Izrael sa úporne bráni lockdownu, vynasnaží sa žiť s vírusom

Izraelský premiér naznačil novú stratégiu v boji s koronavírusom. V každom prípade sa vyhnúť zatváraniu ekonomiky - lockdownu.

16.08.2021 08:00 , aktualizované: 21:10
koronavírus, Izrael Foto: ,
Izrael očkuje už treťou posilňovacou dávkou vakcíny proti koronavírusu.
debata (103)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:10 Ministerstvo financií bude riešiť situáciu v prípade internetových divákov pri očkovacej lotérii. Prisľúbil to šéf rezortu financií Igor Matovič, ktorý sa v pondelok stretol so Zuzanou, ktorá pre omeškanie streamu prišla o 400 000 eur.

matovič Čítajte viac Situácia internetových divákov pri lotérii sa bude riešiť, prisľúbil Matovič

17:20 Antigénové testovanie za manipulačný poplatok päť eur sa bude postupne robiť v 68 nemocniciach po celom Slovensku. Proces postupne nabieha do praxe, väčšina testovacích miest je už v prevádzke. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

„Záujemcovia o antigénové testovanie môžu testy absolvovať bez obmedzenia počtu, avšak za spomínaný manipulačný poplatok,“ pripomenula Eliášová.

Naďalej okrem toho budú fungovať aj komerčné mobilné odberové miesta, kde však štát do cenotvorby nezasahuje. Cena za test tak môže byť rôzna.

„Ľudia sa môžu v indikovaných prípadoch bezplatne testovať aj PCR testom objednaním sa prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk, kde im následne príde formou SMS miesto, dátum a čas testovania,“ dodala hovorkyňa.

16:44 Do očkovacej prémie sa prihlásilo už viac ako 715-tisíc Slovákov. Len v nedeľu, keď sa uskutočnilo prvé žrebovanie, pribudlo takmer 62-tisíc nových záujemcov.

igor matovič, očkovanie Čítajte viac Matovičov rezort ukázal nové čísla zaregistrovaných do lotérie. Počas relácie sa prihlásili tisíce ľudí

16:08 Európska lieková agentúra (EMA) začala skúmať protizápalový prípravok RoActemra (tocilizumab) s cieľom rozšíriť jeho použitie na liečbu dospelých pacientov hospitalizovaných s ťažkou formou ochorenia COVID-19, ktorých už liečia kortikosteroidmi, potrebujú kyslíkovú podporu, alebo sú napojení na pľúcnu ventiláciu. Prípravok RoActemra sa považuje za potenciálne liečivý vďaka svojej schopnosti blokovať pôsobenie interleukínu-6, čo je látka produkovaná organizmom v reakcii na zápal, ktorý hrá dôležitú úlohu pri ochorení COVID-19, uviedla EMA v pondelok.

Výbor pre humánne liečivé prípravky (CHMP) pôsobiaci v rámci EMA urýchlene posúdi dáta predložené v žiadosti a rozhodne, či má byť povolené rozšírenie indikácie. Súčasťou posudzovania budú štyri rozsiahle randomizované štúdie o pacientoch hospitalizovaných s ťažkou formou ochorenia COVID-19. Výbor svoje stanovisko spolu s prípadnými požiadavkami na ďalšie štúdie a dodatočné sledovanie bezpečnosti predloží Európskej komisii (EK). Tá vydá konečné právne záväzné rozhodnutie, ktoré bude platiť vo všetkých členských štátoch. EMA očakáva, že o výsledkoch hodnotenia bude informovať v polovici októbra, pokiaľ nebude treba poskytnúť dodatočné informácie.

15:29 Podľa strany Sloboda a Solidarita je očkovacia lotéria nešťastná a diskriminačná. Týka sa to najmä nepočujúcich, nevidiacich či starších ľudí.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík o lotérii: Je nešťastná a diskriminačná a Matovič sa z toho smeje

14:36 Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová si nemyslí, že povinnosť očkovania zvýši zaočkovanosť. Ako uviedla v pondelok, rozhodnutie o povinnom očkovaní niektorých skupín ľudí bude potrebné veľmi dôsledne zvážiť.

zväčšiť Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva... Foto: TASR
Elena Prokopová Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová

„Treba skôr apelovať na to, aké je toto očkovanie dôležité,“ uviedla Prokopová. Zároveň má pocit, že po tom, ako sa uvoľnili opatrenia, ľudia prestávajú vnímať dôležitosť očkovania. „Chceme využiť kompletne všetky nástroje, ktoré sú na dobrovoľné motivovanie ľudí. Nemyslím si, že by sme ich mali motivovať finančne, príkazmi alebo inými spôsobmi,“ uviedol v pondelok minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Ako tvrdí, očkovaním všetci ochraňujú nielen svoje zdravie, ale aj zdravie svojej rodiny. „My hovoríme, že k tomu vytvárame aj prostredie na vzdelanie. Zatiaľ skúsme využiť ešte všetky tieto mechanizmy, kým príde k nejakým ostatným opatreniam,“ poznamenal minister školstva.

