Gröhling: Plošné uzatváranie škôl už nebude, test nebude potrebný

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sľubuje, že jeho rezort už nepristúpi k plošnému uzatváraniu škôl. Na nástup do škôl nebude potrebný negatívny test, ministerstvo bude podporovať očkovanie proti covidu. V prípade pozitívneho prípadu sa bude postupovať podľa vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva.

17.08.2021 13:07 , aktualizované: 13:48
Branislav Gröhling Foto:
Minster školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
debata (40)

Minister Gröhling potvrdil, že zámerom je, aby sa deti čo najviac vzdelávali v školách, kde majú priamy kontakt s učiteľom.

Video: Minister školstva Branislav Gröhling k novému školskému roku.

Video

Školy sa od septembra budú riadiť troma hlavnými pravidlami. Už sa nebudú zatvárať na základe rozhodnutia či ministerstva alebo Úradu verejného zdravotníctva. Otvorené zostanú dokonca aj v čiernych okresoch. „V prípade, že sa objavia pozitívne prípady, zatvoria sa len individuálne triedy,“ dodal Gröhling s tým, že žiaci týchto tried prejdú na dištančnú výučbu.

Druhým pravidlom je, že pri nástupe do školy sa nebude žiadať test. Gröhling vysvetľuje, že pri rýchlosti šírenia delta variantu koronavírusu stráca test veľmi rýchlo svoju výpovednú hodnotu. V platnosti zostávajú pravidlá o pravidelnej dezinfekcii, rannom filtri, nemiešaní tried.

Školský automat sa nebude zaoberať karanténou, to je tretie pravidlo platné od septembra. Pozitívni a tí, ktorí majú byť v povinnej karanténe, sa budú riadiť vyhláškami ÚVZ. Takže do karantény pôjdu len tí, ktorí boli s pozitívnou osobou v kontakte dva dni pred testovaním.

Minister dodal, že školám automaticky rezort pošle dodatočné financie na možné zvýšené náklady – na dezinfekciu a podobne.

Materské školy dostanú 150 eur na školu a 5 eur na zamestnanca, ostatné školy 5 eur na žiaka a na zamestnanca a financie dostanú automaticky. V školách bude dobrovoľné testovanie kloktacími testami pre bežné a špeciálne ZŠ. Školy dostanú viac informácií z ministerstva mailom.

Rezort pripravuje upravený manuál Školský semafor, čoskoro vysvetlí aj ako budú fungovať školy v prírode, lyžiarske výcviky, jedálne a podobne. Zverejniť by ho mali v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Branislav Gröhling