Kajúcnika Petrova zadržali, Kováčik zostáva vo väzbe

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva aj naďalej vo väzbe. Sudkyňa rozhodla v deň, keď Národná kriminálna agentúra oznámila, že zadržala Petra Petrova. Ten je obvinený z ovplyvňovania svedkov aj v Kováčikovej kauze a takmer mesiac bol na úteku pred políciou.

14.08.2021 07:00
Dušan Kováčik, súd Foto: ,
Dušan Kováčik na súde.
debata (152)

V piatok pokračovalo hlavné pojednávanie s Kováčikom, ktorý na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku čelí obžalobe pre podporu zločineckej skupiny takáčovcov, prijímanie úplatku a vynášanie utajovaných informácií. Sudkyňa Pamela Záleská sa zaoberala jeho žiadosťou o prepustenie z väzby, napokon jej však opäť nevyhovela.

Naposledy Kováčik o prepustenie na slobodu žiadal 15. júla. Ani vtedy nebola presvedčená, že je možné účel väzby nahradiť dohľadom probačného a mediačného úradníka, alebo že by postačovalo zloženie peňažnej záruky ponúkanej vo výške 70-tisíc eur.

Podľa Záleskej dôvody väzby naďalej trvajú. „Súd písomný sľub obžalovaného neprijíma, väzbu obžalovaného s ohľadom na jeho osobu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahrádza. Peňažnú záruku neprijíma,“ skonštatovala Záleská po mesiaci opäť.

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, keďže obžalovaný Kováčik voči nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd. „Trváme na argumentoch, ktoré sme uvádzali v písomnej žiadosti o prepustenie z väzby, ako aj na tých, ktoré sme prezentovali dnes pri väzobnom výsluchu,“ povedal obhajca Erik Magál. Kováčik vo svojej žiadosti poukázal na nové okolnosti, okrem iného na krivú výpoveď svedka Csabu Dömötöra. Má podozrenie, že výpovede svedkov v jeho konaní mohli byť manipulované.

Tiger ako útecha?

O prepustení Kováčika z väzby rozhodoval súd len deň potom, čo ako svedok na pojednávaní vystúpil niekdajší člen zločineckej skupiny takáčovcov Csaba Dömötör, ktorý opísal, ako klamal vo výpovedi o odovzdávaní úplatku pre vtedajšieho šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Urobiť tak mal pod hrozbou od levického podnikateľa Petra Petrova, ktorý mal v úmysle takto pomôcť k prepusteniu takáčovca Mateja Zemana.

„Peter Petrov ma naviedol na to, aby som išiel vypovedať na NAKA, aby Mateja Zemana prepustili z väzby. Povedal mi, čo mám povedať. Že sme Makóovi a Böhmovi niesli úplatok do reštaurácie Towers. Stále trval na tom, že musím pamätať na svoje malé dieťa a dávať si pozor, aby ma nezavreli,“ vyhlásil. „Petrov mi vybavoval aj stretnutia na NAKA. Zavolal, aby som tam išiel, že ma už čaká operatívec z NAKA, a potom som porozprával, čo mi Petrov povedal,“ rozprával Dömötör.

Jeho očakávaná výpoveď dokonca na súd zlákala aj expremiéra a predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý už mesiace vytrvalo hovorí o zmanipulovaných politických procesoch namieraných voči opozícii. „Toto je učebnicový príklad toho, ako sa dokáže zneužiť trestné právo v boji proti opozícii. Som absolútne presvedčený, že všetko, čo sa deje okolo Dušana Kováčika, je výmysel. Je to komplot voči jeho osobe a ja len dúfam, že pravda vyjde najavo,“ vysvetlil Fico svoju účasť na pojednávaní.

VIDEO: Fico po výpovedi Csabu Dömötöra.

Video

Po výpovedi Dömötöra sa môže Kováčik pravdepodobne tešiť aj na svedectvo Petra Petrova, ktorý bol vyše mesiaca na úteku. Zadržať sa ho polícii podarilo až vo štvrtok. „Môžeme potvrdiť, že osoba Peter P. bola zadržaná zásahovou jednotkou Národnej kriminálnej agentúry ako obvinená v medializovanej trestnej veci realizovanej na Národnej kriminálnej agentúre,“ informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová s tým, že ďalšie informácie v tomto štádiu poskytovať nebudú.

Petrov prezývaný Tiger bol zadržaný pri zásahu, ktorý NAKA vykonala vo štvrtok na viacerých miestach Bratislavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Spolu polícia vzniesla obvinenie až 11 osobám z viacerých trestných činov. Deväť osôb polícia zadržala, jedna osoba je mimo Slovenska a jedna osoba je v pátraní. Kauza sa má týkať údajnej zločineckej skupiny, ktorá mala za bývalej vlády medzi rokmi 2015 a 2020 vyťahovať milióny eur z projektov na rezorte vnútra a ústredí práce.

