ uzavrel.

Starostka Klenovca Zlata Kaštanová počas brífingu uviedla, že v obci je jeden obvodný lekár, niektorí občania chodia aj do Hnúšte a aj do Kokavy nad Rimavicou. „Všetci majú svojho obvodného lekára, tam nie je problém,“ podotkla. (tasr)

13:44 Vo fínskej metropole Helsinki sprísnia obmedzenia týkajúce sa verejných zhromaždení po tom, čo denný počet prípadov infekcie koronavírusom v krajine dosiahol nový rekord, oznámili vo štvrtok predstavitelia fínskeho rezortu zdravotníctva. Informuje o tom agentúra AFP. Napriek jednej z najnižších mier incidencie počas väčšiny pandémie koronavírusu sa počet nových infekcií vo Fínsku v uplynulých týždňoch zvyšuje. V stredu tam zaznamenali rekordný počet 1024 nových prípadov nákazy.

Od 20. augusta bude účasť na podujatiach v hlavnom meste Helsinki a okolitých oblastiach ohraničená na 25 ľudí v uzavretých miestnostiach a na 50 návštevníkov na otvorených priestranstvách. Očkovacia kampaň vo Fínsku v súčasnosti zaostáva za ostatnými krajinami EÚ, konštatuje AFP. Plne zaočkovaných je v krajine len 40 percent obyvateľstva – sčasti preto, že sa predstavitelia rozhodli pre dlhší, až trojmesačný odstup medzi dávkami v záujme podania čo možno najviac prvých dávok vakcíny. Nové prípady nákazy sa vo Fínsku objavujú predovšetkým medzi mladšími ľuďmi, uzatvára AFP.

12:57 Úrad verejného zdravotníctva vo štvrtok zverejnil prvé tri vyhlášky, ktoré reagujú na nový covid automat. Týkajú sa nosenia rúšok a respirátorov, návštev v nemocniciach a izolácie pozitívnych osôb. Platiť budú od pondelka 16. augusta.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac ÚVZ zverejnil prvé tri vyhlášky reagujúce na nový covid automat

12:33 Česko a Vietnam požiadali Maďarsko o pomoc s vakcínami proti covidu. Informoval o tom vo štvrtok na Facebooku hovorca maďarského rezortu diplomacie Tamás Menczer, podľa ktorého v zmysle rozhodnutia maďarskej vlády Budapešť požičia Prahe 100 000 dávok očkovacej látky Janssen. Hanoj dostane do daru 100 000 dávok vakcín AstraZeneca a k tomu aj 100 000 kusov antigénových testov.

„Vďaka úspešnému zaobstarávaniu má Maďarsko dostatok očkovacích látok, ktorými môže pomôcť aj svojim spojencom,“ uviedol Menczer. Podľa jeho vyjadrenia je Česko jedným z najdôležitejších spojencov Maďarska v Európe. Budapešť požičala Prahe od vypuknutia pandémie doposiaľ 440 000 dávok vakcín. „Vietnam je naším dôležitým partnerom v oblasti juhovýchodnej Ázie,“ dodal hovorca s poznámkou, že očkovanie zachraňuje životy.

11:46 Strana Sloboda a solidarita (SaS) podporuje zvýhodnenia pre učiteľov očkovaných proti covidu. Uviedla to v tlačovej správe, ktorú zaslal hovorca strany Ondrej Šprlák. Podľa SaS pre návrat žiakov do škôl potrebuje Slovensko čo najväčšiu mieru zaočkovanosti učiteľov.

„V prvom rade nám musí ísť o zdravie nás všetkých, ale aj zdravie našich detí a ich plnohodnotné vzdelávanie,“ uviedol podpredseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovan Sloboda (SaS). Prípadné odmeny pre očkovaných učiteľov preto strana považuje za správnu cestu, ako motivovať učiteľov k tomu, aby sa dali zaočkovať. (sita)

11:43 Počet úmrtí na covid v Rusku sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 808. Ide o rekordný počet úmrtí v krajine za jediný deň od začiatku pandémie. Hranicu 800 úmrtí doteraz Ruská federácia nehlásila. O deň predtým však úrady oznámili 799 úmrtí. Celkovo si pandémia v Rusku vyžiadala už 168 049 obetí. Úmrtnosť predstavuje 2,57 percenta.

Ruské úrady čelia skepse, ba dokonca i neochote tamojších občanov dať sa zaočkovať. Podľa nezávislého júlového prieskumu neplánuje podstúpiť vakcináciu až 54 percent Rusov. (tass, afp, tasr)

11:32 Záujemcovia o prvú dávku vakcíny proti covidu sa môžu v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) bez registrácie okrem víkendových veľkokapacitných očkovacích centier a najnovšie aj obchodných centier stále očkovať aj na poliklinikách a v nemocniciach.

Tamojšie očkovacie miesta sú otvorené spravidla počas pracovného týždňa. Popri tom existuje možnosť vakcinácie tiež u ambulantných lekárov po predchádzajúcom rozhovore. Aktuálny prehľad možností priniesol TTSK na svojom webe. (zdravazupa.sk, tas­r)

11:03 Izrael zaznamenal v stredu 5 946 prípadov nákazy koronavírusom. Vo štvrtok o tom informoval denník Ha'arec, ktorý sa odvolal na oficiálne údaje miestneho ministerstva zdravotníctva.