14:41 Nový Južný Wales eviduje rekordných 478 nových prípadov nákazy koronavírusom za deň. Ochoreniu COVID-19 v najľudnatejšom štáte Austrálie za posledných 24 hodín podľahlo sedem ľudí. Predchádzajúcu rekordnú dennú bilanciu v štáte zaznamenali v sobotu, keď pribudlo 466 nových prípadov. Dve z nových obetí dostali prvú dávku dvojdávkovej vakcíny, ostatní neboli zaočkovaní, uviedla v pondelok premiérka štátu Gladys Berejiklianová.

Do soboty v Austrálii proti koronavírusu plne zaočkovali iba 26 percent obyvateľov starších ako 16 rokov. Medzi bohatými krajinami tak má Austrália jednu z najpomalších vakcinačných kampaní, čo výrazne zvyšuje nebezpečenstvo delta variantu vírusu.

V pondelok prišla do Sydney prvá zásielka jedného milióna vakcín od spoločnosti Pfizer, ktoré Austrália kúpila v Poľsku. Obyvatelia vo veku 16 až 39 rokov z najhoršie postihnutých predmestí Sydney podľa vlády dostanú 530-tisíc z nových dávok. Na túto vekovú skupinu pripadá väčšina nových infekcií.

14:31 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu spustilo v pondelok v rámci kampane Za otvorené školy špecializované call centrum na podporu očkovania. Šéf rezortu školstva, riaditelia sekcií aj ďalší zamestnanci ministerstva telefonicky vysvetľujú, poskytujú informácie o podporných mechanizmoch a tiež o pomoci v najohrozenejších okresoch.

13:55 Obyvatelia Anglicka a Severného Írska, ktorí dostali dve dávky vakcíny proti koronavírusu, nebudú musieť nastúpiť do izolácie, pokiaľ prišli do kontaktu s pozitívne testovanou osobou. Namiesto desaťdňovej karantény im teraz odporúčajú absolvovať PCR test, čo však nie je povinné. V uzavretých priestoroch by mali ďalej nosiť rúška a obmedziť osobné kontakty, najmä s ľuďmi, ktorí sú klinicky zraniteľní. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál BBC.

Nové pokyny sa vzťahujú aj na všetky osoby mladšie ako 18 rokov. Zmeny v pravidlách samoizolácie už skôr zaviedli v Škótsku a vo Walese.

Očakáva sa, že uvoľnenie pravidiel v Anglicku a Severnom Írsku výrazne zníži počet osôb, ktoré musia nútene zostať doma. Počet upozornení s výzvou na nástup do karantény dosiahol vrchol v júli, keď ich miestne úrady odoslali takmer 700-tisíc.

12:47 Nemecká Stála očkovacia komisia (STIKO) po novom odporúča plošné očkovanie detí starších ako 12 rokov proti covid-19. Doteraz podporovala len imunizáciu mládeže s vybranými zdravotnými problémami. STIKO, ktorá je ako nezávislý poradný orgán súčasťou Inštitútu Roberta Kocha (RKI), nemeckého úradu pre boj a prevenciu chorôb, oznámila, že svoj postoj zo začiatku júna prehodnotila. Nemecké médiá poznamenávajú, že komisia bola pod dlhodobým tlakom politikov, ktorí nehľadiac na predchádzajúce odporúčané stanovisko STIKO vyzývali k imunizácii všetkých detí od 12 rokov.

STIKO pôvodné neodporúčanie zdôvodňovala nedostatkom dát, ktoré by preukázali bezpečnosť vakcín pre deti. Dnes komisia oznámila, že takýchto podkladov má už dostatok, a to vrátane údajov z amerického očkovacieho programu, v rámci ktorého dostalo očkovania cez desať miliónov detí a dospievajúcich.

