NCZI podalo trestné oznámenie za zneužitie citlivých dát

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) podalo v súvislosti s únikom dát trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. V utorok to na tlačovej konferencii uviedol generálny riaditeľ NCZI Pavol Capek.

17.08.2021 13:40 , aktualizované: 15:01
debata (7)

Myslí si, že útoky mali súvis s výberovým konaním na post šéfa tejto inštitúcie. Slovenská bezpečnostná IT spoločnosť Nethemba tvrdí, že NCZI nebolo opäť schopné ochrániť osobné dáta miliónov ľudí. Poukázala na to, ako je možné získať európske vakcinačné preukazy všetkých zaočkovaných občanov. NCZI odmietlo, že by nedokázalo dáta ochrániť.

Video: Generálny riaditeľ NCZI Pavol Capek k úniku dát.

Šéf NCZI hovorí, že IT firma vo svojich výrokoch zavádza. „Vyháňajú čísla a strach do výšky, len aby sa spopularizovala firma Nethemba, ktorá cieleným útokom prostredníctvom možno sprostredkovaných informácií zvnútra štátu dokázala urobiť takúto akciu. Je možné, že scenár, ktorí použili, im bol podhodený a práve v súvislosti s výberom generálneho riaditeľa použitý,“ dodal.

Na otázku, či NCZI vie garantovať ochranu dát občanov, Capek uviedol, že robia všetko preto, aby sa tak dialo. Tiež povedal, že mal záujem prihlásiť sa do výberového konania na post šéfa NCZI, ktoré vyhlásilo Ministerstvo zdravotníctva.

Capek tiež tvrdil, že ho spoločnosť Nethemba neupozornila na chybu. Podľa jeho slov spoločnosť NCZI upozornila, že zneužil funkciu tým, že od niekoho odcudzil prihlasovacie ú­daje.

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky v reakcii uviedol, že disponuje mediálnou informáciou o uniknutých dátach NCZI a odhalení zraniteľnosti systému eHranice. „Úrad sa spracovaním osobných údajov v kontexte prijatých informácií zaoberá a podniká ďalšie kroky vyplývajúce z jeho kompetencie,“ do­dal.

NCZI / Národné centrum zdravotníckych informácií / Čítajte viac NCZI nesúhlasí s tým, že by opäť nebolo schopné ochrániť dáta občanov

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Národné centrum zdravotníckych informácií #únik dát #Pavol Capek