Izrael pritom v utorok – prvýkrát za uplynulých šesť mesiacov – zaznamenal viac než 6-tisíc nových prípadov. Podľa Ha'arecu už tretí deň po sebe pribudlo viac ako 5 700 nakazených. Z údajov ďalej vyplýva, že vo vážnom stave je 421 ľudí. Ide o najvyššie číslo za uplynulých šesť mesiacov.

Izrael / očkovanie / covid / Čítajte viac Účinnosť vakcíny od Pfizeru za posledné dva mesiace v Izraeli výrazne poklesla

10:25 Za posledných 24 hodín pribudlo v Maďarsku 86 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. S covidom už tretí deň nikto nezomrel, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je infikovaných 16 374 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 80 pacientov s covidom, z ktorých 15 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Počet nakazených od vypuknutia koronavírusovej pandémie dosiahol 810 212 a počet obetí covidu zostáva 30 037. Vyše 5,6 milióna osôb zaočkovali prvou dávkou vakcíny, dve dávky dostalo takmer 5,5 milióna ľudí, pričom na tretiu dávku očkovacej látky zaregistrovali doposiaľ 83 000 záujemcov.

10:15 Za stredu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 74 nových prípadov koronavírusu pri 6 658 vykonaných testov (pozitivita 1,11 percenta). Nepribudlo žiadne úmrtie na covid.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Koronavírusom sa infikovalo ďalších 74 osôb, nepribudlo žiadne úmrtie

9:42 Väčšina dospelých ľudí na Slovensku je už zaočkovaná. Na sociálnej sieti o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva s tým, že ide o dôležitý míľnik v očkovaní proti COVIDu na Slovensku.

Prekročili sme hranicu 50 % zaočkovaných ľudí nad 18 rokov. Dokopy je na Slovensku zaočkovaných viac ako 2,3 milióna ľudí. Rezort opäť vyzýva na očkovanie tých, ktorí tak ešte neurobili.

9:04 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) smeruje k rozhodnutiu o schválení podávania tretej dávky vakcíny proti covidu ľudom so slabou imunitou. Vo štvrtok o tom informoval denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa odvolal na nemenované zdroje. Rozhodnutie by mohlo padnúť už vo štvrtok alebo v piatok.

FDA chce autorizovať preočkovanie v súvislosti s vedeckými predpokladmi, že u ľudí s oslabeným imunitným systémom sú vakcíny menej účinné. Takíto jedinci majú vyššie riziko spojené s ochorením COVID-19 než bežná populácia, píše WSJ.

Niektorí americkí odborníci, ale aj výrobcovia očkovacích látok už odporučili tretiu dávku na zachovanie ochrany pred novšími variantmi koronavírusu. Niektoré predbežné výskumy totiž naznačujú, že očkovacie látky môžu časom stratiť účinnosť.

The Wall Street Journal v správe dodáva, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena predstaví novú očkovaciu stratégiu začiatkom septembra.

7:48 Austrálske hlavné mesto Canberra, v ktorom žije asi 400 000 obyvateľov, ide na týždeň do karantény, pretože sa v meste objavil jeden prípad nákazy koronavírusom. Podľa stanice BBC je to prvý výskyt po viac ako roku a úrady sa rozhodli nariadiť uzáveru, pretože nie je jasné, ako a kde sa pacient nakazil, čo znemožňuje trasovanie potenciálnych kontaktov.

Uzávera Canberry začne platiť dnes o 17:00 miestneho času (09:00 SELČ). Obyvatelia mesta budú smieť vychádzať len v najnutnejších prípadoch. S blížiacim sa začiatkom uzávery sa tvorili dlhé rady pred obchodmi s potravinami, keď sa ľudia snažili predzásobiť.

Austrália chce prísnymi opatreniami zabrániť rozšíreniu nákazlivejšieho variantu delta. Z rovnakého dôvodu už platí uzávera v dvoch najväčších austrálskych mestách Sydney a Melbourne. Vedenie štátu Nový Južný Wales, ktorého je Sydney správnym centrom, upozornilo, že na dodržiavanie pravidiel bude dohliadať aj armáda. Policajtom už s dohľadom pomáha 580 neozbrojených vojakov. Hoci je Sydney v karanténe už sedem týždňov, počty novo nakazených výraznejšie neklesajú.

Menej ako štvrtina Austrálčanov je naočkovaná proti covidu-19. Hoci krajina prežíva v porovnaní s mnohými inými štátmi mierny priebeh pandémie, frustrácia viedla miestnych obyvateľov k niekoľkým veľkým protestom proti vládnym obmedzeniam.

7:06 Počty nakazených covidom-19 v Nemecku naďalej stúpajú, za posledný deň zdravotnícke úrady nahlásili 5 638 nových prípadov. Vyplýva to zo štatistík Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Minulý štvrtok Berlín ohlásil 3 539 nakazených.

