Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik zostáva vo väzbe

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zostáva vo väzbe. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nevyhovela jeho žiadosti o prepustenie. Nepristúpila ani k nahradeniu väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný voči nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. Hlavné pojednávanie bude pokračovať 3. septembra.

13.08.2021 09:51 , aktualizované: 16:13
Dušan Kováčik Foto: ,
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 13. augusta 2021.
debata (57)

„Súd písomný sľub obžalovaného neprijíma, väzbu obžalovaného s ohľadom na jeho osobu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahrádza. Peňažnú záruku neprijíma,“ uviedla samosudkyňa Pamela Záleská.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek rozhodnutie privítal. „Odpadla mi povinnosť vyjadrovať sa k opravnému prostriedku, keďže tejto žiadosti obžalovaného nebolo vyhovené,“ podotkol. Rozhodnutie považuje za zákonné a správne.

Obhajoba so súdom nesúhlasí. „Trváme na argumentoch, ktoré sme uvádzali v písomnej žiadosti o prepustenie z väzby, ako aj na tých, ktoré sme prezentovali dnes pri väzobnom výsluchu,“ povedal obhajca Erik Magál.

Kováčik v žiadosti poukázal na nové okolnosti, okrem iného na krivú výpoveď Csabu Dömötöra. Má podozrenie, že výpovede svedkov v jeho konaní mohli byť manipulované. „Skutočnosti, ktoré vyplynuli z ich trestného stíhania na Úrade inšpekčnej služby, súdu neboli známe a ani obžalovaný ich neuvádza,“ spresnila sudkyňa s tým, že odkazy na internetové články nemajú povahu dôkazu a súd sa nimi nemôže zaoberať.

Súd má obavu, že Kováčik by mohol mať vzhľadom na predchádzajúce kontakty s predstaviteľmi ústredných orgánov štátnej správy a ich predstaviteľmi kolúzne správanie, teda že by mohol ovplyvňovať svedkov.

Súd zároveň prezentoval obavy z pokračovania v trestnej činnosti. „Sú takého závažného charakteru, že to súdu bráni nahradiť obžalovanému väzbu navrhovaným spôsobom,“ doplnila Záleská s tým, že voči Kováčikovi sa vedú minimálne ďalšie dve konania. Považuje za iluzórne, že by inštitúty nahradenia väzby mohli splniť svoj účel.

Sudkyňa prerušila hlavné pojednávanie, pokračovať má 3. septembra. Predvolaný by mal byť opäť svedok Matej Z. Tiež by sa mali vykonať ďalšie dôkazy.

NAKA zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka z kolúznych a preventívnych dôvodov.

Prokurátor: Výpoveď Csabu Dömötöra nemá rozhodujúci charakter

Výpoveď svedka Csabu Dömötöra nemá v prípade obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora rozhodujúci charakter. V piatok to pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek. Žiadosť Kováčika o prepustenie z väzby vníma ako neopodstatnenú, má za to, že dôvody väzby trvajú.

„Výpoveď v žiadnom prípade nemá rozhodujúci charakter. Bola použitá podporne a jej prítomnosť v spise je dôkazom vyvíjajúcej sa dôkaznej situácie,“ zdôraznil. Skonštatoval, že krivá výpoveď, pre ktorú bol Dömötör odsúdený, nemá nič spoločné s touto trestnou vecou.

„Osobne si myslím, že či je to podporný alebo iný dôkaz, výpoveď je krivá, čo bolo skonštatované súdom,“ reagoval Kováčik Za zarážajúce považuje, že mu zaistili majetok, zatiaľ čo spolupracujúcim svedkom Matejovi Z. a Dömötörovi nie. „Je to v hrubom rozpore so zákonom a zároveň je to dôkazom o ďalších benefitoch, ktoré sú týmto osobám okrem ich prepustenia z väzby na slobodu poskytované,“ povedal.

Prokurátor pripomenul, že Dömötöra na hlavnom pojednávaní vypočuli ako svedka a objasnil mnohé rozhodujúce skutočnosti. Tvrdenia obžalovaného v žiadosti o prepustenie z väzby považuje za nepravdivé, zavádzajúce a účelovo prezentované. Poukázal tiež na to, že od predošlej žiadosti Dušana K. o prepustenie neuplynula 30-dňová lehota.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik