Na obvineného oligarchu Miroslava Výboha vydali medzinárodný zatykač

Na obvineného podnikateľa Miroslava Výboha vydali medzinárodný a európsky zatykač.

12.08.2021 15:09 , aktualizované: 16:39
Polícia / NAKA / Kukláč / Foto:
Ilustračné foto
debata (162)

Informuje o tom spravodajský portál televízie Markíza tvnoviny.sk. Pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku ho obvinili minulý týždeň v rámci akcie Mýtnik III.

„Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a 9. augusta 2021 vydal na M. V. obvineného z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku príkaz na zatknutie ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Miroslav Výboh sa momentálne nachádza v zahraničí. V súvislosti s tým jeho obhajca Ondrej Laciak minulý týždeň vyvrátil, že by sa výpovedi vyhýbal. Uviedol, že jeho klient je pripravený vyjadriť sa k obvineniam a najpravdepodob­nejšie tak spraví prostredníctvom telemostu, teda videohovoru, ktorý pripúšťa Trestný poriadok.

„Do dnešného dňa nebolo obvinenému doručené na adresu trvalého pobytu uznesenie o vznesení obvinenia ani upovedomenie o termíne výsluchu, bol aj napriek tomu kontaktný a súčinný s vyšetrovateľkou. Bola podaná aj žiadosť o vykonanie výsluchu formou videokonferencie, čo je štandardný spôsob vypočutia svedka alebo obvineného, keď žije v zahraničí. Na vydanie medzinárodného alebo európskeho zatýkacieho rozkazu preto nie je daný žiadny zákonný dôvod,“ zareagoval obhajca Miroslava Výboha Ondrej Laciak.

Výboh odmieta vznesené obvinenia. Korupčná kauza Mýtnik sa týka utajovaných zmlúv na finančnej správe za niekoľko desiatok miliónov eur. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zároveň pred časom prerušilo obvinenému Miroslavovi Výbohovi výkon funkcie honorárneho konzula Monackého kniežactva v SR.

lipšic žilinka Čítajte viac Lipšic reaguje na Výboha: Obvinený nám klásť podmienky nebude

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil minulý týždeň v rámci akcie Mýtnik III. dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Medzi obvinenými je okrem podnikateľa Výboha aj bývalá prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová, či bývalý štátny tajomník Radko Kuruc. Obvinený je aj bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Výboh #medzinárodný zatykač