Exriaditeľ kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš vinu odmieta

Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomír Arpáš, obvinený v rámci akcie Babylon, vinu odmieta.

12.08.2021 10:44 , aktualizované: 15:36
Ľubomír Arpáš Foto:
Na snímke z novembra 2020 bývalý šéf kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš v sprievode polície
debata

Za nevinného sa považuje aj právnik František Polák. Obaja to uviedli vo štvrtok na začiatku hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

Arpáš využil svoje právo a na pojednávaní vypovedať nebude. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry preto navrhol prečítať na súde predchádzajúcu výpoveď bývalého príslušníka SIS.

Ľubomír Arpáš je spoločne s Františkom Polákom a Ľubomírom T. obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania.

Obvinení boli v rámci minuloročnej akcie Babylon, keď Národná kriminálna agentúra zadržala dovedna päť osôb. Uzavrieť dohodu o vine a treste v úvode hlavného pojednávania odmietli.

Ľubomír Arpáš Čítajte viac Prokurátor podal v kauze Babylon obžalobu na tri osoby

Trojica obžalovaných mala vydierať majiteľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Ten bol obvinený v inej daňovej trestnej činnosti a jeho právnym zástupcom bol práve František Polák.

Od podnikateľa mali obžalovaní žiadať úplatky výmenou za to, že polícia nebude vyšetrovať podozrenia v jeho firmách. Podľa prokuratúry mali fungovať ako organizovaná skupina.

Obžalovaný právnik František Polák vo svojej výpovedi počas hlavného pojednávania označil trestné stíhanie za vykonštruované a cielené. Žiadna organizovaná skupina podľa jeho slov neexistovala a on sám úplatok nikdy nezobral a ani nerozdeľoval. „Nesúhlasíme s obžalobou, považujeme ju za nezákonnú a svojvoľnú,“ povedala Poláková právna zástupkyňa Júlia Vestenická. Obhajoba odmieta všetky skutky obsiahnuté v obžalobe.

„Dokazovanie je ešte úplne na začiatku, dnes prebehli výsluchy obžalovaných,“ uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry s tým, že k detailom prípadu sa preto zatiaľ nebude bližšie vyjadrovať.

Dodal však, že najprísnejšou sadzbou pre obžalovaných je trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov až doživotie. Poškodená strana si v rámci súdneho konania uplatňuje náhradu škody voči obžalovaným vo výške 1 750 000 eur.

Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu po výsluchu Františka Poláka prerušil hlavné pojednávanie. Pokračovať by malo v piatok (13. 8.) výpoveďou svedka Mareka Timka.

debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Ľubomír Arpáš #Akcia Babylon