Najvyšší súd vzal do väzby bývalého štátneho tajomníka Kuruca

Najvyšší súd na verejnom zasadnutí rozhodol, že bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc z policajnej akcie Mýtnik III, bude stíhaný väzobne. Ten spáchanie skutkov odmieta.

16.08.2021 14:04
Radko Kuruc Foto:
Bývalý štátny tajomník Ministerstva financií Radko Kuruc
debata (16)

Špecializovaný trestný súd v Pezinku prepustil v sobotu 7. augusta na slobodu trojicu obvinených – bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií Radka Kuruca, riaditeľku odboru právnej pomoci Finančnej správy Denisu Židovú a exriaditeľku odboru verejného obstarávania Finačnej správy Kornéliu Černú.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek podal voči tomuto rozhodnutiu sťažnosť. V prípade štvrtého obvineného, bývalého viceprezidenta FS Daniela Čecha vzal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry návrh na jeho vzatie do väzby späť. Svoju sťažnosť prokurátor neskôr stiahol aj voči Židovej a Čiernej. Najvyšší súd tak v pondelok rozhodoval len o Kurucovi.

VIDEO: Najvyšší súd vzal do väzby bývalého štátneho tajomníka Kuruca.
Video

Kuruc pracoval na ministerstve financií od roku 2012, neskôr sa stal štátnym tajomníkom u ministrov strany Smer Petra Kažimíra a Ladislava Kamenického.

Za 120-tisíc eur poskytnutých v dvoch platbách mal Kuruc podľa obvinenia na jeseň roku 2017 ovplyvňovať legislatívu pre prípravu projektu elektronickej registračnej pokladnice e-kasa. Kuruc spáchanie skutkov popiera a odmieta tiež, že by sa vôbec stali.

"Mám za to že vznesené obvinenie je postavené na vymyslenom príbehu a verím že ďalšie vyšetrovanie preukáže, že hovorím pravdu,'' vyhlásil pred súdom Kuruc s tým, že žiadny dôvod na jeho vzatie do väzby preto nevidí.

VIDEO: Bývalý štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc prichádza na Najvyšší súd.
Video

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v rámci akcie Mýtnik III osem osôb dokopy v štyroch rôznych skutkoch. Voči dvom osobám bolo vznesené obvinenie z trestného činu podplácania a voči ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie z trestného činu prijímania úplatku. Celkovo boli zadržané štyri osoby, pričom pobyt jednej osoby nie je známy.

Medzi obvinenými je aj bývalá prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorá sa priznala ku skutku a 4. augusta ju prepustili z cely policajného zaistenia. Obvinení sú tiež známy podnikateľ Miroslav Výboh a aj bývalý šéf Finančnej správy František Imrezce.

prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová Čítajte viac Wittenbergerovú prepustili. Priznala sa, potvrdil Lipšic
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Radko Kuruc #akcia Mýtnik