Zmarené vyšetrovania

Petrov čelí viacerým trestným stíhaniam. K júlovému obvineniu zo zločinu marenia spravodlivosti, zločinu krivej výpovede a krivej prísahy mu teraz pribudlo obvinenie aj za trestný čin všeobecne nebezpečný a trestný čin proti majetku. Mal blízko k bývalému riaditeľovi národnej jednotky finančnej polície Bernardovi Slobodníkovi a napriek podozreniam z daňových podvodov dlho vystupoval ako akýsi univerzálny svedok. To sa zmenilo, až keď mu pre manipulovanie trestných stíhaní 20. júla vzniesli obvinenie a neúspešne sa ho pokúsili zadržať.

Policajná inšpekcia spolu s ním vtedy obvinila aj členov zločineckej skupiny takáčovcov Dömötöra a Zemana. Keď policajný prezident Peter Kovařík dočasne pozastavil zaisťovací zásah, podarilo sa zadržať len Dömötöra, ktorý sa už ku krivej výpovedi priznal a 4. augusta pred Okresným súdom Bratislava III súhlasil s dohodou o vine a treste, z ktorej mu vyplýva podmienečný trest vo výške 32 mesiacov.

Petrovov útek okrem politických dosahov priniesol aj ostré výmeny názorov medzi jednotlivými zložkami prokuratúry, polície a policajnej inšpekcie. Už odvolaná šéfka vyšetrovacieho tímu policajnej inšpekcie Diana Santusová v súvislosti s prerušeným zásahom proti trojici takáčovcov obvinila policajného prezidenta Kovaříka z marenia vyšetrovania. Svoje námietky spísala v liste, ktorý adresovala prezidentke, predsedovi Národnej rady, premiérovi a poslancom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Policajný prezident Kovařík svoje rozhodnutie o prerušení zásahu, vďaka ktorému Zeman a Petrov ušli, obhajuje. Na stredajšej tlačovej besede hovoril, že Santusovej zákrok nebol vykonaný v súlade so zákonom ani internými predpismi. Uviedol tiež, že na vyšetrovateľov politicky najcitlivejších káuz sa dlhodobo vytvára tlak, že ich niekto sleduje, a na ich aute boli dokonca povolené kolesá.

„Policajti Národnej kriminálnej agentúry opäť dokázali, že si zaslúžia oslovenie elitná jednotka. Realizácia ich poslednej akcie bola dôkazom vysokej profesionality, vďaka ktorej sa vyšetrovateľ NAKA posunie v objasňovaní závažnej ekonomickej trestnej činnosti poškodzujúcej štátny rozpočet, na ktorý sa všetci skladáme svojimi daňami. Som rád, že sa policajtom NAKA podarilo ustáliť informácie o mieste, kde sa Peter P. nachádzal, a môžu s ním pokračovať v začatých procesných úkonoch,“ reagoval Kovařík na správu o zadržaní Petrova.

Naznačil však, že Petrova vlastne k úteku donútila neprofesionálna policajná inšpekcia. „Obvinená osoba sa od začiatku vyšetrovania na NAKA dostavovala na predvolania, až do zásahu Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Vyšetrovateľka svojím neprofesionálnym prístupom zmarila vyšetrovanie nielen sebe, ale výrazne skomplikovala rozpracovaný prípad aj vyšetrovateľovi NAKA,“ dodal.

Z čoho je Kováčik obžalovaný

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra 22. októbra 2020 v rámci akcie Božie mlyny. Obvinili ho zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužívania právomocí verejného činiteľa ako aj ohrozenia utajenej a vyhradenej skutočnosti. Špecializovaný trestný súd ho následne 25. októbra vzal do väzby z obavy pre pokračovanie v trestnej činnosti a marenia vyšetrovania. Toto rozhodnutie potvrdil vlani 10. novembra aj Najvyšší súd. Ešte v ten deň sa preto svojej funkcie vzdal. Podľa obžaloby Kováčik za 50-tisíc eur pomohol bosovi bratislavskej mafiánskej skupiny takáčovcov Ľubomírovi Kudličkovi k prepusteniu z väzby. Po prijatí peňažnej záruky Špecializovaným trestným súdom 18. júla 2017 už prípad neputoval na Najvyšší súd. Na Kováčikov pokyn totiž prokuratúra proti 100-tisícovej kaucii nepodala sťažnosť.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Kováčik #kajúcnici