Posudky STIKO nie sú záväzné, nemecká vláda sa nimi ale počas pandémie riadila. Výnimkou bolo júnové neodporúčanie očkovať deti od 12 rokov, pretože politici imunizáciu tejto vekovej kategórii podporovali.

V Európskej únii sú zatiaľ pre deti od 12 rokov schválené látky spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Deti v Nemecku pre očkovanie musia mať súhlas rodičov a musia sa podrobiť lekárskej konzultácii.

12:42 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) má už pripravený materiál k povinnému očkovaniu. „Môžeme sa baviť o tom, či áno alebo nie povinné očkovanie a pre ktorú skupinu. Verím však, že téma bude mať ešte vývoj, nie je to ešte akútne,“ uviedol. Zopakoval, že povinné očkovanie by sa mohlo týkať zdravotníckych pracovníkov, pracovníkov kritickej infraštruktúry, zamestnancov domovov sociálnych služieb i učiteľov.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský chystá materiál k povinnému očkovaniu

12:25 Národné centrum zdravotníckych informácií nebolo opäť schopné ochrániť osobné dáta miliónov ľudí. Tvrdí to slovenská bezpečnostná IT spoločnosť Nethemba, ktorá poukázala na to, ako je možné získať európske vakcinačné preukazy všetkých zaočkovaných občanov. Spoločnosť získala vakcinačné preukazy slovenských politikov.

NCZI / Národné centrum zdravotníckych informácií / Čítajte viac NCZI nesúhlasí s tým, že by opäť nebolo schopné ochrániť dáta občanov

11:55 Ruské zdravotnícke úrady informovali o 806 úmrtiach pacientov s covidom za uplynulých 24 hodín, uviedla agentúra Interfax. Od štvrtka Rusko denne hlási vyše 800 mŕtvych. Novo sa v krajine za deň podľa oficiálnych údajov nakazilo 20 765 ľudí.

Denné prírastky nakazených boli v krajine najvyššie v júli, odvtedy postupne klesajú. Dnešná bilancia novo preukázaných infekcií je najnižšia od konca júna, podotkla agentúra Interfax. Minulý týždeň však Rusko niekoľko dní po sebe hlásilo rekordné počty úmrtí.

Celkovo sa v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov od vypuknutia pandémie infikovalo vyše 6,6 milióna ľudí. Z nich 171 305 podľa operatívneho štábu, ktorý denne informuje o vývoji pandémie v krajine, zomrelo. Ruský štatistický úrad k tohtoročnému júnu ale evidoval cez 315 000 úmrtí spojených s covidom. Do svojich štatistík totiž zahŕňa aj osoby, u ktorých sa koronavírus preukázal až posmrtne.

11:39 Vyše 66 percent Slovákov je za očkovanie, 11 percent ho zvažuje a približne pätina ľudí očkovanie proti covidu odmieta. Vyplýva to z prieskumu AKO o očkovaní a opatreniach proti ochoreniu covid-19, ktorý si objednala strana SaS. Prieskum sa realizoval na vzorke tisíc respondentov od 21. do 26. júla. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informovala predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).

Z prieskumu tiež vyplýva, že o niečo viac sa očkujú ženy ako muži, najviac veria očkovaniu vysokoškolsky vzdelaní. Najmenej zaočkovaných je v Prešovskom a Banskobystrickom kraji, najviac v Bratislavskom kra­ji.

Prieskum hovorí tiež o dôvodoch odmietania očkovania. Ľudia sa podľa Bittó Cigánikovej boja najmä toho, že vakcíny sú rýchlo vyvinuté, boja sa vedľajších účinkov, myslia si, že sú zdraví a vakcínu nepotrebujú, niektorí hovoria o zdravotných prekážkach. „Z obáv vyplýva, že veľkým problémom je zlá informovanosť alebo neinformovanosť. Zdá sa, že mnohí nevedia, že vakcíny sa vyvíjajú dlho, že podľa odborníkov nehrozia dlhodobé efekty vakcíny, pretože vakcína sa krátko po podaní z tela vylúči a aktivuje len imunitný systém,“ pripomenula.

Informovanosť by sa dala podľa šéfky zdravotníckeho výboru zvýšiť napríklad diskusiami odborníkov a lekárov v médiách. Dodala, že treba naplniť kapacity v call centrách či vytvoriť kiosky s odborníkmi v očkovacích centrách.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) informoval o postoji obyvateľov v prípade zhoršenia situácie v okrese. Z prieskumu vyplýva, že 51 percent je za regionálny lockdown pre neočkovaných a netestovaných, 25 percent ľudí je za regionálny lockdown pre všetkých a 16 percent nechce žiaden regionálny lockdown, respektíve žiadne opatrenia v regióne. Dodal, že tento týždeň bude mať stretnutie aj s predstaviteľmi cirkví, ktorí majú podporiť kampaň Za otvorené školy.