Sedemdňová incidencia ďalej rastie. Teraz je na hodnote 27,6, o deň skôr to bolo 25,1 a pred týždňom to bolo 19,4. Výrazne najvyššie počty nakazených v prepočte na obyvateľa má za posledný týždeň Hamburg, kde je v priemere 63,6 prípadov na 100 000 obyvateľov.

Za posledný deň v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, zomrelo 17 ľudí, ktorí sa infikovali koronavírusom. Celková bilancia od začiatku pandémie je 91 834 úmrtí, 3,8 milióna ľudí sa už chorobou nakazilo a viac ako 3,6 milióna sa už uzdravilo.

6:21 Prví turisti by na Nový Zéland bez povinnosti zostať v karanténe mohli pricestovať v prvom štvrťroku 2022, podmienkou bude očkovanie a príjazd z krajiny s nízkym rizikom nákazy, uviedla premiérka Jacinda Ardernová. Ostrovný štát uzavrel svoje hranice prakticky pred 18 mesiacmi a pandémii covidu sa bráni sledovaním jednotlivých prípadov nákazy, uvádza Reuters.

Podľa premiérky ešte päťmiliónová krajina nie je pripravená sa plne otvoriť zvyšku sveta a cestovné pravidlá bude uvoľňovať postupne. Všetky ďalšie kroky budú „obozretné a uvážené, pretože ich chceme urobiť s čo najväčšou istotou“, vyhlásila Ardernová.

Od októbra do decembra umožní vládny pilotný projekt cestovanie očkovaným pracovníkom, ktorí podstúpia domácu izoláciu namiesto súčasnej dvojtýždňovej štátom riadenej izolácie. Od prvého štvrťroka 2022 sa potom naočkovaní turisti z krajín s nízkym rizikom nákazy vyhnú karanténe úplne, z mierne rizikových krajín budú musieť do domácej izolácie. Pre cestujúcich z veľmi rizikových krajín a neočkovaných bude naďalej platiť štátom riadená karanténa.

„Očkovanie, testovanie na hraniciach a možno drobné kontroly príznakov keď cestujete sa nakoniec stanú normou. A všetci si na ne zvykneme,“ uviedla premiérka Ardernová citovaná agentúrou AFP.

5:55 V Turecku tento mesiac opäť výraznejšie rastú počty nákaz koronavírusom, v utorok oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva 26 597 prípadov za predchádzajúcich 24 hodín, čo je najvyšší údaj za deň od začiatku mája a zhruba desať percent z vykonaných testov v ten deň.

Podľa miestnych médií ale vláda s novými opatreniami proti šíreniu koronavírusu zrejme príde až v septembri, keď sa začína školský rok, aby neovplyvnila cestovných ruch. Informoval o tom server Ahval.

Avšak už tento týždeň v pondelok miestne úrady kvôli rastu prípadov COVIDU-19 pozastavili vyberanie dovoleniek zdravotníkom v regióne Antalya, ktorý patrí k najobľúbenejším turistickým destináciám v krajine. Šéfka zdravotníckej asociácie tohto regiónu Nursel Şahinová minulý týždeň v televízii Halk TV povedala, že počty nákaz v tomto regióne sú tri až štyrikrát vyššie, než uvádza vláda. Podľa Şahinovej sa tam šíri najmä koronavírusový variant delta, k čomu prispieva príliv ruských turistov, medzi ktorými je malá zaočkovanosť.

V pondelok turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca varoval, že najbližších desať dní bude kľúčových pre zastavenie nové kovidovej vlny, a vyzval všetkých Turkov, aby sa nechali zaočkovať. V krajine, ktorá má približne 83 miliónov obyvateľov, dostalo najmenej jednu dávku vakcíny 42,5 milióna ľudí, dve dávky má aplikované 30,4 milióna obyvateľov a tretiu dávku vakcíny proti COVIDU-19 v Turecku dostalo 5,9 milióna ľudí.

Počty potvrdených nákaz koronavírusom SARS-CoV-2 v Turecku začali výraznejšie rásť zhruba v polovici minulého mesiaca po tom, čo vláda od 1. júla zrušila takmer všetky zostávajúce opatrenia proti šíreniu koronavírusu vrátane nočného zákazu vychádzania či obmedzenia cestovania medzi regiónmi. Teraz sa dostali zhruba na polovicu denných nárastov z apríla, keď v krajine evidovali najviac prípadov za deň (aj približne 63 000) od začiatku pandémie.

V Turecku rastú aj počty úmrtí spojených s COVIDOM-19, v utorok ministerstvo zdravotníctva oznámilo 124 takýchto úmrtí, čo je najviac za deň od konca mája.

S novými opatreniami proti šíreniu koronavírusy by vláda mohla prísť v septembri, pretože 6. septembra sa v Turecku začína školský rok. Väčšina učiteľov už je síce zaočkovaná a pre mladých COVID-19 nie je takým rizikom, ale vláda zvažuje pre neočkovaných študentov zaviesť povinné PCR testovanie alebo on-line výučbu. Testovanie by mohlo byť od jesene povinné aj pre neočkovaných štátnych zamestnancov, uviedol server Ahval.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus