ÚVZ zverejnil prvé tri vyhlášky reagujúce na nový covid automat

Úrad verejného zdravotníctva vo štvrtok zverejnil prvé tri vyhlášky, ktoré reagujú na nový covid automat. Týkajú sa nosenia rúšok a respirátorov, návštev v nemocniciach a izolácie pozitívnych osôb. Platiť budú od pondelka 16. augusta.

12.08.2021 12:57
Vladimír Lengvarský Foto:
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
debata (74)

Nosenie rúšok zostáva povinné v interiéroch v zelených aj oranžových okresoch. Respirátor však bude povinný v stupňoch ohrozenia, teda ak sa okres dostane do červenej, bordovej alebo čiernej farby. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia, k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.

„V okresoch v stupňoch monitoring a ostražitosť (zelená a oranžová farba) bude možné respirátor nahradiť rúškom, šálom alebo šatkou,“ uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ.

Nový COVID automat

Opatrenia podľa COVID automatu platné od 16. augusta 2021

Fotogaléria
Covid automat: Prekrytie horných dýchacích ciest
Covid automat: Hromadné podujatia
+2Covid automat: Reštaurácie, kaviarne a bary

V exteriéroch bude prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom či rúškom povinné v okresoch v 2. alebo 3. stupni ohrozenia (bordová alebo čierna farba). V exteriéroch okresov v 1. stupni ohrozenia (červená farba), ostražitosť (oranžová farba) alebo monitoring (zelená farba) bude prekrytie horných dýchacích ciest povinné iba pri hromadných podujatiach.

Vladimír Lengvarský, vakcína Čítajte viac Deväť okresov bude oranžových. Očkovaní budú 'najslobodnejší'

„Prekryté horné dýchacie cesty nebudú musieť mať pedagogickí a odborní zamestnanci pri výchove a vzdelávaní detí a žiakov so sluchovým postihnutím, s poruchami autistického spektra, so stredným až hlbokým stupňom mentálneho postihnutia alebo žiakov s mentálnym postihnutím, ktorí majú aj iné zdravotné postihnutie,“ dodal Eliáš. Ostatné ustanovenia sa nemenia.

Návštevy na lôžkových oddeleniach v nemocniciach budú počas trvania pandémie zakázané. Uplatňovať sa však budú dať aj viaceré výnimky. Výnimky budú mať, tak ako aj doteraz, kňazi podávajúci sviatosť pomazania chorým a umierajúcim. „Navštevovať bude možné aj osoby v paliatívnej starostlivosti, ťažko choré a umierajúce,“ uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

VIDEO: Ide o nás: Čo robiť, keď očkovanie rozdelí rodinu či kamarátov: Emócie schladiť, viesť dialóg.

Video

Návštevníkmi budú môcť byť osoby, ktoré sú plne zaočkované, prekonali covid pred nie viac ako 180 dňami, alebo majú negatívny výsledok testu na nový koronavírus. PCR alebo LAMP test nemôže byť starší ako 72 hodín od odberu a antigénový test nemôže byť starší ako 24 hodín od odberu. Úrad pripomína, že potvrdenie o zaočkovanosti, prekonaní ochorenia je možné nahradiť aj digitálnym Covid preukazom EÚ.

Zároveň dodal, že regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) môžu nariadiť vo svojej územnej pôsobnosti aj miernejšie, prípadne prísnejšie opatrenia.

Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Nový COVID bude výhodnejší pre zaočkovaných

Osoba s príznakmi covidu bude musieť po novom oboznámiť všetkých ľudí, s ktorými prišla do kontaktu, dva dni pred ich objavením sa, vyplýva z vyhlášky k izolácii pozitívnych osôb.

Osoba pozitívne testovaná na nový koronavírus musí informovať ľudí, s ktorými prišla do kontaktu počas dvoch dní pred odberom vzorky. Týka sa to všetkých pozitívne testovaných či už PCR testom, LAMP testom alebo antigénovým testom.

Úrad verejného zdravotníctva SR vo štvrtok zverejnil prvé tri vyhlášky, ktoré reagujú na nový covid automat. Týkajú sa nosenia rúšok a respirátorov, návštev v nemocniciach a izolácie pozitívnych osôb. Platiť budú od pondelka 16. augusta.

Upravuje sa v nich aj definícia plne zaočkovanej osoby. Horná hranica trvania očkovania proti covidu, ktorá bola doteraz 12 mesiacov, už nebude po novom stanovená.

Celé znenie Covid automatu

Vestník k obmedzeniam v prevádzkach

Vestník k obmedzeniam na hromadných podujatiach

Igor Daniš aktual Čítajte viac Nový Covid automat: zložitejšie to už nejde
74 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid automat #očkovanie proti koronavírusu