Pokiaľ bude veľa nezaočkovaných, nemocnice budú mať podľa šéfky zdravotníckeho výboru zrejme opäť problémy. Ak totiž nemocnice zaplní naraz veľa nezaočkovaných ľudí, nie je na to pripravený žiadny zdravotnícky systém. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) podľa nej robí správne kroky, keď sa snaží zvýšiť zaočkovanosť cez lekárov či mobilné očkovacie jednotky.

Bittó Cigániková si zároveň myslí, že je čas rozprávať sa o podávaní tretej dávky vakcíny. Očakáva vyjadrenia od odborníkov. Pripomenula, že medzi prvými sa u nás očkovali starší obyvatelia. „Bolo by dobré uvažovať o preočkovaní skôr, ideálne možno ešte pred návštevou pápeža,“ dodala. (tasr)

10:09 Za nedeľu odhalilo PCR testovanie na Slovensku sedem nových prípadov koronavírusu pri 1 309 vykonaných testoch (pozitivita 0,53 percenta). Nepribudlo žiadne úmrtie na covid, celkovo už tomuto ochoreniu podľahlo 12 544 osôb.

Koronavírus / Covid / Čítajte viac Piaty deň v rade nepribudla žiadna obeť covidu

8:00 Izraelský premiér Naftali Bennett počas víkendu na sociálnej sieti načrtol stratégiu izraelskej vlády, ako čeliť koronavírusovej mutácii delta. Zatváranie ekonomiky – lockdown má byť až posledná možnosť, nevyhnutná záchranná brzda a Izrael sa bude všemožne snažiť, aby ju nemusel použiť.

Bennett prirovnal lockdown k snahe zamedziť dopravným nehodám tak, že Izraelčania prestanú jazdiť. „Je možné obmedziť počet úmrtí na dopravné nehody na cestách na nulu zákazom jazdy, ale všetci chápeme, že musíme žiť a umožniť pohyb v Izraeli,“ uviedol a dodal, že to isté platí aj pre variant vírusu delta. Bežný život je súčasťou života a musíme zodpovedne vyvážiť naše potreby, tvrdí Bennett.

Cieľ je jednoduchý, uviedol: „Chrániť zdravie občanov krajiny a zároveň zachovať ekonomickú budúcnosť štátu“. Ľudia podľa neho musia byť zodpovední k sebe a svojim blízkym tým, že sa dajú zaočkovať, v uzavretých priestoroch nosia rúška a nezhromažďujú sa.

Vláda si vytýčila sedembodový plán ako čeliť vírusu. Ide o zaočkovanie každého, kto sa chce dať očkovať. Zvýšenie kapacít nemocníc náborom personálu a zvýšeným prílevom peňazí do systému. Ochrana najzraniteľnejších starších ľudí v sociálnych zariadeniach. Rýchle a domáce testovanie. Zvýšený tlak na nosenie rúšok, izoláciu a používanie „zeleného“ pasu. Nájsť spôsob, ako zabezpečiť úplné fungovanie škôl aj v čase pandémie. Využívanie „zeleného“ pasu aj pre deti od troch do dvanásť rokov.

Bennett vyčíslil cenu za tri predošlé lockdowny. „200 000 000 0­00 šekelov. Je to dvestotisíc krát milión šekelov.“ Sú to vaše peniaze, peniaze vašich detí a vnúčat, ak budeme pokračovať v deštrukčných obmedzeniach ekonomiky, skončíme na mizine, povedal izraelský premiér.

Pripomenul, že peniaze vynaložené na zatvorenie ekonomiky, sa čerpali z takých, ktoré mali byť určené na iné účely. Bennett kladie rečnícke otázky: „Koľko vojakov príde o život, keď nebudú mať moderné protilietadlové zbrane? Koľkým deťom a dospelým sa neposkytne urgentná zdravotná starostlivosť? Koľko hodín vedy, matematiky či angličtiny nebudeme môcť financovať? Koľko penzií nevyplatíme?“

Každý z nás a naše deti budú musieť zaplatiť tento dlh prostredníctvom daní a okresaných služieb štátu v priebehu ďalších desaťročí, podotkol Bennett.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus